Med.Over.Net

Psihiatrija

Odgovarjajo: Daniela Fiket, dr. med. specialistka psihiatrije in psihoterapevtka

Psihična stiska, strah, fobija, anksioznost, panika, terapija, uporaba zdravil, diagnoza, depresija, psihoza, bipolarna motnja, pomoč in svetovanje ob življenjskih dilemah.

Daniela Fiket , dr. med. specialistka psihiatrije in psihoterapevtka

Daniela_Fiket

Ali bi mi psihoterapija pomagala?

Default avatar

Obupana031181

Pozdravljeni,

Znašala sem se v brezizhodnem položaju. Moj mož, s katerim imava tri otroke, me ne ljubi več, jaz pa sem se popolnoma zaprla vase. Imam ga še vedno rada in rada bi ga dobila nazaj. Problem je v tem, da sem zelo nedružaben človek, ne komuniciram z okolico, sem torej nekomunikativna, on pa je pravo nasprotje mene. Imam občutek, da se z nikomer nimam kaj za pogovarjati, na vsak komentar, vprašanje odreagiram napadalno, skratka nisem človek, ki bi ga kdo resnično imel rad. Pa nisem slaba oseba, pa nisem od nekdaj taka, samo tolikokrat sem bila že ranjena s strani drugih, da se odzovem na ta način. Spomnim se stavka iz najstniških dni, ko je moja mami rekla, da sem bila od nekdaj rada sama, se igrala v kotu. Problem je ker sem od sebe odrinila tudi vse prijateljice, zaprta sem med štirimi stenami in rada bi prišla ven iz te škatle, rada bi se spremenila, postala družabna, komunikativna, našla razloge za to stanje. Bojim se da bo/je to prišlo tudi na otroke in rada bi naredila korak k spremembi. Ker če nama že s partnerjem ne bo uspelo, so tukaj še trije sončki, ki potrebujejo mamico, ki se bo spet naučila smejati. Ko so bili otroci majhni, sem kot razlog za nedružabnost našla v izgovoru, da otrok ne morem pustiti samih pri tašči/u ali mojih starših, sestri, nikomur jih nisem zaupala, tako da je mož sam hodil naokoli in sva se zato oddaljila, nisva razvijala skupnih interesov in ga popolnoma razumem, da me ne mara več. Mislite da se mi še da pomagati? In ne, nimam nobenih samomorilskih želja, ampak sem pa brez energije, bi kar spala, pa zelo slabo spim, se zbujam, premetavam po postelji in moj isto. Kot dva tujca v isti postelji, in ta odnos me ubija. Prosim svetujte mi, napotite me k rešitvi.

Lep pozdrav, Andreja
Default avatar

Daniela_Fiket

Pozdravljeni,

to je pogosto vprašanje. Ali se je možno spremeniti? In ja, odgovor je, možno je. Če je dovolj velika želja, če vam pomaga terapevt ki je sposoben in vas na vaši poti pomaga in če boste dovolj ustrajna, vse je možno. Ne vem, ali bo možno vajinega odnosa rešiti, to ni samo od vas odvisno. Ampak, ne glede na to, vi ste več kot dovolj pomembna, da naredite to zase. Zato vašo idejo in željo podpiram in vam želim veliko sreče.

Lep pozdrav,
Daniela Fiket, dr.med.
Specialistka psihiatrije
Transakcijska analitičarka-svetovalka

Psihoterapija v Ljubljani in po Skype-u!
Mail: [email protected]
http://psihoterapija-fiket.si