Med.Over.Net

Psihiatrija

Odgovarjajo: Daniela Fiket, dr. med. specialistka psihiatrije in psihoterapevtka

Psihična stiska, strah, fobija, anksioznost, panika, terapija, uporaba zdravil, diagnoza, depresija, psihoza, bipolarna motnja, pomoč in svetovanje ob življenjskih dilemah.

Daniela Fiket , dr. med. specialistka psihiatrije in psihoterapevtka

Daniela_Fiket

Ne razumem

Default avatar

Druga hčerka

Ne vem če moja zadeva paše na ta forum, če ne, bi vas lepo prosila za usmeritev na koga naj se obrnemo.
Je pa zadeva taka: oče star 87 let, pred 17 leti prebolel raka na črevesju, po tem še 2x plučnico, 11 let vdovec. Mobilen, pri pameti, jemle le zdravila za odvajanje vode, živi doma s hčerkino družino (z mojo sestro). Še sam vozi avto in to brez očal, ravnokar je spet dobil podaljšanje vozniškega za 1 leto. Na pogled res videti zelo v redu.
In kje je problem? Pri odvajanju blata. Sam gre na stranišče, vendar je po potrebi, cela školjka umazana od njegovega blata in ne samo to, umaže še kad, radiator, brisače in včasih še umazano perilo iz koša. Zastonj ga opozarjamo in sprašujemo zakaj to počne, odgovora ne dobimo najprej je tajil, češ da to ni on naredil, ko smo ga pazili in mu dokazali kaj dela, pa nas je samo gledal ali skomignil z rameni... Ne vemo ali domačim nagaja (za njega lepo skrbijo) ali se kaj dogaja v njegovi glavi? Baje, da se tako začnejo kazati prvi znaki demence, v kar pa ne bi verjela ker kot sem že napisala, drugače je pri pameti.
lepo prosim za kaj nasvet. Hvala. Lučka
Sorodne vsebine:
Default avatar

Daniela_Fiket

Pozdravljeni,

mazanje z blatom se res pogosto pojavlja pri dementnih ljudi, vendar ne moremo izključiti tudi drugih psihičnih bolezni (psihoze, obsesivno kompulzivne motnje in druge, ki so pri starejšemu manj verjetne). Lahko da je to tudi znak neke možganske bolezni (tumorji, okužbe, možganski infarkti). Vsekakor pa ni normalno in ni za zanemariti. Gospod je potreben pregleda, najprej pri osebnem zdravniku in nato po oceni osebnega zdravnika tudi morda pri nevrologu in psihiatru.

Lep pozdrav,
Daniela Fiket, dr.med.
Specialistka psihiatrije
Transakcijska analitičarka-svetovalka

Psihoterapija v Ljubljani in po Skype-u!
Mail: [email protected]
http://psihoterapija-fiket.si