Med.Over.Net

Psihiatrija

Odgovarjajo: Daniela Fiket, dr. med. specialistka psihiatrije in psihoterapevtka

Psihična stiska, strah, fobija, anksioznost, panika, terapija, uporaba zdravil, diagnoza, depresija, psihoza, bipolarna motnja, pomoč in svetovanje ob življenjskih dilemah.

Daniela Fiket , dr. med. specialistka psihiatrije in psihoterapevtka

Daniela_Fiket

Shizofrenija

Default avatar

vprašanje987

Prosim za razlago remisije pri shizofreniji. Če ima nekdo shizofrenijo in je v stanju remisije in ne kaže nobenih znakov več, ali se on zaveda, da je bil bolan, da so blodnje neresnične?
Default avatar

Daniela_Fiket

Pozdravljeni,

če je pacient v remisiji, potem blodenj ni več, ali se pojavio le poredko. Pacient v remisiji je brez simptomov ali so simptomi zelo blagi. Ko govorimo o simptomih, mislimo predvsem na psihotične simptome (halucinacije in blodnje), dezorganiziranost in negativne simptome (čustvena splitvenost, brezvoljnost, osiromašenost mišljenja in govora). To kar vi omenjate je uvid v bolezen. Uvid je pri shizofreniji zelo slab, redki so pacienti ki vejo, da so doživljanja bila posledica bolezni in ne resničnost. Dober uvid v naravo bolezni daje večje upanje v blag potek bolezni in boljše sodelovanje pri zdravljenju, ampak je pogosto nedosegljiv cilj.

Lep pozdrav,
Daniela Fiket, dr.med.
Specialistka psihiatrije
Transakcijska analitičarka-svetovalka

Psihoterapija v Ljubljani in po Skype-u!
Mail: [email protected]
http://psihoterapija-fiket.si