Med.Over.Net

Psihiatrija

Odgovarjajo: Daniela Fiket, dr. med. specialistka psihiatrije in psihoterapevtka

Psihična stiska, strah, fobija, anksioznost, panika, terapija, uporaba zdravil, diagnoza, depresija, psihoza, bipolarna motnja, pomoč in svetovanje ob življenjskih dilemah.

Daniela Fiket , dr. med. specialistka psihiatrije in psihoterapevtka

Daniela_Fiket

Zavestno poziranje sline

Default avatar

Anastassya

Pozdravljeni.
Imam problem, ki me spravlja ob zivce ze tretji dan. Zavestno poziram slino zelo pogosto cez cel dan in nic me ne more zamotiti,vedno je misel na poziranje v ozadju. Od vsega imam ze zelo suho grlo in tezko poziram. Ze stiri leta imam tudi kronicno insomnio, zaradi katere spim najveckrat 2-3 ure na noc, vcasih se zgodi da spim tudi 6 ali 7, ampak nikoli v kosu. Danes sem zaradi zgornje tezave spala samo 15 minut. Bojim se, da bom sedaj ko sem zacela s tem zavestnim pocetjem spala se manj ali celo nic in na koncu pristala v psihiatricni bolnici. Pred kratkim sem zacela z jemanjem CBD kapljic, je mozno da so le te poslabsale moj OCD? OCD imam ze odkar pomnim in se odraza od casa do casa na drugacen nacin. Enkrat ponavljam besede, drugic preverjam, tretjic imam hipohondricne misli, ki mi ne dajo miru in sedaj zgornje. Poziranje sline se mi je dogajalo ze prej, npr v soli med poukom, ampak je takoj po koncani solski uri, ko sem preusmerila pozornost, prenehalo. Tako dolgo me se nikoli ni imelo v pesti in me je strah, da nikoli ne bom prenehala. Trenutno ne jemljem nic, saj sem ravnokar prenehala dojiti. Proti nespecnosti mi v preteklosti tudi Zyprexa, Kventiax in razni SSRI antidepresivi niso pomagali. Celo zgodilo se je tako, da se je moja nespecnost pricela s samim jemanjem antidepresiva Asentra za moj OCD (prej pa sem spala tudi 10 ur na dan) in od tistega dne dalje trpim za kronicno nespecnostjo. Kaj mi svetujete? Bi bilo smiselno ponovno uvesti antidepresiv, ceprav gre moja nespecnost po njih na zacetku se na veliko slabse. Rada zivim, imam cudovito druzinico in mi je hudo, ker mi idilicno zivljenje unicuje moja psiha. Prosim vas, pomagajte mi. HVALA.
Default avatar

Daniela_Fiket

Pozdravljeni,

pri OKM ki traja že toliko časa vam svetujem kombinacijo farmakoterapije in psihoterapije. Začetno poslabšanje težav ob uvajanju zdravil je nekaj povsem običajnega in pričakovanega, to morate vzeti v zakup. Pomembo pa je, da ustrajate, dokler ne boste skupaj z izbranim psihiatrom našla zdravilo ali kombinacijo zdravil ki z najmanj stranskih učinkov doseže največ željenih učinkov. S kombinacijo farmako in psihoterapije se dosežejo najboljši učinki, zato vam svetujem to strategijo.

Lep pozdrav,
Daniela Fiket, dr.med.
Specialistka psihiatrije
Transakcijska analitičarka-svetovalka

Psihoterapija v Ljubljani in po Skype-u!
Mail: [email protected]
http://psihoterapija-fiket.si
cron