Med.Over.Net

Psihiatrija

Odgovarjajo: Daniela Fiket, dr. med. specialistka psihiatrije in psihoterapevtka

Psihična stiska, strah, fobija, anksioznost, panika, terapija, uporaba zdravil, diagnoza, depresija, psihoza, bipolarna motnja, pomoč in svetovanje ob življenjskih dilemah.

Daniela Fiket , dr. med. specialistka psihiatrije in psihoterapevtka

Daniela_Fiket

Amyzol

Default avatar

Igor30

Spoštovani!

Imam GAD in depresijo in OCD. Zdaj sem star 30, vse skupaj se je začelo okrog 14. leta. Hodim tudi na psihoterapijo, ki sicer pomaga, ampak vsake toliko časa postanem nestabilen in se preveč pojavljajo negativne, vsiljive, katastrofalne misli, ki eskalirajo v hude panične napade. Od antidepresivov sem poskusil, Zoloft, Paroxat, Ecytara, Valdoxan, Cymbalta. Od teh mi je najbolj pomagal Paroxat, vendar sem se zredil 20 kg, tako da smo ga ukinili. Vsi ostali se po učinku niti približno niso približali Paroxatu. Vse dokler me psihiter ni dal na Amyzol. Amyzol jemljem zdaj dva meseca in moram povedati, da je od vseh najboljši! Nimam več nihanj, občutkov brezupnosti, brezveznega sekiranja. Začel sem z 30 mg prvi mesec, zdaj sem na 60 mg. Kar me zanima, kako je z varnostjo tega antidepresiva. Povsod so neka opozorila, da je to star in nevaren antidepresiv. Kakšen učinek ima na srce in a je moja doza "visoka" ali pa so to še nizki odmerki?. Psihiater je rekel, da bi šla tam do 80 mg.

Lep pozdrav,
Igor
Default avatar

Daniela_Fiket

Pozdravljeni,

Amyzol spada v skupino tricikličnih antidepresivov, kar pomeni, da je res med starejšimi, ampak nikako med zastarelimi antidepresivi. Kljub kopici novejših in menda bolj varnih antidepresivov, velikokrat ugotavljamo, da je stari dobri triciklik nenadomestljiv. Res je, da ima nekaj več interakcij z drugimi zdravili, ampak vi ste mlad in zdrav, in predvidevam, da drugih zdravil ne jemljete. Stranski učinki so primerljivi z drugimi antidepresivi. Običajen odmerek je med 75 in 100 mg, včasih pa tudi veliko več. Torej, vaš psihiater cilja na en srednji običajni odmerek, in verjetno da bo to učinkovito in varno. Srečno!

Lep pozdrav,
Daniela Fiket, dr.med.
Specialistka psihiatrije
Transakcijska analitičarka-svetovalka

Psihoterapija v Ljubljani in po Skype-u!
Mail: [email protected]
http://psihoterapija-fiket.si