Med.Over.Net

Psihiatrija

Odgovarjajo: Daniela Fiket, dr. med. specialistka psihiatrije in psihoterapevtka

Psihična stiska, strah, fobija, anksioznost, panika, terapija, uporaba zdravil, diagnoza, depresija, psihoza, bipolarna motnja, pomoč in svetovanje ob življenjskih dilemah.

Daniela Fiket , dr. med. specialistka psihiatrije in psihoterapevtka

Daniela_Fiket

debelost po psihiatričnih zdravilih

Default avatar

herta G

pozdravljeni!

Zelo zelo vesela bi bila čim več vaših izkušenj,nasvetov,tako vas psihiatrov ali terapevtov kot članov tukaj.

Sem duševni bolnik,diagnozirano imam SHIZOFRENIJO že od leta 2008. v polju sme bila hospitalizirana 2x kar je zelo zelo vredu,bolezen poteka zelo dobro,zaenkrat lahko rečem d aimam srečo,jemjem pa SOLIAN 400mg zvečer in zjutraj.(že 10 let)

Imam pa velik problem,in sicer DEBELOST PO DIAGNOZI.
namreč veliko veliko pacientov se po diganozah psihiatričnih zredi. jih veliko poznam. med njimi sem tudi jaz ki sme resnično eskalirala iz 70 kg na danes imam 135kg. visoka sem 176cm. moj problem je večstranski,zato ga bom poskušala opisati.

po pregledu pri nedokrinologu,kjer so mi naredili vse preiskave hormonov,ni zaznati problemov s ščitnico,je zdrava,vendar pa imam metabolni sindrom. jasno,metabolni sindrom nastane ko več let vnašamo mastne,cvrte,jedi polne ogljikovih hidratov,veliko cukra.. nastane tudi pritisk. In ja,tudi za pritisk jemljem zdravila. problem pa je,ne delam tega zavestno ker bi bila velik neodgovoren lenuh ali debeluh ampak stvar je taka:

1.prva težava ki jo opažam je ta da imam blazen blazen apetit.Lahko pojem normalen obrok (150g zrezk,50g krompir,50g priloga in konec + solata) ampak meni nabija apetit res zelo močno. če pojem normalno,mi apetit ne da mira in bom slej ko prej šla po še in še in še.. Apetit mi nabija tudi po sladkarijah,ni mi nikoli dost pol čkolade ali par piškotov. govorimo o vrečki piškotov,ali celi čokoladi 100g naenkrat. Šele takrat ga potešim. Imam blazen apetit. Iz tega razloga mi zdravil za zaviranje apetita ne smejo dati,ker se "tepejo" s psihiatričnimi zdravili. kar je res smola!

2. druga stvar je,da kot stranski učinki Soliana je absolutno navedeno večkrat v recepturi zdravila da je pogost stranski učinek debelost,povišnej telesne mase in tudi malo pobrklja hormone. tukaj imam težave seveda ker zdravila ne morem menjat. poskušali smo ga menjati 2009/2010 in sem imela res težko poslabšanje,sem pristala v bolnici. problem pri psihiatričnih zdravilih je,da pač vsaka primejo drugače. In gelde na vse kar solian lahko povzroča,od trzanja mišic,napadi anksioznosti,glavoboli,prekomerno slinjenje vse to so zelo pogosti pojavi nimam nič od tega. kar pomeni da mi je zelo dobro prijel. tudi bolezen se zelo dobro obnaša. ampak evo... kile so šle pa ekspanzivno gor! torej,menjat zdrvaila ne morem..nevem pa,ker sem v teku teh preiskav ali ej solian kriv za tako težo?

3.tretja stvar pa je,ki mi ostane,da pač poskušam poiskat če imam psihološko težavo. recimo eni so čustveni jedci,eni kompulzivni..imamo vrsto motenj prehranjevanja,če ne bom našla fizičnega vzroka se bom pač temu posvetila. Ampak resnično,dobro se poznam,s svojimi čustvi in notranjim jazom sem dobro povezana,nikoli ob čustvenih pretresih ali stresnih situacijah ne psoegam po hrani. zato je zelo zelo malo verjetnosti da bi imela to motnjo. Živim dost mirno življenje in nimam velikih problemov.

če bi kdorkoli lahko podelil kakšne nasvete bom zelo vesela,ker sem zaradi kilaže zelo slabe volje. ne samo da vpliva na izgled,ampak predvsme na zdravje. Zaradi metabolnega sindroma bom začela jemati Metformin,in tako se krog ne neha.. metformin bo pa tud mel neke svoje stranke učinke.. in gre samo tableta na tableto. Endokrinologinja je rekla d alahko razmišljam v smeri bariatrične operacije (operacije želodca da ti ga zmanjšajo) ampak to je povsem poglavje zase. Veliko veliko je tveganja in ni enostavno. Pravzaprav pa sploh nevem če bi bila pravi kandidat ker če mi tako nabija apetit,ni važno ali bom imela manjši želodec bom pa pač žrla vsake pol ure. učinek je isti.

vesela bom nasvetov,izkušenj. Sem prepričana da se vas veliko pacientov duševnih srečuje s to prekomerno težo po diagnozi,in vesela bom če veste kaj pa kako.. ker bi res rada pršla vsaj na 85kg sej suhica nočem bit ampak tole kar je zdajle od mene ratalo je grozno.

hvala
Default avatar

Daniela_Fiket

Pozdravljeni,

dobila sem vtis, da se vaša debelost resno obravnava pri različnih zdravnikih, kar je odlično. Seveda, vzroki za debelost so zelo različni in vpliv antipsihotikov je znan. In ste lepo opisala, ne samo da vplivajo na porast apetita, ampak vplivajo tudi da metabolizem. Prvi korak je iskanje najbolj primernega zdravila, ampak pravite, da je Solian še najbližje temu opisu. Drugi ukrep je uporaba najnižjega, še učinkovitega odmerka, kar je tvegano početje in ga izvajamo pod strogim nadzorom psihiatra. In nenazadnje, vse znane metode uravnavanja telesne teže, od zmanjšanega kaloričnega vnosa, povečane telesne aktivnosti, sproščanja in obladovanja stresa, do farmakoloških in kirurških ukrepov. Nekaterim pomaga LCHF (low carb, high fat) prehrana, ker učinkovito zmanjša hrepenjenje po sladkem in posledično se zmanjša tudi kalorični vnos. Lahko si več preberete na dietdoctor.com, priporočajo jo za metabolični sindrom in prediabetes.
In javite nam kako vam gre!

Lep pozdrav,
Daniela Fiket, dr.med.
Specialistka psihiatrije
Transakcijska analitičarka-svetovalka

Psihoterapija v Ljubljani in po Skype-u!
Mail: [email protected]
http://psihoterapija-fiket.si
Default avatar

Klmn

Pozdravljena,

Sama sem na zdravilih pet let (od tega 4 abilify), pa se vseskozi trudim, da se ne bi zredila - imam 177cm in zdaj slabih 76 kg, imela sem jih pa 15 manj. Zacetna leta sem obsesirala s tezo in bila prav zamorjena, pa se sprasujem zakaj, ko sem izgledala povsem ok. Sele zadnje leto sem se cisto odklopila pri hrani in se zredila iz 71 na 76. Ampak cisto odklopila pomeni zame en obrok sladkobe na dan in nekoliko vec sem pojedla...
Ce zelis vedeti, kaj pri meni deluje, da se ne redim ali da kaj kilaze izgubim:
Pisem si za en dan naprej, kaj bom pojedla in se potem tega vsaj 80% drzim.
Redno telovadim (vsaj 5 ur na teden), to pomeni sprehod, tek, krozni trening, joga... v lanskem letu sem zabelezila kar 90000 porabljenih kalorij, ce si preracunas, je to recimo da dobrih 10 kg. Nalozi si aplikacijo in si trackaj vadbo (map my walk).
Omejila sem si sladice na eno na teden (recimo sobota), takrat pojem tudi kako pico ali si dam duska s cim, kar si zelim.
Drugace pa ti napisem primer jedilnika:
Zjutraj jogurt (200g) z zlicko meda, malica rozine in kava, kosilo zelenjava+perutnina ali samo zelenjava, kava in spet nekaj rozin, malica/vecerja quark ali jogurt ali kuhano jajce, vcasih pojem dvoje od tega. Skratka - jej manj (od zacetka se bos morala odrekati, potem se navadis na manjse porcije) in gibaj se (velja isto - od zacetka se bos morala siliti, ampak saj roko na srce, na zdravilih se ne mores pretirano siliti v nic, lahko pa si ustvaris zdrave navade in izgubis vse te kg, ki si jih zelis).
Seveda ne gre za hujsanje, gre za zivljenjski slog. Jemljem tudi omega3 in magnezij, pa vsak drugi dan spijem sok ene limone.

Ce te se kaj zanima, pisi ..... navijam zate!
Lp

Moderatorji

Daniela Fiket , dr. med. specialistka psihiatrije in psihoterapevtka
Daniela_Fiket