Med.Over.Net

Psihiatrija

Odgovarjajo: Daniela Fiket, dr. med. specialistka psihiatrije in psihoterapevtka

Psihična stiska, strah, fobija, anksioznost, panika, terapija, uporaba zdravil, diagnoza, depresija, psihoza, bipolarna motnja, pomoč in svetovanje ob življenjskih dilemah.

Daniela Fiket , dr. med. specialistka psihiatrije in psihoterapevtka

Daniela_Fiket

Kako prenehati z jemanjem 300 mg Wellbutrina XR?

Default avatar

JJCh

Pozdravljeni,
po treh letih bolj ali manj ucinkovitega jemanja Wellbutrina XR (300 mg) je cas za prekinitev.
Seveda vem, da je pametno z zdravilom prenehati postopoma, kar mi je potrdil tudi osebni zdravnik, ni pa mi dal nobenega konkretnega nasveta. Pri Wellbutrinu gre namrec za naslednji 'problem'.
XR, v dozi150 in 300 mg, je razlicica bupropiona s prirejenim, torej pocasnim sproscanjem. Ce se tableto prepolovi, se, koliko razumem, sproscanje spremeni, in postane hitrejse in za organizem vecji sok (prepolovljena XR tableta torej postane IR tabeleta - v anglescini immediate release oz. takojsnje sproscanje).
Prehod neposredno s 300 mg XR na 150 mg XR se odsvetuje, saj je lahko precej tezak, prav tako izpuscanje dni pri jemanju.

Eden smiselnih predlogov se mi zdi 150 mg XR kombinirati s 75 mg IR, ki se ga razdeli. Primer manjsanja doze: prvi teden 1 x 150 mg XR zjutraj, 1 x 75 mg IR popoldne, 3/4 tablete 75 mg IR zvecer.
Tretji teden: 1 x 150 mg XR zjutraj, 1 x 75 mg IR popoldne, 2/4 tablete 75 mg IR zvecer.
Torej, postopno nizanje na dva tedna 'po cetrtinkah', 10% ali manj.

Rada bi se namrec izognila vsem mogocim stranskim ucinkom prekinitve, ker se mi pri AD pojavljajo vedno in precej dramaticno, v zivljenju pa se mi trenutno dogaja dovolj razburljivih stvari.

Se zadnje vprasanje - ali v Sloveniji sploh obstaja IR razlicica bupropiona, ali je na trgu pac zgolj Wellbutrin XR (150 in 300 mg)?

Hvala in lep dan!
Default avatar

Daniela_Fiket

Pozdravljeni,

Wellbutrin zmanjšujemo tako da, sa 300mg zmanjšamo na 150mg. Ne vem kje ste prebrala, da se to odsvetuje. To počnemo neprestano in brez kakršnihkoli težav. Na spletu (predvsem ameriških forumih) lahko najdete strašljive zgodbe in je potem tudi več strahu. Vendar v praksi, in verjemite mi, da Wellbutrin jemlje veliko ljudi, izredno redko vidimo odtegnitvene znake ki bi bili omembe vredni. Torej, moj nasvet je, da enostavno zmanjšate en mesec na 150mg in nato ukinite. Čim manj razmišljajte o tem in boste imela manj težav.
Sicer pa Wellbutrin obstaja samo v XR različici, IR ni registriran v Sloveniji.

Lep pozdrav,
Daniela Fiket, dr.med.
Specialistka psihiatrije
Transakcijska analitičarka-svetovalka

Psihoterapija v Ljubljani in po Skype-u!
Mail: [email protected]
http://psihoterapija-fiket.si