Med.Over.Net

Psihiatrija

Odgovarjajo: Daniela Fiket, dr. med. specialistka psihiatrije in psihoterapevtka

Psihična stiska, strah, fobija, anksioznost, panika, terapija, uporaba zdravil, diagnoza, depresija, psihoza, bipolarna motnja, pomoč in svetovanje ob življenjskih dilemah.

Daniela Fiket , dr. med. specialistka psihiatrije in psihoterapevtka

Daniela_Fiket

Ali kje na svetu psihiatrična pomoč ni sramota?

Default avatar

09808

Spoštovani,

ali obstaja kakšen kraj na našem lepem planetu, kjer iskati psihiatrično pomoč ni sramota?
Default avatar

Daniela_Fiket

Pozdravljeni,

sram je nezrelo čustvo ki ga čuti posameznik. Vsak zase odloča, ali ga bo "sram" iskati pomoč, ali ne. V raziskavi, ki jo je leta 2007 opravila Svetovna zdravstvena organizacija (WHO), se je izkazalo, da le majhen delež bolnikov, ki zbolijo za razpoloženjsko, anksiozno motnjo ali odvisnostjo od psihoaktivnih snovi, začne zdravljenje v prvem letu po nastopu bolezni. Rezultati so porazni tudi za razvite države. Povprečno se je motnja začela zdraviti z zamikom od 1 do 14 let pri razpoloženjskih motnjah, 3‒30 let pri anksioznih motnjah ter 6‒18 let pri odvisnostih od psihoaktivnih substanc. Vsak zamik v zdravljenju pomeni slabši izzid zdravljenja, več ponovitev bolezni in daljše trajanje zdravljenja.
Eden od vzrokov za ta zamik je tudi stigma, ampak premislite, ali je res vredno vašega zdravja, kaj si misli sosed, tašča ali vas?

Lep pozdrav,
Daniela Fiket, dr.med.
Specialistka psihiatrije
Transakcijska analitičarka-svetovalka

Psihoterapija v Ljubljani in po Skype-u!
Mail: [email protected]
http://psihoterapija-fiket.si