Med.Over.Net

Psihiatrija

Odgovarjajo: Daniela Fiket, dr. med. specialistka psihiatrije in psihoterapevtka

Psihična stiska, strah, fobija, anksioznost, panika, terapija, uporaba zdravil, diagnoza, depresija, psihoza, bipolarna motnja, pomoč in svetovanje ob življenjskih dilemah.

Daniela Fiket , dr. med. specialistka psihiatrije in psihoterapevtka

Daniela_Fiket

Ponovno zdravljenje anksioznosti in paničnih napadov s Cipralexom

Default avatar

zlatkozakladko

Star sem 32 let. Pred približno 13 leti se je pri meni pojavila anksioznost in panični napadi. Brez kakšnega posebnega razloga me je začela boleti glava, kot da bi mi šla vsa kri v glavo, srce mi je začelo hitro biti, tresel sem se in občutek sem imel, da bom enostavno padel dol. V tistem času sem bil brezvoljen, bal sem se biti sam, v družbo praktično nisem zahajal zaradi strahu pred ponovnim napadom panike. Enostavno sem samo čakal, kdaj se bo panika spet pojavila, pa čeprav nisem imel kakšnega razloga za to. Psihiater mi je predpisal Cipralex in počutje se je počasi normaliziralo. Nekaj časa sem jemal celo 10mg tableto, nato večinoma polovico. Živel sem normalno življenje, v tem času sem doštudiral, spoznal partnerko, s katero sva še vedno skupaj, bil precej aktiven na športnem področju, skratka skorajda sem pozabil, da sem sploh imel te težave.
Konec prejšnjega leta sva se s psihiatrom dogovorila, da poskusim postopoma ukinjati terapijo s Cipralexom. Dokončno sem prenehal z jemanjem zdravil letos februarja. Od takrat je bilo počutje dokaj nespremenjeno, razen parih prigod, ko sem dobil občutek, da se mi težave znajo ponoviti. Npr. ko sem šel v hribe in začel hoditi po stopnicah na razgledni stolp, se mi je hitro pojavil nek neprijeten občutek strahu, katerega poprej nisem čutil. Ali pa ko me je v želodcu prijel nekakšen krč, sem se ustrašil, za nekaj sekund sem kar težko prišel do zraka in srce mi je pričelo močneje biti. V opisanih situacijah sem se sicer hitro uspel pomiriti in sem jih vzel kot stranske učinke odtegnitve zdravil, kateri bodo sčasoma povsem izginili.
Tako je bilo vse do začetka maja. Šel sem na malo bolj adrenalinsko turo v hribe in že tam sem čutil nekoliko večji strah kot ponavadi na podobnih poteh, a sem turo dokončal. Tudi potem sem se čez dan počutil povsem običajno. Ko pa sem zvečer zaspal, pa sem se kmalu spet zbudil in se začel tresti po celem telesu in takoj sem dobil v misli sliko izpred 13 let. Tresenje se je s krajšimi prekinitvami nadaljevalo še kakšno uro, preden sem lahko ponovno zaspal. Naslednji dan sem znova začel jemati Cipralex (najprej polovico, čez en teden pa celo tableto). Prva dva tedna sem imel precejšnjo krizo, še posebej ponoči. Nenadoma sem se zbujal, srce mi je nabijalo, težko sem prišel do zraka, tiščalo me je v prsih, bil sem zmeden. Imel sem zelo čudne oziroma nerazumljive sanje in ko sem se zbudil, nisem vedel točno, kaj se mi je sanjalo oziroma nisem znal sanje razložiti. Prav tako sem se bal biti sam ter sem nehal hoditi v družbo. Na splošno sem te tegobe vseeno lažje premagoval kot pred 13 leti. Po teh dveh oziroma treh tednih se je situacija stabilizirala do te mere, da sem spet začel hoditi v službo in opravljati vsakdanje reči. Sedaj že več kot 7 tednov jemljem Cipralex in sem že 4 tedne v službi.
Ta teden pa imam spet nekaj težav. Predvčerajšnjim sem bil večji del delovnega časa v službi nemiren (tudi že prejšnji večer in ponoči), do večera pa sem se počutil že v redu. Včeraj sem bil cel dan ok, danes ponoči pa sem se spet zbudil s čudnimi sanjami in nikakor nisem mogel ponovno zaspati. Težko razložim, a imel sem nekakšen občutek, kot da bi rad skožil ven iz svojega telesa. Čez nekaj časa pa me je spet oblila nekakšna toplota po celem telesu, nato pa sem se začel tresti. Tokrat je tresenje trajalo le nekaj minut in sem kmalu tudi zaspal. Sem pa danes vzel dopust, sem spet bolj nemiren in razmišljam, kako je spet prišlo do tega. Mene in seveda tudi bližnje skrbi, kako bo v prihodnosti z menoj, ali se bodo stvari spet postavile na svoje mesto, kot so se že pred 13 leti, ipd.
Naj še povem, da sem v službi za računalnikom, sicer ne čutim kakšnega pritiska, imam pa vseeno delo, ki zahteva zbranost in sposobnost razmišljanja. Še to: odkar so se mi te težave spet pojavile (se pravi približno 7 tednov), praktično nisem fizično aktiven, saj nisem imel volje za to oziroma sem močnejše bitje srca pri športu takoj povezal s preteklimi težavami. Sem pa pretekli vikend spet poskusil s hojo do točke, da sem se prepotil in moram reči, da se po tem nisem kaj slabše počutil.
Je mogoče, da je ta manjši napor "prišel za mano" in je vplival na manjše poslabšanje počutja danes? Bi me moralo skrbeti, da tokrat zdravila ne bodo pomagala pri mojih težavah ali je še prezgodaj, saj Cipralex ponovno jemljem "šele" 7 tednov?

Hvala za odgovor.
Default avatar

Daniela_Fiket

Pozdravljeni,

možno je, da bo tokrat potreben večji odmerek, ali pa da Cipralex zdaj ne bo dovolj učinkovit in bo potrebno poiskati alternativo. Ste pa tipičen primer osebe ki je jemala dolgo časa zdravila, ne da bi odpravila prave vzroke za svojo anksioznost. Tudi tokrat bo verjetno farmakoterapija učinkovita, če ne Cipralex, potem nekaj drugega. Ampak premislite, ali bi se morda tokrat lotili tega malo drugače in poskusili s psihoterapijo.

Lep pozdrav,
Daniela Fiket, dr.med.
Specialistka psihiatrije
Transakcijska analitičarka-svetovalka

Psihoterapija v Ljubljani in po Skype-u!
Mail: [email protected]
http://psihoterapija-fiket.si
Default avatar

zlatkozakladko

Res je, alternativam sem posvečal premalo pozornosti. Nekajkrat sem se lotil avtogenega treninga, a nikoli nisem bil dovolj vztrajen. Vsa ta leta sem povsem dobro shajal samo z zdravili, imam pa zadnje čase tudi težave z želodcem, za katere imam prav tako občutek, da so psihičnega izvora.

Glede na to, da sem toliko časa jemal Cipralex in je bil vmes čas brez precej kratek, sem pričakoval, da bom hitreje prišel do stanja, ko lahko normalno funkcioniram. Tako pa se vsake toliko časa ponoči spet pojavijo te čudne sanje in tresenje, s tem pa sem spet za kakšen dan ali dva bolj napet ter znova vseskozi premišljujem o tem. Mimogrede, ravno danes ponoči sem imel takšno situacijo.

Glede psihoterapije... Zanima me, kako takšno zdravljenje poteka, kako pogosto in koliko časa je ponavadi potrebno, da je terapija učinkovita.