Med.Over.Net

Psihiatrija

Odgovarjajo: Daniela Fiket, dr. med. specialistka psihiatrije in psihoterapevtka

Psihična stiska, strah, fobija, anksioznost, panika, terapija, uporaba zdravil, diagnoza, depresija, psihoza, bipolarna motnja, pomoč in svetovanje ob življenjskih dilemah.

Daniela Fiket , dr. med. specialistka psihiatrije in psihoterapevtka

Daniela_Fiket

opsesija

Default avatar

hjkkkkkk

Spoštovani imam en problem, ki ga ne znam opredeliti. V druživno so prišli novi ljudje, otroci so se poročili. Dobro se razumemo kar vsi med sabo, nič bistveno groznega ni. Je pa nek drug problem, v eni izmed družin je psisotne diagnosticirane kar precej bolezni od shizofrenija, dawnovga sindroma, paranoje...Imam kar pet otrok in pet mladih v družinah. Vsi so si družine ustvarili. Je pa iz te družine dekle, poročena z mojim sinom, ki ima nekakšno obsesijo s psom. nekako sliči na te novodobne pes je otrok. otrok pa ne bi imela. Ko smo skupaj vsi ali le nekaj, moramo vsi govoriti samo o njenem psu, vso energijo v to vlagati. Ko kdo drugi v družini govori o dojenčku, kako recimo kaka, se dekle oglasi, " saj pri nas tudi to poznamo, tudi nekdo tako kaka". Ženska ima čez 30 let. Moj sin si želi otrok in ne vtikam se neposredno, le vidim da trpi. In tudi vem, da bosta morala to sama rešit, itak vtikanje nič ne spremeni, razen kar slabega naredi. me pa vseeno zanima, kaj je to? pes naj bi bil otrok, njen otrok. Midva že imava otroka, pravi. In tudi obnaša se tako, kot da je ta pes pravi dojenček. Skrbi tako za njega, govori tako z njim, pocerklja ga enako. To sem že videla kje drugje. Pa da ne bo pomeote, imam tudi sama psa. Ima pesjak in prostor okoli hiše in če grmi gre notri in lahko gre tudi na kavč. Imam rada živali. ne more pa biti žival otrok, ker mati in oče sta človeka, ne živali. kaj je s temi ljudmi? lahko je žival kot otrok, saj je potrebno skoraj enako odgovornost, je družinski član. Ni pa otrok in edinstveno samo on in vse se na sekundo dogaja koli njega, vse primerjave, pogovori. Ko drugi govorijo o otrocih, ona primerjalno enako govori o psu. Kaj je to? In pa seveda zagovarjanje vegetarjanstva, ok to pač ni sporno, vsak lahko kot želi in misli, da je prav. Hvala za odgovor strokovnjaka
Default avatar

Daniela_Fiket

Pozdravljeni,

v vašo družino se je priključila gospa ki vam po prepričanjih ni blizu. Verjamem, da vas skrbi, morda pa le preveč. Pred časom sem prebrala misel, da je lahko sočustvovati s človekom ki nam je simpatičen. Pravi izziv je sočustvovati z človekom ki nam ni blizu. Ob tem moram povdariti, da sočutje, še ne pomeni, da se strinjate, le da razumete logiko ki je v ozadju takšnih prepričanj in človeka spoštujete, ne glede na nestrinjanje.
Vaš sin si je izbral ženo, verjetno je v njej videl veliko dobrega. Ste poskušala na njo gledati na ta način? Če je vašem sinu dobra, vi ste lahko samo vesela.
In naj vas ne skrbijo bolezni v družini, izredno redko se prenašajo s kolena na koleno in tudi če bi se, danes se duševne bolezni uspešno zdravijo, ni potrebe po takem preplahu.
Imate snaho vegetarijanko in ljubiteljico psov. Vam je malo čudaška, tako kot ste verjetno vi njej. Poiščite skupine točke in uživajte v vaši veliki in lepi družini.

Lep pozdrav,
Daniela Fiket, dr.med.
Specialistka psihiatrije
Transakcijska analitičarka-svetovalka

Psihoterapija v Ljubljani in po Skype-u!
Mail: [email protected]
http://psihoterapija-fiket.si