Med.Over.Net

Psihiatrija

Odgovarjajo: Daniela Fiket, dr. med. specialistka psihiatrije in psihoterapevtka

Psihična stiska, strah, fobija, anksioznost, panika, terapija, uporaba zdravil, diagnoza, depresija, psihoza, bipolarna motnja, pomoč in svetovanje ob življenjskih dilemah.

Daniela Fiket , dr. med. specialistka psihiatrije in psihoterapevtka

Daniela_Fiket

Zelo sem razočarana nad psihološkim testom

Default avatar

hipohondrija

Pozdravljeni,

poskusila bom na kratko opisati svoje težave. Stara sem 45 let. Zadovoljna s službo, delom in sodelavci. Tudi v družini imamo zelo lep medsebojni odnos. Nasploh sem bila z življenjem do sedaj zadovoljna. Dosegla sem vse do sedaj zastavljene cilje.
Težave so se pričele pred parimi meseci. En dan sem se v službi zelo slabo počutila. Drugi dan sem obležala z bolečinami v sinusih, neznosnim glavobolom, pritiskom za očmi in v zatilju. Pojavilo pa se je tudi do tedaj meni neznano nelagodje-bolečina ob vsakem taktičnem zvoku, kot da bi se mi premikali možgani (skrčili in eksplodirali). Kasneje sem ugotovila, da je to nelagodje-bolečina v možganih tudi prisotna ob utripanju luči (opozorilna utripajoča luč na cesti, vklopljen smerokaz vozila pred menoj). Opravila sem veliko preiskav in obiskala kar nekaj specialistov. Po opravljenih preiskavah so sledili zaključki: hiperintezivna žarišča demienilizacije bele možganovine, vkleščen vratni živec, stenoza od C3-C7, močna obraba hrbtenice, vnetje želodčne sluznice in prisotna helikobakter. Preiskava je tudi pokazala, da sem prebolela boreliozo ( ne vem kdaj in nisem se zdravila). Lumbalna punkcija je ovrgla nevroboreliozo in prisotnost oligoklonalnih frakcij.
Nevrolog me je poslal na psihološki test z obrazložitvijo, da se glede demienilizacije in težav z občutljivosto na taktičen zvok in svetlobo izključi psihološki vzrok in, da je prepričan, da je za vse vzrok hrbtenica, ampak, da moram opraviti tudi to testiranje.
Danes sem dobila izvid psihološkega testa. Najbolj me moti to, da sem psihologinji povedala za vse preiskave in rezultate ter ji prinesla izvide. Ona pa je samo napisala, da sem bila obravnavana pri več specialistih, ki niso podali odgovora na moje zdravstvene težave, ter da so še preiskave v teku in čakam na izvide. Svoje mnenje je zaključila, da je moje psihofizično stanje v mejah normale , ampak se kaže izrazito zanikanje in da med obrambnimi mehanizmi izstopajo mehanizmi potlačevanja, ter da na vprašalniku osebnosti prihaja do povišanja na klinični lestvici hipohondrije. Ko me je vprašala glede zdravil, sem povedala, da nimam nobenih drugih zdravil kot pa trenutno b-kompleks in tritirno terapijo za želodčno bakterijo. Ona je v izvidu navedla, da jemljem samo Amoksiklav. Glede mojega počutja je razumljivo, da sem zaskrbljena, ker že tako dolgo vse skupaj traja in si zelo želim, da se mi čimprej postavi diagnoza, se začne zdravljenje in bom lahko kmalu spet normalno funkcionirala v službi, športu in ostalih aktivnostih. Sem pa kljub vsem zdravstvenim težavam ostala pozitivna.
Ne vem kaj si naj mislim. Kaj sploh pomeni ta izvid? V glavi mi samo odmeva ta hipohondrija.
A sem zdaj označena za hipohondra? A to pomeni, da si zdravstvene težave kljub potrjenim izvidom izmišljujem? Kaj bo sledilo?
Kakšno mnenje bi Vi podali glede na opisano zadevo? Hvala!
Default avatar

Daniela_Fiket

Pozdravljeni,

kot vsaki izvid, je tudi psihološki izvid samo en košček v celotni sliki. Tudi če so testiranja pokazala povišano hipohondrijo, to nikakor ne pomeni, da nimate pravice do prave bolezni in da simptome izmišljujete. Sama psihološka testiranja so lahko zelo koristna, vendar je zame najbolj koristno in najbolj zaupam svojem opažanju in vtisu.Velikokrat se te dve stvari ujemata, včasih pa tudi ne. Kaj je vzrok vaših težav, bo moral odgovoriti nevrolog. Srečno na vaši poti!

Lep pozdrav,
Daniela Fiket, dr.med.
Specialistka psihiatrije
Transakcijska analitičarka-svetovalka

Psihoterapija v Ljubljani in po Skype-u!
Mail: [email protected]
http://psihoterapija-fiket.si