Med.Over.Net

Psihiatrija

Odgovarjajo: Daniela Fiket, dr. med. specialistka psihiatrije in psihoterapevtka

Psihična stiska, strah, fobija, anksioznost, panika, terapija, uporaba zdravil, diagnoza, depresija, psihoza, bipolarna motnja, pomoč in svetovanje ob življenjskih dilemah.

Daniela Fiket , dr. med. specialistka psihiatrije in psihoterapevtka

Daniela_Fiket

Psihične bolezni

Default avatar

Vvv

A je možno, da ima kdo psihično bolezen, kot je recimo psihoza ali shizofrenijo ali karkoli podobnega, pa se sam od sebe pozdravi, torej brez zdravil ali psihoterapij... Oz pride do izboljšanja, da simptomi sami od sebe minejo in lahko živiš naprej, hodiš v službo, se zabavaš itd...
Default avatar

Daniela_Fiket

Pozdravljeni,

najprej moramo razumeti, da je psihoza simptom in ne bolezen. Vzroki psihoze so lahko zelo različni in mnogi od njih so reverzibilni. Torej, ko odstranimo vzrok, tudi simptom izzveni. Vzrok psihoze je lahko tudi kronična bolezen možganov, kot je recimo shizofrenija. Pri shizofreniji lahko pričakujemo različne poteke, lahko se psihoze ponavljajo, bolezen je progresivna, se slabša in se funkcionalnost niža do hude invalidnosti. Na drugi strani je lahko blag potek, z eno ali dve psihotične epizode in s povratkom na normlano funkcioniranje. In vse kar si lahko predstavljamo vmes.
Torej, odgovor na vaše vprašanje je da je možno.

Lep pozdrav,
Daniela Fiket, dr.med.
Specialistka psihiatrije
Transakcijska analitičarka-svetovalka

Psihoterapija v Ljubljani in po Skype-u!
Mail: [email protected]
http://psihoterapija-fiket.si