Med.Over.Net

Psihiatrija

Odgovarjajo: Daniela Fiket, dr. med. specialistka psihiatrije in psihoterapevtka

Psihična stiska, strah, fobija, anksioznost, panika, terapija, uporaba zdravil, diagnoza, depresija, psihoza, bipolarna motnja, pomoč in svetovanje ob življenjskih dilemah.

Daniela Fiket , dr. med. specialistka psihiatrije in psihoterapevtka

Daniela_Fiket

Kam naprej?

Default avatar

z_AD_od_A_do_B

Spoštovani,

že tri mesece jemljem Asentro, najprej 50 mg, zadnji mesec pa 100 mg, saj 50 mg več ni delovalo. Pri dvigu odmerka sem kot stranski učinek dobila drisko, ki tako traja že 4 tedne. Je sicer nekako zdržna, a me izčrpava.

Vem, da je antidepresiv samo 'bergla' in poleg ADjev hodim tudi na psihoterapijo (in bom hodila vsaj še naslednje leto ali dve), vseeno pa imam občutek, da mi tudi 100 mg počasi ne bo več nudilo dovolj podpore - sicer več ne razmišljam o samomoru in sem sposobna vstati in narediti osnovne stvari, učinek torej je, vendar pa sem se zares dobro počutila samo na začetku, ko je zdravilo prvič prijelo (5. teden, dobro počutje trajalo 2 tedna) in ko sem dvignila odmerek (3. teden, dobro počutje trajalo 1 teden), sedaj sem ponovno potrta in brezvoljna, oziroma se počutim prazno, tudi anksioznost se vrača in večino časa nezavedno stiskam čeljust (zavem se šele takrat, ko me začne boleti).

Ali bi bilo smiselno vztrajati pri trenutnem odmerku Asentre še kak mesec ali dva (zaradi driske odmerka ne želim več višati) ali razmisliti o menjavi AD?
V kakšnih primerih se odločate za dodatek Wellbutrina k Asentri? Za prehod iz Asentre oz. SSRI na Alvento/venlafaksin?

Kdaj je smiselno zdravljenje z AD nadaljevati pri psihiatru, namesto pri osebnem zdravniku?

Najlepša hvala za odgovore in lep pozdrav.
Sorodne vsebine:
Default avatar

Daniela_Fiket

Pozdravljeni,

bom odgovorila kar na vaše zadnje vprašanje. K psihiatru je smiselno se začeti zdraviti ko običajni antidepresivi prve izbire niso (dovolj) učinkoviti, ko se pojavio neobladljivi stranski učinki, ki je potrebno kombinirati različne antidepresive, ko so prisotne druge bolezni in pacient jemlje tudi druga zdravila ali pa takrat ko se pacient počuti bolj varnega, da mu psihofarmakoterapijo predpisuje psihiater. Torej, v vašem primeru je zdravljenje pri psihiatru smiselno. Kdaj uvajamo in zakaj različne antidepresive, je obširno področje in ni za razlaganje v enem postu. Mislim, da je najboljše, da se pri vas osebno ( in ne na splošmo) ocenijo simptomi in na osnovi tega se predpiše terapija.

Lep pozdrav,
Daniela Fiket, dr.med.
Specialistka psihiatrije
Transakcijska analitičarka-svetovalka

Psihoterapija v Ljubljani in po Skype-u!
Mail: [email protected]
http://psihoterapija-fiket.si