Med.Over.Net

Psihiatrija

Odgovarjajo: Daniela Fiket, dr. med. specialistka psihiatrije in psihoterapevtka

Psihična stiska, strah, fobija, anksioznost, panika, terapija, uporaba zdravil, diagnoza, depresija, psihoza, bipolarna motnja, pomoč in svetovanje ob življenjskih dilemah.

Daniela Fiket , dr. med. specialistka psihiatrije in psihoterapevtka

Daniela_Fiket

Ad

Default avatar

ErikaSlokar

Pozdravljeni
Zanima me zakaj antidepresivi redijo? Mirzetan, ecytara, ... Sicer se vsi zdravniki izogibajo odgovoru, toda tako kot kontracepcijske tablete uporabniki poročajo o porastu telesne teže tudi za 20 kg v enem letu. Tudi osebna zdravnica, ki je adje predpisala, me je pred tem stehtala. Stehtali so me tudi ob vsaki kontroli. Zredila sem se kakih 10 kg v enem letu. Sicer imam po itmju 5 kg preveč, pa vendar se mi to ne zdi ok.
Razumem, da je potrebno jemati adje kljub stranskim učinkom, rada bi samo, da se enkrat za vselej reče - ja, adji redijo in to je stranski učinek. Rada bi, da se govori o tem in da zdravnik tudi pravilno usmerja pacienta k gibanju, zmanjšanju obrokov. Ker pa sem radovedna, me zanima zakaj adji redijo?
Hvala
Default avatar

Daniela_Fiket

Pozdravljeni,

najprej moram povedati, da ne redijo vsi antidepresivi. Pri nekaterih je to bolj verjetno, pri drugih pa zelo malo verjetno. Odziv je individualen. Po istem antidepresivu se bo nekdo zredil, drugi bo shujšal, pri tretjemu ne bo vpliva na težo.
Ne morem se z vami strinjati, da se o tem ne govori, to je znani stranski učinek, na katerega smo pozorni. Tako kot preverjamo ostale stranske učinke (ki so, spet, različni, od AD do AD).

Mehanizmi, zakaj nekateri AD pri nekaterih pacientih vplivajo na porast teže ni povsem raziskan. Nekateri povečajo apetit, ampak to ni celotna zgodba, saj se kljub pazljivem nadzorovanju vnosa kalorij pri nekaterih teža poviša. Torej, verjetno vplivajo tudi na presnovo. Med Ad ki bodo najbolj verjetno zvišali težo štejemo triciklike, SSRI antidepresive in mirtazapin. So pa tudi takšni, kot sem že omenila, ki skoraj gotovo ne bodo vplivali na težo.

Lep pozdrav,
Daniela Fiket, dr.med.
Specialistka psihiatrije
Transakcijska analitičarka-svetovalka

Psihoterapija v Ljubljani in po Skype-u!
Mail: [email protected]
http://psihoterapija-fiket.si