Med.Over.Net

Psihiatrija

Odgovarjajo: Daniela Fiket, dr. med. specialistka psihiatrije in psihoterapevtka

Psihična stiska, strah, fobija, anksioznost, panika, terapija, uporaba zdravil, diagnoza, depresija, psihoza, bipolarna motnja, pomoč in svetovanje ob življenjskih dilemah.

Daniela Fiket , dr. med. specialistka psihiatrije in psihoterapevtka

Daniela_Fiket

Info

Default avatar

Vitha

Pozdravljeni!

Ne vem kam naj se še obrnem, pa bom še tukaj poskusila.
Oseba, ki mi je blizu je bolna, ima raka. Že dolgo nazaj je na internetu spoznala žensko s katero sta klepetali zelo dolgo časa (takrat še ni bila bolna).
Ko je zbolela je čez čas nekako zopet prišla v stik s to žensko. Ta ženska je bila na začetku prijazna, pošiljati ji je začela fotografije narave. Ker bolna oseba ni morala tega več videti v živo je bila vesela, da ji tako s slikami nekdo malo, vsaj malo, polepša dan. To je tej ženski tudi povedala. Ta ženska pa ji je takoj prenehala pošiljati fotografije z lažjo, da slik trenutno ni, Bolna oseba pa je slučajno na njenem facebook-u videla, da slike v resnici so.
Vmes je ta ženska bolno osebo povabila tudi na kavo. Obe sta iz istega kraja in dokaj blizu. Te kave (tega srečanja) seveda nikoli ni bilo. Oziroma je do takrat, ko je ta ženska prvič rekla: "A greš lahko danes na kavo" preteklo več kot štiri mesece. Bolni osebi se je stanje slabšalo kar je ta ženska vedela, vendar jo je vseeno pustila čakati.
Ko je bilo stanje že precej slabo je ta ženska začela zavajati tudi mene, da bi šle na kavo vse tri. Jaz sem se strinjala. A že nekaj dni kasneje je ta ženska vse skupaj začela ignorirati in o kavi spet ni bilo ne duha ne sluha. Z njo sem se želela pogovoriti, jo vprašala zakaj tako zavaja, zakaj vabi na kavo potem pa ignorira. Ni mi odgovorila. Ideja je bila konec koncev njena, ne moja ali od bolne osebe.
S to žensko sem se pogovarjala tudi po telefonu, sama mi je dala svojo številko. Takrat je bila tudi cela prijazna in vabila na kavo katere kot sem rekla ni bilo.
Ta ženska je prav tako dosegla, da ji je bolna oseba dala telefonsko številko. Dobila je tako mojo številko, kot številko bolne osebe, na kavo pa nismo šli.
Naj povem, da sem se v vse skupaj vmešala samo zato, ker je ta ženska zavajala bolno osebo in bolna oseba je seveda popolnoma na tleh zaradi tega.

Sem pa že večkrat slišala kako se ljudje grdo obnašajo do bolnih, celo ne verjamejo, da so bolni, žalijo, se posmehujejo. Zakaj je dandanes tako? Kaj se da narediti glede tega? Je morda možno, da bi se take ljudi kako uradno opozorilo, da se to ne dela? Predvsem, ker tudi pridobivajo osebne podatke (v tem primeru telefonske številke). Številke smo si izmenjali zaradi prijaznosti te ženske, ki pa je bila očitno zaigrana.

Lp!
Default avatar

Daniela_Fiket

Pozdravljeni,

zavarovanj proti neiskrenim ljudem še ne prodajajo. Številke ste ji prostovoljno dali in niso bile od vas izsiljene. Nisem pa tudi zasledila, da bi vam bila narejena premoženjska škoda, morda samo razočarana ste, da se omenjena oseba ne drži obljub, ampak to ni kaznivo dejanje, in tudi ni znak duševne bolezni. Sami izbiramo komu bomo zaupali in sprejemamo posledice napačnih odločitev. To je vedno tako bilo in vedno bo. Če bi vsi mi zahtevali da se "uradno" opozorijo vse osebe ki so nas v življenju prizadele, bi verjetno ti "uradniki" imeli precej dela. Me razumete kaj hočem povedati?

Lep pozdrav,
Daniela Fiket, dr.med.
Specialistka psihiatrije
Transakcijska analitičarka-svetovalka

Psihoterapija v Ljubljani in po Skype-u!
Mail: [email protected]
http://psihoterapija-fiket.si
Default avatar

Vitha

Hvala za odgovor.

Razumem vas. Nisem mislila, da bi jo zdaj kar prijavila. Bolj v tem smislu, da bi dobila kak odgovor strokovnjaka. Ker ta ženska tudi govori nekako v smislu, da ima ona prav in ne jaz. Se pravi je prav, da je človek na tak način neiskren? Da na tak način zavaja?
Default avatar

Daniela_Fiket

Pozdravljeni,

nisem rekla, da je prav, ampak, da se ljudje lahko tudi vedejo neiskreno. V vsakem vedenju je določena logika, za katero ni nujno, da je razumemo. Vi bi želela potrditev strokovnjaka, da imate vi prav. To pa enostavno ni možno ker nisem sodnik in ne odločam kdo ima in kdo nima prav. Lahko pa razložim, če imam dovolj podatkov, zakaj se ljudje vedejo na določene načine.

Lep pozdrav,
Daniela Fiket, dr.med.
Specialistka psihiatrije
Transakcijska analitičarka-svetovalka

Psihoterapija v Ljubljani in po Skype-u!
Mail: [email protected]
http://psihoterapija-fiket.si
cron