Med.Over.Net

Psihiatrija

Odgovarjajo: Daniela Fiket, dr. med. specialistka psihiatrije in psihoterapevtka

Psihična stiska, strah, fobija, anksioznost, panika, terapija, uporaba zdravil, diagnoza, depresija, psihoza, bipolarna motnja, pomoč in svetovanje ob življenjskih dilemah.

Daniela Fiket , dr. med. specialistka psihiatrije in psihoterapevtka

Daniela_Fiket

SSRI za predmenstrualno disforično motnjo

Default avatar

Ne-imenovana

Spoštovani,

lepo prosim za vaše mnenje glede jemanja fluoksetina za zdravljenje PDM, ki mi ga lahko predpiše moja osebna zdravnica. O tej možnosti sva že govorili in je rekla, da se lahko kadarkoli odločim zanjo, oz. tudi za napotitev k psihiatru, če bi želela. Zdaj, če ni nujno potrebno, ne bi rada obiskala psihiatra, saj že obiskujem psihologijo-psihoterapevtko, ki bi me pri jemanju antidepresivov tudi spremljala in podprla.

V članku gospe Dragice Resman na temo PDM (http://www.pb-begunje.si/gradiva/Resman ... 902119.pdf) sem namreč prebrala, da je najbolj raziskana izbira fluoksetin in da je pri PDM poleg običajnega zdravljenja z enako dozo ves mesec možno tudi intermitentno zdravljenje v drugi polovici ciklusa, oz. jemanje zdravila cel mesec s povečano dozo v drugi polovici ciklusa.

Ker imam pravzaprav čez cel mesec blago depresijo in tesnobo (ki pa v drugi polovici ciklusa postaneta nevzdržni, skupaj z ostalimi PDM simptomi), hkrati pa bi želela začeti s čim manjšo dozo antidepresiva, bi želela poskusiti z 10mg v prvih dveh tednih ciklusa in z 20mg v drugih dveh tednih ciklusa. Pri jemanju zgolj v drugi polovici ciklusa me nekoliko skrbi namreč, da bi prihajalo do neželenih nihanj v razpoloženju in počutju (ko se mora telo vsakič znova 'navaditi' na zdravilo in na biti brez).

Imate morda kakšne izkušnje v zvezi s tem, bi mi lahko podali svoje mnenje?
Je dovolj, da zgoraj zamišljeno zdravljenje (10/20mg fluoksetina) spremljata osebna zdravnica in terapevtka, ali bi bilo nujno, da stopim še do psihiatra?

Hvala in lep pozdrav!
Default avatar

Daniela_Fiket

Pozdravljeni,

osebno bi vam svetovala jemanje 20 mg fluoksetina čez cel mesec. Namreč, manjši odmerek je redkokdaj učinkovit. Na našem trgu niti ne obstaja 10 mg formulacija, 20 mg kapsula je v obliki ki je ni možno deliti. In na splošno ne vidim smisla v jemanju antidepresiva v suboptimalnem odmerku. Torej, jaz bi vam svetovala 20 mg ves čas, ob tem se pripravite na možne stranske učinke v smislu povečane anksioznosti ob uvajanju (prvi mesec).

Lep pozdrav,
Daniela Fiket, dr.med.
Specialistka psihiatrije
Transakcijska analitičarka-svetovalka

Psihoterapija v Ljubljani in po Skype-u!
Mail: [email protected]
http://psihoterapija-fiket.si