Med.Over.Net

Psihiatrija

Odgovarjajo: Daniela Fiket, dr. med. specialistka psihiatrije in psihoterapevtka

Psihična stiska, strah, fobija, anksioznost, panika, terapija, uporaba zdravil, diagnoza, depresija, psihoza, bipolarna motnja, pomoč in svetovanje ob življenjskih dilemah.

Daniela Fiket , dr. med. specialistka psihiatrije in psihoterapevtka

Daniela_Fiket

Opuscanje zdravil

Default avatar

MyBlackShadow

Pozdravljeni!

Pred tremi leti sem dozivela psihozo in se ustrezno tudi zdravila. Rekli so mi da se antipsihotiki jemljejo 1-3 leta po prvi epizodi. Sla so 3 leta mimo in psihiatrinja ne zeli ukiniti teblet, medtem ko je psihologinja h kateri hodim redno od mojega zdravljenja v Idriji rekla pred tremi meseci da njej se zdim zelo vredu in naj svojo zeljo po prenehanju omenim tudi zdravnici. Ko sem sla k psihiatrinji nisem imela poguma predlagati, zdravnica mi je pustila tistih 5mg zolrixa se naprej brez pravega razloga saj sem ji povedala da je moje zivljenje trenutno brez stresa saj imam samo diplomo za napisat in sluzba ki jo opravljam ni zahtevna ne psihicno kot tudi ne fizicno.

Tako sem se pred enim, v bistvu skoraj dvema mesecema odlocila prenehati na svojo roko in moram reci da mi gre super, nobenih psihoticnih misli in tudi manj spim ker imam vec energije. Opazam pa da sem se vedno otopela kot na tabletah, custveno, psihicno in spolno. Kdaj lahko pricakujem kaksne spremembe? Koliko casa potrebuje telo da se povrne v stanje ko se nisem jemala tablet?

Res pa je da imam pri roki zmeraj helex za worst case scenario. Zdaj tudi znam prepoznati znake psihoze ki so mi bili pred prvo epizodo tuji, tako da bi v primeru poslabsanja lahko takoj ukrepala, s tabletami in kasneje seveda obvestila psihiatrinjo in se narocila cimprej na pregled.
Default avatar

Daniela_Fiket

Pozdravljeni,

simptomi ki jih opisujete so sicer lahko stranski učinki zdravil, lahko pa so tudi posledica bolezni. Če je vaša psihoza bila posledica shizofrenije, je možno, da so pozitivni simptomi (blodnje in halucinacije) izzveneli, negativni (čustvena otopelost, pomanjkanje energije in volje, veselja do stvari itp.) pa še vedno vztrajajo. Če so težave posledica zdravil bodo v naslednjih mesecih izzvenele.
Svetujem vam tudi, da si poiščete drugega psihiatra, saj bi bilo zaželjeno, da vas spremlja nekdo kateremu zaupate in se lahko iskreno pogovarjate. To naredite zdaj, in ne ko/če se vam poslabša stanje.

Lep pozdrav,
Daniela Fiket, dr.med.
Specialistka psihiatrije
Transakcijska analitičarka-svetovalka

Psihoterapija v Ljubljani in po Skype-u!
Mail: [email protected]
http://psihoterapija-fiket.si
Default avatar

MyBlackShadow

aha okej. drugace ni bila posledica shizofrenije, tudi prisluhov nimam. bila je pa bolj paranoidne narave. pojavila se je vec ali manj zaradi groznega stresa ki sem ga prezivljala priblizno 2 leti in to je bil rezultat. pred tem sem bila sklona anksioznosti ze od konca osnovne sole naprej. vendar pa ta anksioznost ni bila nikoli tako huda da bi me omejevala pri vsakdanjih stvareh in da bi morala piti zdravila.

edini razlog ki mi ga da zdravnica za nadaljevanje terapije je ta, da je to preventiva da se ne ponovi in da je bolje piti celo zivljenje zdravila kot pa da se psihoza spet ponovi. po eni strani ima prav po drugi pa spet ne, saj se nekaterim to vec nikoli ne ponovi. ne mores vedeti dokler ne poskusis, vsaj tako jaz mislim. psihologinja katero sem obiskovala prvo leto enkrat mesecno in potem, ker sem zacela delat, enkrat na dva meseca pa pravi da je napredek ociten in misli da sem dovolj stabilna. res pa je po drugi strani, da psiholog in psihiater nista delala iste sole. drugace sam zacela z 20mg in zdaj sem na minimalnih 5mg mislim da ze eno leto priblizno. naslednji mesec imam spet pregled pri psihiatrinji pa se bom probala pogovorit o tem z njo kakor ste svetovala.

imam pa se eno vprasanje, ali je res da se psihoza ponovi samo pri 10 procentov ljudi, ki se jim je zgodila psihoticna epizoda? na internetu so te informacije bolj skope. edino kar sem nasla je trditev o teh 10 procentih.. in ce morda veste kako ljudje ki se jim psihoza ni pojavila se enkrat skrbijo za svoje psihicno zdavje? ce morda koga takega poznate? jaz poznam samo tiste ki se jim je ponovilo... pol malo tud zgubis upanje ce poslusas zgodbe samo od takih ljudi.
Default avatar

Daniela_Fiket

Pozdravljeni,

pri meni hodijo na psihoterapijo tudi ljudje ki so v življenju doživeli eno, ali dve epizodi psihoze. V sveh teh primerih osnovna diagnoza ni shizofrenija, ampak je psihoza bila posledica stresnih dogodkov pri osebah s šibkejško osebnostno strukturo. Stresa se ne moremo izogniti, na to kako se na stres odzivamo pa lahko. Verjetno vaša psihologinja ocenjuje, da ste v preteklem odbodju dovolj osebnostno dozorela, da bi se v naslednji priliki drugače odzvala na stres in ne s psihozo. To je samo moja domneva, saj ne morem vedeti kakšne so dejansko stvari.
Točni procenti niso toliko pomembni, saj veliko dejavnikov vpliva na ponovitev psihoze, poznam pa že kar nekaj ljudi ki so doživeli samo eno in edino psihotično epizodo. To sploh ni tako redko.

Lep pozdrav,
Daniela Fiket, dr.med.
Specialistka psihiatrije
Transakcijska analitičarka-svetovalka

Psihoterapija v Ljubljani in po Skype-u!
Mail: [email protected]
http://psihoterapija-fiket.si