Forum: Psihiatrija

Psihična stiska, strah, fobija, anksioznost, panika, terapija, uporaba zdravil, diagnoza, depresija, psihoza, bipolarna motnja, pomoč in svetovanje ob življenjskih dilemah.

Ali kje na svetu psihiatrična pomoč ni sramota?

Odgovori Nova tema
Default avatar 09808 26 Jan 2018 08:25

Spoštovani,

ali obstaja kakšen kraj na našem lepem planetu, kjer iskati psihiatrično pomoč ni sramota?

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Avatar Daniela_Fiket 31 Jan 2018 19:27

Pozdravljeni,

sram je nezrelo čustvo ki ga čuti posameznik. Vsak zase odloča, ali ga bo "sram" iskati pomoč, ali ne. V raziskavi, ki jo je leta 2007 opravila Svetovna zdravstvena organizacija (WHO), se je izkazalo, da le majhen delež bolnikov, ki zbolijo za razpoloženjsko, anksiozno motnjo ali odvisnostjo od psihoaktivnih snovi, začne zdravljenje v prvem letu po nastopu bolezni. Rezultati so porazni tudi za razvite države. Povprečno se je motnja začela zdraviti z zamikom od 1 do 14 let pri razpoloženjskih motnjah, 3‒30 let pri anksioznih motnjah ter 6‒18 let pri odvisnostih od psihoaktivnih substanc. Vsak zamik v zdravljenju pomeni slabši izzid zdravljenja, več ponovitev bolezni in daljše trajanje zdravljenja.
Eden od vzrokov za ta zamik je tudi stigma, ampak premislite, ali je res vredno vašega zdravja, kaj si misli sosed, tašča ali vas?

Lep pozdrav,

Daniela Fiket, dr.med.
Specialistka psihiatrije
Transakcijska analitičarka-svetovalka

Psihoterapija v Ljubljani in po Skype-u!
Mail: [email protected]
http://psihoterapija-fiket.si

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Stran 1 od 1
Na vrh