Med.Over.Net

Psihiatrija

Odgovarjajo: Daniela Fiket, dr. med. specialistka psihiatrije in psihoterapevtka

Psihična stiska, strah, fobija, anksioznost, panika, terapija, uporaba zdravil, diagnoza, depresija, psihoza, bipolarna motnja, pomoč in svetovanje ob življenjskih dilemah.

Daniela Fiket , dr. med. specialistka psihiatrije in psihoterapevtka

Daniela_Fiket

Aniksioznost?

Default avatar

Ucenka

Sem učenka 1. Letnika gimnazije. V oš sem imela samo petice, kljub temu sem se vedno obremenjevala s tem da mi nekaj ne bo uspelo. Sem takega tipa, da zase ne morem trditi da sem npr. Dobra v matematiki, ce sem v letu med vsemi peticami imela 1-2 stirici in nisem dobila npr priznanja kenguru.
Vem da bodo v srednji soli ocene slabse. Ne bojim se slabih ocen, san nobeden name ne pritiska in 1.letnik o nicemer ne odloca, znizanje ocen je tukaj povsem normalno.
Bojim se ke tega, da se bom pred ocenjevanji toliko obremenjevala, da me bo ta stres požrl. Tudi ce po tem ko bom dobila slabo oceno ne bom v skrbeh. Pojin se posledic stresa pred tem.
Imam tudi neke vrste panicnih napadov, ki se mi ponovijo vsako leto v tem casu: tresenje, otezeno, plitvo dihanje, tiscanje v prstem kosu, mraz, prebavne motnje, jok, mocne vrtoglavice in bitje srca-vse ob enem.
Prosim ce mi kdo o tem kaj vec pove in kaj bi to lahko bilo ter kaj naj naredim. Hvala
Default avatar

Daniela_Fiket

Pozdravljeni,

verjetno se toliko obremenjujete ker ste slišala in brala ogromno o tem, kako je stres nevaren in da zaradi stresa ljudje zbolijo. V resnici pa je stres normalen pojav, trema pred izpitom ali nastopom je tudi normalna in če ni pretirana je zaželjena, saj samo tako damo največ kar znamo. Če imate panične napade, pomeni, da je pri vas raven anskioznosti previsoka, verjetno zato ker imate občutek, da ne boste kos novi situaciji, kar je tudi normalno. Če tega ne boste premagala v naslednjem mesecu ali dva, vam svetujem, da si poiščete psihološko pomoč, oz. psihoterapevta s katerim se lahko pogovorite in z njegovo pomočjo krepite svojo samopodobo. Mislim, da imajo mnogi mladi podobne težave in jih v večini primerov uspešno premagajo. Samo pogumno!

Lep pozdrav,
Daniela Fiket, dr.med.
Specialistka psihiatrije
Transakcijska analitičarka-svetovalka

Psihoterapija v Ljubljani in po Skype-u!
Mail: [email protected]
http://psihoterapija-fiket.si