Med.Over.Net

Psihiatrija

Odgovarjajo: Daniela Fiket, dr. med. specialistka psihiatrije in psihoterapevtka

Psihična stiska, strah, fobija, anksioznost, panika, terapija, uporaba zdravil, diagnoza, depresija, psihoza, bipolarna motnja, pomoč in svetovanje ob življenjskih dilemah.

Daniela Fiket , dr. med. specialistka psihiatrije in psihoterapevtka

Daniela_Fiket

Pivo

Default avatar

Gorazd b

Pozdravljeni,

V kolikor utegnete bi vas prosil za vaše mnenje. Pred 2 meseci se mi je pojavila nespečnost, odšel sem do osebnega zdravnika, kateri mi je predpisal sanval. Malo sem okleval glede uporabe slednjega zato sem najprej poizkusil z pivom. Po večerji sem spil 2 piva in dobro zaspal. Po 2 mesecih še vedno enako počnem, ne spijem nikoli več kot 2 piva, učinek je še vedno isti, tako da ne potrebujem naprimer 3 ali 4 piva.

Sedaj razmišljam ali bi moral prekiniti z pivom in pričeti z sanvalom, saj slednjega pridobim zastonj na recept. Oklevam glede možne odvisnosti in razvoja intolerance glede obojega oz,poizkušam izbrati manjše zlo.

Zato me zanima kaj je vaše mnenje, ali naj nadaljujem z 2 piva zvečer ali naj prekinem z pivom in pričnem z kemičnimi pomirjevali saj so zastonj.

Lep pozdrav. G.
Default avatar

Daniela_Fiket

Pozdravljeni,

zanimivo vprašanje. Nespečnost je simptom in ne bolezen. Kar pomeni, da ima svoje vzroke. Če jih ne odpravimo, bo nespečnost vztrajala. Rešitev ni ne v pivi in ne v uspavalih. Uspavala, namreč, ne morete uporabljati vnedogled, par tedno lahko, potem pa ne več. In niso zastonj, plačamo jih iz zdravstvenega zavarovanja. Z alkoholom pa dosežete samo to, da boste še težje zdaj zaspal, ker se je razvila toleranca. Po 2 mesecih vam še ni treba spit več, ampak bo tudi do tega prišlo in v to ni nobenega dvoma.
Predlagam vam, da si pozorno preberete pravila higiene spanja (jih bom zdaj prilepila na vrh), takoj prenehajte s pivami in za en teden uporabite uspavalo, nato nič več, ne piv, ne uspaval. Če je vzrok nespečnosti tesnoba ali stres, bo treba usmeriti svojo pozornost na vzrok nespečnosti in ne samo na posledice.

Lep pozdrav,
Daniela Fiket, dr.med.
Specialistka psihiatrije
Transakcijska analitičarka-svetovalka

Psihoterapija v Ljubljani in po Skype-u!
Mail: [email protected]
http://psihoterapija-fiket.si

Moderatorji

Daniela Fiket , dr. med. specialistka psihiatrije in psihoterapevtka
Daniela_Fiket