Med.Over.Net

Psihiatrija

Odgovarjajo: Daniela Fiket, dr. med. specialistka psihiatrije in psihoterapevtka

Psihična stiska, strah, fobija, anksioznost, panika, terapija, uporaba zdravil, diagnoza, depresija, psihoza, bipolarna motnja, pomoč in svetovanje ob življenjskih dilemah.

Daniela Fiket , dr. med. specialistka psihiatrije in psihoterapevtka

Daniela_Fiket

Sestrstvo

Default avatar

josipa23

Pozdravljeni,

pišem vam zaradi težavnega odnosa v družini. Med mojima najstarejšima hčerkama je prišlo do prepira, ki je povzročil izgubo zaupanja, iskanja krivca, ki ga je seveda vsaka našla na drugi strani in prekinitev stikov. Zadeva traja od poletja dalje. Mlajša (srednješolka) se je nekako kar sprijaznila s situacijo in z izjemo tega odnosa normalno živi naprej. Starejša (študentka) pa se stalno vrti okrog tega odnosa, vidi same napake sestre, čeprav se z njo ne druži, ve o njej vse, kaj poje, koliko poje, kaj dela in seveda je vse narobe, karkoli stori, stori narobe, očita, da si ne želi dobrih odnosov z njo, da se nič ne potrudi. Zadeva je prišla tako daleč, da je to preraslo v pravo sovraštvo, kar je razvidno tudi iz nebesedne komunikacije, vikendi so grozni, ker je hči popolnoma depresivna, ker sta obe pač več doma, če se le da se izogne, da bi skupaj jedli, kadar mlajša pride v prostor, ga ona, če le lahko, zapusti. Ker vidim kako trpi in da to ni nobeno življenje, sem ji predlagala svetovanje, nanj hodi pol leta rezultata pa ni. Pravzaprav je vse še slabše. Večkrat je zelo razdražljiva tudi do ostalih družinskih članov. Prepričana je tudi, da ji mlajša sestra jemlje identiteto, čes da vse ponavlja za njo, prehranjevanje, oblačenje, branje, filmi... Zagotavlja mi, da to dela namerno. Da bi ohranila svojo identiteto se veliko ukvarja s tem, da vse skriva pred sestro, če smo slučajno vsi skupaj pri kosilu, se noče pogovarjat praktično o ničemer, češ, da bi iz njenih besed sestra razbrala njen način razmišljanja in ga nato kopirala in ji ukradla tudi to.

Veliko upanja sem polagala v psihološko svetovanje, zdaj pa sem spoznala, da to očitno ne pomaga v tem primeru. Ne vem, kam naj se obrnem, kako naj ji pomagam, kar sem znala, sem že vse storila, ne prošnje ne zahteve, ne pomagajo nič. Razmere v naši družini so res slabe, skrbi me tudi za najmlajšo, kako to vpliva nanjo. Čutim se popolnoma nemočno, zato prosim vas za nasvet.

Hvala že vnaprej.

Josipa
Default avatar

Daniela_Fiket

Pozdravljeni,

v vašem primeru ne gre samo za prepir med sestrama. Starejša sestra kaže znake resne duševne bolezni in vam svetujem pregled psihiatra.

Lep pozdrav,
Daniela Fiket, dr.med.
Specialistka psihiatrije
Transakcijska analitičarka-svetovalka

Psihoterapija v Ljubljani in po Skype-u!
Mail: [email protected]
http://psihoterapija-fiket.si

Moderatorji

Daniela Fiket , dr. med. specialistka psihiatrije in psihoterapevtka
Daniela_Fiket