Med.Over.Net

Psihiatrija

Odgovarjajo: Daniela Fiket, dr. med. specialistka psihiatrije in psihoterapevtka

Psihična stiska, strah, fobija, anksioznost, panika, terapija, uporaba zdravil, diagnoza, depresija, psihoza, bipolarna motnja, pomoč in svetovanje ob življenjskih dilemah.

Daniela Fiket , dr. med. specialistka psihiatrije in psihoterapevtka

Daniela_Fiket

Aksioznost, panični napadi in tumor hipofize

Default avatar

Manuela_80

Pozdravljeni, pred 4 leti mi je ugotovljen tumor na hipofizi ker sem imela zelo visok prolaktin. S pomočjo tablet Carbegolina Teva sem ga uspela zmanjšati in posledično regulirati prolaktin. En mesec pred zanositvijo sem prenehala z jemanjem. Ko je imel otrok 7 mesecev se mi je zgodil prvi panični napad v življenju in mislila sem da umiram, nisem verjela ko so mi razložili da je psihičnega izvora. Od takrat me je spremljal strah pred napadom, spremenila sem se in samo analizirala fizične dejavnike (pritisk je naglo padal, omotice, dušenje, nekakšna norost...). Dobila sem Asentro 50mg in po dveh mesecih jemanja sem ponovno doživela napad, nato mi je zdravnica predlagala 100mg in nekaj dni sem pila 75mg potem povišala. Ampak od samega začetka se nisem dobro počutila. Bila sem odsotna, kot da nisem prisebna. Nekako sem zdržala 9 dni in nato pa sem zmanjšala nazaj na 75mg in jih pijem že10 dni. Bolje se počutim toda še vedno me spremlja občutek da bom doživela napad in bijem notranji boj sama s seboj. Dobila sem izvide endokrinologa, da imam močno povišan prolaktin in da moram začeti piti prejšnja zdravila. Zanima me ali lahko jemljem Asentro in Carbegoline Tevo sočasno, ker Asentra povečuje prolaktin. In ali se bo stanje umirilo, mogoče da zamenjam antidepresiv? Prosila bi za pomoč....
Najlepša hvala in lep pozdrav!
Default avatar

Daniela_Fiket

Pozdravljeni,

vpliv sertralina (Asentra) na prolaktin nikakor ni zagotovljen, pri večini pacientov ni bilo opaziti porasta prolaktina. Tudi sočasna uporaba sertralina in carbegolina ni problematična, ker ni zabeleženih interakcij med njima. Kljub temu, je vprašanje, ali je nadaljevanje sertralina smiselno, glede na to, da učinek ni zadovoljiv in da ne prenašate višje odmerke.
Predlagam vam dve možnosti. Ena je obisk psihiatra, tako da se zmenite, katere so v vašem primeru možnosti (jaz bi se verjetno odločila za zamenjavo antidepresiva).
In druga je psihoterapija. Enako učinkovita je kot antidepresiv, s to razliko, da ni stranskih učinkov in ni interakcij z drugimi zdravili.
Če še niste, priporočam vam udeležbo na delavnici Spoprijemanje s tesnobo. Organizirajo jih zdravstveni domovi, stroške pa krije zavarovalnica.

Lep pozdrav,
Daniela Fiket, dr.med.
Specialistka psihiatrije
Transakcijska analitičarka-svetovalka

Psihoterapija v Ljubljani in po Skype-u!
Mail: [email protected]
http://psihoterapija-fiket.si