Med.Over.Net

Psihiatrija

Odgovarjajo: Daniela Fiket, dr. med. specialistka psihiatrije in psihoterapevtka

Psihična stiska, strah, fobija, anksioznost, panika, terapija, uporaba zdravil, diagnoza, depresija, psihoza, bipolarna motnja, pomoč in svetovanje ob življenjskih dilemah.

Daniela Fiket , dr. med. specialistka psihiatrije in psihoterapevtka

Daniela_Fiket

Vprasanje

Default avatar

ana28

Pozdravljeni,
Pisem vam glede 16 letne hcerke.
Ze januarja se ji je en teden vrtelo v glavi in rahlo ji je bilo slabo. Takrat smo pri pediatrinji opravili pregled in odvzem krvi krvi in vsi izvidi so bili bp. In po tednu dni se je stanje poboljsalo. Po temu pregledu smo zaradi ponavljajocih slabosti v zelodcu in utrujenosti zopet opravili pregled pri pediatrinji, ki ji je pri odvzemu krvi pregledala vse od hemoglobina, do jetrnih testov do folne kisline, b12 in tudi kar se tice scitnice...vse je bp. Tudi pristisk je bil ok na pregledu. Doma ga nismo merili.
Ta teden pa se je zopet pojavila vrtoglavica. V ponedeljek ponoci se ji je vrtelo ko je lezala. Potem je v torek sla v solo in se pocutila se rahlo " omoticno". Na trenutke se ji se vrti. Danes v sredo je odsla prej od pouka, ker se ji je zopet vrtelo( sploh pri plesu) in se obcasno se ji vrti...pravi pa da ne traja vrtoglavica cel dan.
Menstruacije ima redne.
Naj vam povem se da je deklica v dijaskem domu, ker se ne sola v domacem kraju. Domov ne zeli priti, ker pravi da bo zdrzala do petka.Od vedno je bolj anksiozna. Ze proti koncu osnovne sole je bila pri psihologinji zaradi strahov pred temo in posledicno ni mogla sama zaspati. Stvar se je takrat uredila.
Sedaj pa je tudi sama zaprosila za ponoven obisk pri psihologinji, ker je tako zivcna.naj vam povem, da ne zahtevamo od nje lepe ocene in popolnosti in da ima moznost priti domov, ce ne zeli biti vec v dijaskem domu. Ne pristiskamo nanjo.Cakamo pa se na datum pregleda pri psihologinji.
Zanima me vase mnenje kaj bi se lahko naredili. Se kaksen pregled pri zdravniku? Res sem ze malo obupana, ker ne vem vec kaj naj.
Hvala za vase mnenje
Default avatar

Daniela_Fiket

Pozdravljeni,

potrebno je izključiti organski vzrok za vrtoglavice. Zato priporočam še pregled pri ORL specialistu. Če pa je psihološki vzrok v ozadju njenih težav, bo potrebno narediti načrt zdravljenja, oz. obravnave. Psiholog lahko opravi psihološko testiranje in tudi svetovanje, oz. krajši psihoterapevstki proces. Če to ni bo dovolj, je naslednji korak poiskati terapevta (samoplačniško), ki bo z deklico bolj pogosto i dlje časa delal. Namreč, psihoterapija je pri anskioznosti izredno učinkovita, ampak mora biti redna, vsaj enkrat tedensko eno uro. Če vse to ne bo pomagalo, so konec koncev tudi zdravila na razpolago. Pri tako mladi punci bi jih jaz uporabila samo takrat, ko psihoterapija ni možna.

Lep pozdrav,
Daniela Fiket, dr.med.
Specialistka psihiatrije
Transakcijska analitičarka-svetovalka

Psihoterapija v Ljubljani in po Skype-u!
Mail: [email protected]
http://psihoterapija-fiket.si

Moderatorji

Daniela Fiket , dr. med. specialistka psihiatrije in psihoterapevtka
Daniela_Fiket