Med.Over.Net

Psihiatrija

Odgovarjajo: Daniela Fiket, dr. med. specialistka psihiatrije in psihoterapevtka

Psihična stiska, strah, fobija, anksioznost, panika, terapija, uporaba zdravil, diagnoza, depresija, psihoza, bipolarna motnja, pomoč in svetovanje ob življenjskih dilemah.

Daniela Fiket , dr. med. specialistka psihiatrije in psihoterapevtka

Daniela_Fiket

Panični napadi

Default avatar

Najstnica1111

Pozdravljeni
Stara sem 15 let. Eno leto nazaj, sem mesec dni imela zelo mocne napade: tresenje, mraz, obcutek tezkega dihanja, dusenja, bolecine v prsih, vrtoglavica. Ti napadi so se potem umirili, vendar se pocasi vracajo. Ko sedaj pomislim na doloceno stvar, ki me nekako naredi zivcno (ko samo pomislim nanjo, ni nujno da sledi v naslednjem dveu/dneh) se zacnem mocno tresti, po celem telesu. Trzanje in tresenje je tako močno da ga 10, 20 ali vec minut ne morem obvladovati, umiriti. Prisotno je tudi tezko dihanje in hitro bitje srca.
So to pancini napadi, tesnoba? Zalaj do tega pride? Kako se tega znebiti?
Default avatar

Daniela_Fiket

Pozdravljeni,

po vašem opisu sodeč, bi rekla, da gre za napade anksioznosti oz. tesnobe. Anksioznost je sicer normalno čustvo, razen če je preveč močno in če traja predolgo, oziroma, če traja še naprej, tudi ko ni več razloga za njen obstoj. Predlagam vam, da si malo preberete o tesnobi (lahko začnete na moji spletni strani-link v podpisu), da spoznate kaj to je in bodite pozorna, anskioznost ni isto kot anksiozna motnja. Razlika je v tem, da ko čutimo anksioznost je to neprijetno, vendar ne vpliva na našo funkcionalnost, kvečjemu nam pomaga, da smo bolj pozorni, budni, osredotočeni... Anksiozna motnja nastane takrat, ko so ta čustva toliko močna, da nas omejujejo v vsakodnevnem življenju, ko se določenih stvari začnemo izogibati, ali nam težava provzroča pomembni padec kvalitete življenja.

O načinih zdravljenja, če je to potrebno, lahko preberete na moji spletni strani. Za začetek vam svetujem, da se naučite vsaj eno sprostitveno tehniko (vaje dihanja ali vizualizacije, na primer).

Lep pozdrav,
Daniela Fiket, dr.med.
Specialistka psihiatrije
Transakcijska analitičarka-svetovalka

Psihoterapija v Ljubljani in po Skype-u!
Mail: [email protected]
http://psihoterapija-fiket.si
cron