Med.Over.Net

Psihiatrija

Odgovarjajo: Daniela Fiket, dr. med. specialistka psihiatrije in psihoterapevtka

Psihična stiska, strah, fobija, anksioznost, panika, terapija, uporaba zdravil, diagnoza, depresija, psihoza, bipolarna motnja, pomoč in svetovanje ob življenjskih dilemah.

Daniela Fiket , dr. med. specialistka psihiatrije in psihoterapevtka

Daniela_Fiket

asocialnost, tezave z kontroliranjem vedenja ob pojavu jeze

Default avatar

madmax1234515

Spostovani

Star sem 32 let in kakor sem prebiral glede tipov osebnosti spadam med mesanico kolerika in melanholika , po tem sklepam glede na moje vedenje in pocutje, zelo hitro se namrec pretirano razburim, ko nekdo zacne vpiti name ali me kritizirati.

Ko sem bil mlajsi sem se lahko kontroliral sedaj po 30ih pa sem ze imel par agresivnih izpadov, tako da sem se nasilno odzval (nekoga porinil), ker se enostavno nisem mogel obvladati, nekajkrat pa sem se komaj zadrzal da nisem koga porinil, napadel itd...

Zanima me, ali obstajajo kaksna zdravila ki bi mi pomagala pri obvladovanju impulzov ter ki bi mi dvignila potrpljenje, ker imam namrec zelo malo potrpljenja sploh ob konfliktih in neprijetnih okoliscinah.

Zaradi pomanjkanja potrpljenja imam tudi tezave v sluzbi, hitro menjam sluzbe oz v nobeni ne zdrzim dolgo, ker enostavno nimam potrpljenja, vedno me nekaj moti, se s kom skregam.

Mislim, da sem hiperaktiven oz imam ADD saj imam tudi tezave s koncentracijo, hitro pozabljam, v glavi mi misli sponajo 100 na uro, ko se z nekom pogovarjam obenem v glavi se razmisljam o drugih stvareh, stalno se mi pojavljajo ene prisilne misli, ne vem kaj so to prisluhi ampak stalno sem zivcen, redko kdaj imam mirno in zbrano glavo ampak ko nekaj delam mislim na 3 stvari hkrati, v glavi si stalno ponavljam dneve v tednu, kar me dela zivcnega se bolj (recimo se hocem zbrati in nekaj narediti zraven pa mi vsake 5 sekund v glavi ponovi; "sreda, danes je sreda, jutri bo cetrtek, pa se polno takih brezveznih misli)

Ko sem tako zamisljen dostikrat kaj pozabim, recimo pozabil sem ze placati gorivo na bencinski ker sem bil zamisljen, hitro pozabim, ko mi nekdo ki ga vidim prvic pove svoje ime, ali je to samo posledica starosti ali cesa drugega.

Najbolj me skrbi to obvladovanje vedenja ob napadih jeze, vcasih sem tako jezen na nekoga, ki me recimo zajebava oz je krivicen do mene, hinavski, da ne morem pozabiti, stalno razmisljam, da bi se masceval, ga nabil, ustrelil ceprav zaenkrat samo razmisljam, vem da to ni druzbeno sprejemljivo ampak ne vem zakaj, mogoce je to posledica, da sem zelo malo v druzbi ljudi, nimam prijateljev, vecino casa sem sam in lahko bi rekel, da sem asocialen in izgubljam nadzor nad svojim vedenjem.

Ne pricakujem, da bodo vsi ljudje popolni ampak ko naletim na nekoga, ki se vede kot ****** se res tezko zadrzim, da ga ne usekam.

Opazil sem, da zelo velikokrat "spuscam glasove" vzklikam, vpijem ko se sam vozim v avtu, da se sprostim, je to tudi posledica hiperaktivnosti?

Ali je vse skupaj posledica hormonskega neravnovesja in bioloskega ritma, ze 3 leta sem namrec brez sluzbe, pozno hodim spat in pozno vstajam, spim predolgo.

Da sem tudi melanholik pa sem opazil, ker sem tudi zelo depresiven sploh zadnje case, nimam nobene volje, ce jo pa ze imam jo pa takoj izgubim, nimam vec vztrajnosti in tudi cutim, da z mojo glavo ni vse vredu, ker nisem v stiku z ljudmi, predolgo spim itd...
Zelo zaspan clovek sem, stalno bi samo spal, zjutraj zelo tezko vstanem za v sluzbo ob 5ih.

Nekako si nisem uspel ustvariti druzine in normalnega zivljenja, zaradi tega se dosti obremenjujem, razmisljam dostikrat tudi o samomoru, ker sem dostikrat osamljen in ne vidim vec nobenega smisla. Nocem hoditi v sluzbo, ker nimam potrpljenja ko pridem domov sem pa tako ali tako sam.

Ukvarjam se z dolocenimi hobiji samo vcasih nimam volje za nic, kakor sem prebiral literaturo sem se prepoznal kot nevroticen tip osebnosti (se pravi neodlocen, jezen, depresiven,negativen, zaskrbljen itd).

Zadnje case stalno razmisljam oz me skrbi, da me bo zadela kap in bom v trenutku umrl. Razmisljam, da bi bilo drugace, ce bi imel svojo druzino, nekoga ob sebi, potem bi videl en smisel za delo itd... Imam pa sedaj punco vendar je na Filipinih in spet ne vem kaj naj, ker imam moznost zaceti z novo sluzbo po drugi strani bi pa sel na Filipine k punci.

Velikokrat se ne znam odlociti, razmisljam v dve strani hkrati, na koncu pa se odlocim za eno stvar, pa samo stalno razmisljam zakaj se nisem odlocil za drugo opcijo.

OD ZDRAVIL SEM JEMAL ZE:

strattera 40mg (cc 2 meseca stalno mi je bilo slabo, zato sem prenehal)
asentra -prenehal po 2 mesecih, nisem opazil razlike
paroxat- cca 1 mesec... mogoce sem se bolj kontroliral vendar sem se redil kot pujs (mogoce ker sem jemal s zyprexo)
zyprexa- redil sem se zelo

V glavnem, ce bo slo tako naprej bom kmalu klosar ali pa v zaporu, katera zdravila naj se probam oz ali naj spet jemljem strattero ampak redno vsaj 1 leto, da bom lahko kontroliral svoje impulze ob pojavu jeze? Ali pa risperdal, ki so mi ga predpisali nazadnje pri psihiatru?

OZ rad bi bil bolj miren v glavi in imel vec potrpljenja, da bom lahko normalno zivel. Najbolj mirno se se pocutim zvecer po tusiranju zjutraj ko vstanem je pa norisnica v glavi.

Mislim, da so vzroki tudi genski, saj je tudi oce bil bolj zivcen clovek in se zdravi za shizofrenijo, vsi 3je v druzini kadijo razen mene, mogoce bi moral probati cigarete :)

Hvala za pomoc
Default avatar

Daniela_Fiket

Pozdravljeni,

Ste si pa izbral odličen nick ;-)
To kar meni tako vpadlo v oči je hitrost s katero ste prenehal jemati zdravila. Se strinjam, če se redite, je to stranski učinek zaradi katerega zdravilo zamenjamo,ampak sem dobila vtis, da svojemu psihiatru ne zaupate, da z njim niste navezal dobrega odnosa in iz tega potem izhaja zelo hitro opuščanje terapije.
V vašem primeru bo potrebno resno premisliti o načrtu zdravljenja, ker sicer boste res končal slabo. Ali ste opravil psihološki pregled? Ker jaz bi pomislila na osebnostno motnjo (shizoidna, izogibajoča?). Če je temu tako, vam priporočam dobrega psihiatra, kateremu boste zaupal in z njim sodeloval in dobrega psihoterapevta. Najprej, pa je treba ugotoviti pravo diagnozo, to je prvi korak...

Lep pozdrav,
Daniela Fiket, dr.med.
Specialistka psihiatrije
Transakcijska analitičarka-svetovalka

Psihoterapija v Ljubljani in po Skype-u!
Mail: [email protected]
http://psihoterapija-fiket.si