Med.Over.Net

Psihiatrija

Odgovarjajo: Daniela Fiket, dr. med. specialistka psihiatrije in psihoterapevtka

Psihična stiska, strah, fobija, anksioznost, panika, terapija, uporaba zdravil, diagnoza, depresija, psihoza, bipolarna motnja, pomoč in svetovanje ob življenjskih dilemah.

Daniela Fiket , dr. med. specialistka psihiatrije in psihoterapevtka

Daniela_Fiket

Risperdal in tardivna diskinezija

Default avatar

student246

Pozdravljeni,

pred tremi meseci sem dobil predpisano zdravilo Risperdal (3mg) zaradi nanašalno preganjalnih blodnjavih misli. V zadnjem času sem začel opažati nehotne gibe svojih ust in jezika. Med govorjenjem se mi usta "zategujejo", jezik pa je trd in se mi začne dotikati ustnic. Opazna je tudi šoba. Stvar je opazna in moteča in tudi govorim čedalje težje. Med stranskimi učinki pri Risperdalu je navedena tudi tardivna diskinezija - nehoteni ritmični gibi jezika, ust in obraza. Mislil sem, da bo potrebna zamenjava antipsihotika. Takoj sem se odpravil nazaj k psihiatru, ki pa je mnenja, da ne gre za tardivno diskinezijo, ker se naj bi ta razvila šele po več letih jemanja zdravila. Predlagal je nadaljevanje zdravila Risperdal in mi predpisal še Akineton. Ocenil je, da gre za blage orofacialne zgibke. Trenutno stanje s temi nehotnimi gibi je zame nevzdržno.
Na vas se obračam z vprašanjem, če bi bilo mogoče potrebno poiskati še kakšno drugo mnenje, saj menim da je opisani stranski učinek (tardivne diskinezije) nedvomno opazen na meni?
In kako se potem loči prava tardivna diskinezija od orofacialnih zgibkov?
Bojim se tudi, ker sem prebral, da je tardivna diskinezija lahko ireverzibilna.

Hvala in lep pozdrav
Default avatar

Daniela_Fiket

Pozdravljeni,

glede na opis, je povsem možno, da gre za stranski učinek antipsihotika. Motnje gibanja ki jih provzročajo antipsihotiki so relativno pogoste, tam nekje med 2 in 100%, odvisno od tega katero študijo berete. Imenujemo jih ekstrapiramidne motnje gibanja in jih delimo na zgodnje in pozne. Tardivna diskinezija se običajno pojavi pozno, ampak poznamo tudi motnje gibanja ki se pojavio zelo hitro po uvedbi zdravila. Te motnje, ki se pojavijo zgodaj, so tudi načeloma reverzibilne, kar pomeni, da z ukinitvijo, spremembo terapije ali zmanjševanje odmerka, tudi simptomi izzvenijo. Akineton je zdravilo ki ima svoje stranske učinke in ga uporabljamo, če je tveganje zaradi spremembe/nižanja odmerka preveliko, ali zato ker vemo, da so drugi antipsihotiki bili neučinkoviti.
Skratka, ja, morda bi bilo smiselno poiskati drugo mnenje.

Lep pozdrav,
Daniela Fiket, dr.med.
Specialistka psihiatrije
Transakcijska analitičarka-svetovalka

Psihoterapija v Ljubljani in po Skype-u!
Mail: [email protected]
http://psihoterapija-fiket.si