Forum: Psihiatrija

Psihična stiska, strah, fobija, anksioznost, panika, terapija, uporaba zdravil, diagnoza, depresija, psihoza, bipolarna motnja, pomoč in svetovanje ob življenjskih dilemah.

shizoafektivna motnja

Odgovori Nova tema
Default avatar ženska36 17 Jul 2017 15:46

Prosim, če nam/mi poveste kaj več o shizoafektivni motnji..izkušnje..možnost ozdravitve?

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Avatar Daniela_Fiket 25 Jul 2017 15:16

Pozdravljeni,
Za diagnozo shizoafektivne motnje morajo biti izpoljnjeni naslednji krijetiri:
A. Neprekinjeno bolezensko obdobje v katerem so izpolnjeni kriteriji za razpoloženjsko motnjo (bodisi depresivno, bodisi manično epizodo), hkrati pa so izpolnjeni tudi kriteriji za shizofrenijo.
B. Blodnje ali halucinacije morajo biti prisotne v trajanju vsaj 2 tedna, kadarkoli v poteku bolezni, tudi v odsotnosti razpoloženjske motnje.
C. Simptomi razpoloženjske motnje so prisotni večino časa v poteku bolezni.
D. Motnja ni posledica vpliva psihoaktivnih substanc (drog, zdravil), ali drugih medicinskih stanj.

Shizoafektivna motnja je veliko redkejša od shizofrenije, prizadane okrog 0,3% splošne populacije. Nekoliko bolj pogosta je pri ženskah kot pri moških. Običajno se pojavi v zgodnji odrasli dobi, čeprav se lahko pojavi tudi v adolescenci kot tudi kasneje v zrelih letih.

Prognoza pri shizoafektivni motnji je boljša v primerjavi s shizofrenijo, vendar slabša kot pri razpoloženjskih motnjah.

Razlike pri obolelih so velike, od 100% invalidnosti do skoraj popolne funkcionalnosti na vseh področij. Boljšo prognozo imajo tisti pri katerih je bolezen pravočasno prepoznana in pravilno zdravljena, pri tistih ki so že pred boleznijo imeli dobro funkcionalnost ter pri tistih ki imajo dobro sodelovanje in zaupanje v lečečega psihiatra. Kot pri vsaki kronični bolezni je slednje zelo pomembno.

Lep pozdrav,

Daniela Fiket, dr.med.
Specialistka psihiatrije
Transakcijska analitičarka-svetovalka

Psihoterapija v Ljubljani in po Skype-u!
Mail: [email protected]
http://psihoterapija-fiket.si

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Stran 1 od 1
Na vrh