Med.Over.Net

Psihiater odgovarja

Odgovarjajo: Daniela Fiket, dr. med. specialistka psihiatrije in psihoterapevtka

prosila bi za dodatno mnenje shizofrenija F20.9

Default avatar

dodatno mennje

Pozdravljeni!

Že od leta 2008 jemljem zdravila za mojo bolezen. V teh 10 letih so mi postavili diagnozo NEOPREDELJENE SHIZOFRENIJE F 20.9.
Samo 1x sem bila hospitalizirana v Polju,to je bilo leta 2008. Takrat sem utrpela močno psihozo. Psihiatrinja trdi,da je potrebno zdravila jemat skos.

Nevem,kje naj si preberem kakšna je to shizofrneija,je to kar ena ki jo dodelijo ker pač nočejo napisat da si zdrav? kaj naj bi sploh neopredeljena shizofrenija pomenila?

Poleg tega vam prilagam psihološki izvid na podlagi katerega je bila diagnoza postavljena. Vem,zelo neradi skačete v zelje drugim so-psihiatrom ali jih izpodbijate,vendar bi iskreno rada vedela ali na podlagi tega izvida lahko tudi VI trdite da gre za neke vrste shizofrenije in zakaj?

spodaj sem vam prepisala celotni psihiatrični izvid.UPORABLJENA PSIHODIAGNOSTIČNA SREDSTVA
poleg klinično psihiloškega intevijujasmo uporabili še naslednja psihodiagnostiična sredstva: Weschlerjev test,test inteligentnosti (WB II,podtesti pomnenje,šifriranje,skupni pojmi,sestavljanje kock) Stroopov barvno besedni test (STROOP),Reyeva kompleksna figura (RCFT), test mentalnega sledenja (CTMT),Kalifornijski test verbalnega učenja (CVLT II) Minnesotski multifazični osebnostni vprašalnik (MMPI 201),Millonov klinični večosni vprašalnik (MCMII),Roschov preizkus (Ro.p.)

REZULTATI

KOGNITIVNO FUNKCIONIRANJE
Osnovna percepcija in psihomotorika sta brez posebnosti.Obseg pozornosti je povprečen,pozornost je nekoliko nihajoča. Pojavljajo se težave na področju delovnega spomina.Hitrost procesiranja inforamcij je povprečna. Sposobna je abstraktnega mišljenja,ki je v nestrukturni situaciji hiperproduktivno,a mestoma neučinkovito.Problemske naloge rešuje sistematično,težave ima z organizacijo in načrtovanjem gradiva.Krivulja učenja nepovezanega besednega gradiva strmo naraste,nato pa razmeroma hitro doseže plato.Učinkovitih strategij učenja ne uporablja. Kratko in dlje odloženi priklic besednega gradiva sta povprečna prav tako prepoznava. Kratko in dlje odloženi priklic slikovnega gradiva sta hudo oškodovana,prepoznava pa je podpovprečna. Rezultati so vsaj del posledicatežav pri primarnem načrtovanju.

PSIHOPATLOŠKA SIMPTOMATIKA IN OSEBNOSTNO FUNKCIONIRANJE
O razpoloženjskih težavah ne poroča,nakazuje se tendenca po minimalizaciji težav,in prikazovanju v pozitivni luči.Čustvovanje labilno,obvladovanje razpoloženjskih reakcij pa je lahko pomankljivo. realitetna kontrola je aktualno ohranjena.na kritiko je zelo občutljiva,potrebuje pozornost in odobravanje s strani socialnega okolja,v iskanju katerega je lahko teatralna.

MNENJE
ob aktualnem psihološkem pregledu 30 letne gospodične ugotavljamo labilno impulzivno čustvovanje ter znižano učinkovitost kognitivnega funkcioniranja.Največje težave so prisotne na področju delovnega spomina ter organizacije in načrtovanja,posledično ej slabše tudi spominsko vkodiranje (predvsem za slikovno gradivo) Glede na anamnestične podatke,dlje časa znižano splošno funkcionalnost ter profil kognitivnega funkcioniranja gre pri gospodični najverjetneje za motnjo iz kroga shizofrenij ki s eprepleta s histrioničnimi osebnostnimi potezami.
Default avatar

Daniela_Fiket

Pozdravljeni,
Diagnozo nediferencirana shizofrenija damo pri psihotičnih stanjih, ki ustrezajo diagnostičnim kriterijem za shizofrenijo, a se ne ujemajo z nobenim podtipom v F20.0– F20.2 (paranoidno, katatono ali hebefreno), ali kažejo več kot eno njihovo značilnost, brez jasnega prevladovanja določene skupine diagnostičnih značilnosti. Torej, morajo biti prisotni simptomi shizofrenije, ampak ni povsem jasno za katero različico gre.
Ali imate to diagnozo ali ne, ne morem vedeti, ker je najbolj pomembno kakšna je bila slika bolezni leta 2008.
Drugo vaše vprašanje je glede psihološkega izvida. Ta psihološki izvid kaže na trenutno odsotnost psihoze, izpostavlja pa moteno osebnostno strukturo (histrionična), kar že samo po sebi lahko poveča tveganje za psihozo.
To kar se meni zdi pomembno, da dobim vtis, da svojim zdravnikom ne zaupate. Menim pa, da je to najbolj pomembno za učinkovito zdravljenje. Vi se bojite, da so vam dali napačno diagnozo?

Lep pozdrav,
Daniela Fiket, dr.med.
Specialistka psihiatrije
Transakcijska analitičarka-svetovalka

Inštitut Neocortex
Kontakt: 070/607844 ali [email protected]
http://psihoterapija-fiket.si

Moderatorji

Daniela Fiket , dr. med. specialistka psihiatrije in psihoterapevtka
Daniela_Fiket