Med.Over.Net

Psihiatrija

Odgovarjajo: Daniela Fiket, dr. med. specialistka psihiatrije in psihoterapevtka

Psihična stiska, strah, fobija, anksioznost, panika, terapija, uporaba zdravil, diagnoza, depresija, psihoza, bipolarna motnja, pomoč in svetovanje ob življenjskih dilemah.

Daniela Fiket , dr. med. specialistka psihiatrije in psihoterapevtka

Daniela_Fiket

Dober psihiater ali psihog

Default avatar

Kameleon1234

Pozdravljeni!
Iscem dobrega psihologa ali psihiatra, ki bi znal prisluhnit in pomagat, ne samo mastno zaracunat. Babica je naceloma zdrava (za svojih 80 se drzi super, vsaj fizicno). Letos je uspesno prestala vsaditev srcnega spodbujevalca, pred tem je nekajkrat sredi belega dne pri povsem obicajnih opravilih padla v nezavest. Z resilcem so jo vsakic odpeljali na urgenco, kjer je ostala na opazovanju. Ugotovljeni so bili tudi zacetki demence-nekaj casa je bilo celo tako hudo, da so jo napotili na zdravljenje v Polje, kjer je dobila kar nekaj tablet. Lahko recem da je vsaj kar se tice demence dosti bolje, je pa izgubila voljo do zivljenja. Nikamor vec se je ne spravi, samo lezala bi in spala. Bila je tudi pri psihiatru na napotnico, pregled pa katastrofa. 5 min. Kako ste gospa. Ko vse pove, napise druge tablete, hvala, nasvidenje, se vidimo cez pol leta. Sama je pripravljena tudi k samoplacniskemu psihologu ali psihiatru, samo da biji znal pomagat. Obcuti tesnobo, ni ji do zivljenja, pravi da jo kar stiska v prsih, da jo vse boli, da ne more nikamor, da ima dovolj takega zivljenja :-/
Kakrsnikoli predlogi so zelo dobrodosli.
Hvala
Default avatar

Daniela_Fiket

Pozdravljeni,

omogočila bom, da vam obiskovalci foruma nekoga priporočijo, se pa morate zavedati, da ni nobene garancije, nekomu je super, kar je drugemu katastrofa. Niste pa navedel za katero regijo sprašujete, ali je vseeno?

Lep pozdrav,
Daniela Fiket, dr.med.
Specialistka psihiatrije
Transakcijska analitičarka-svetovalka

Psihoterapija v Ljubljani in po Skype-u!
Mail: [email protected]
http://psihoterapija-fiket.si
Default avatar

Obiskovalka foruma

Da ne odpiram nove teme sem se odlocila pisati kar pod to. Zanimalo pa bi me sledece ... bom povedala kar s primerom ... ko sem bila prvic v psihiatricni bolnisnici je neka pacientka omenila neko zdravljenje brez zdravil, nevroveptikov. Pacientki je bilo dovoljeno da zapusti bolnisnico in gre na specialisticno obliko zdravljenja brez zdravil. Pogovor sem zasledila bolj nakljucno, bezno ko sem sla ravno mimo. Takrat za to se nisem imela zanimanja in nisem vprasala za kaj gre in kam gre oz. za naslov, kontaktno stevilko za to obliko zdravljenja. V kolikor bi kdo za to obliko zdravljenja vedel bi prosila za kontaktne podatke, spletno stran za taksno specialisticno zdravljenje, ki bi bilo tudi priznano.
Zanima pa me predvsem zaradi tega ker sem na podlagi neresnicnih navedb nekaterih posameznikov bila posledicno narobe diagnosticirana in sedaj prejemam zdravila za motnje zaznavanja in telesne halicunacije, ki jih pri meni ni bilo (gre za telesu zelo skodljiva zdravila, ki povzrocajo tudi privide in nelagodne obcutke, onemogocajo normalno funkcioniranje kakrsnega se bila splsobna brez teh zdravil, telesnega in psihicnega).
Gre za to, da sem imela precejsnje poskodbe skeleta po prometni nesreci na podlagi cesar sem bila najprej tudi po mnenju invalidske komisije nezaposljiva ... na psihiatricnem zdravljenju so mi kljub temu da sem prinesla specialisticne izvide o poskodbi (in rtg posnetke) trdili da gre za moje telesne halicunacije npr. Moti me tudi to da se v izvidih pisejo stvari, ki jih izjavljajo drugi glede mene za ketere zagotavljam da niso resnicne in tudi to, da se navaja npr. da sem omenjala motnje zaznavanja, da naj bi slisala glasove, ki naj bi se vselili v mene ter da se zaradi njih naj ne bi mogla skoncentrirati (kar v resnici nisem nikoli nikomur izjavila).
Je se veliko navajanih motecih stvari, ki so zagotovo neresnicne.
Zanima pa me predvsem kako bi se znebila zdravil, ki se uporabljajo pri motnjah zaznavanja npr. glede na to da teh motenj npr. nimam in jih nisem imela v doticnih primerih, ko je bilo nekaj diognasticirano. Zaradi tega me tudi zanima oblika specialisticnega zdravljenja brez zdravil, ki je bila takrat tam omenjena, da pridem do realnega mnenja in ukinitve dolocenih zdravil. Zanima me tudi kako lahko dosezem pridobitev realnega specialisticnega mnenja, brez pretiravalnj in upostevanj govoric, klevet in z upostevanjem mojih prinesenih dokazov in kako dosezem ukinitev neupraviceno predpisanih zdravil v kolikor za obliko zdravljenja brez zdravil, nevroleptikov nihce ne bi vedel.
Default avatar

Daniela_Fiket

Pozdravljeni,

vse to kar si želite, vam lahko omogoči ambulantni psihiater ki vas bo dobro spoznal in ocenil koliko je vaša diagnoza skladna z vašim stanjem in ali potrebujete zdravila, in če jih potrebujete, katera so. O kakšnem zdravljenju je bilo govora takrat med vašo hospitalizacijo ne vem, predvidevam pa, da je šlo za kakšno obliko psihoterapevstkega zdravljenja.

Lep pozdrav,
Daniela Fiket, dr.med.
Specialistka psihiatrije
Transakcijska analitičarka-svetovalka

Psihoterapija v Ljubljani in po Skype-u!
Mail: [email protected]
http://psihoterapija-fiket.si
Default avatar

1Obiskovalka foruma

Hvala za odg.
Sicer me zanimajo brezplacne variante, ki jih krije zdravstveno zavarovanje, ker si kaj placljivega trenutno ne bi mogla privosciti (lahko pa kdo poda tudi mnenje za kaj placljivega, ce ne drugega bo lahko koristno kaksnemu drugemu bralcu foruma).
Trenutno pa sem pri podrocnem psihiatru, kot je dogovorjeno naj bi bile obravnave enkrat mesecno, bom videla kako bojo potekale v prihodnje (da bi sla kam drugam so spet tezava stroski prevoza, nekako bi slo, ce bi slo za res kvalitetno zadevo, tako da ce ima kdo kaksne svoje izkusnje bi bilo mnenje in predlogi zelo dobrodosli).
Me pa zanima tudi kaksno mnenje o zeliscnih zdravilih pri psihiatricnem zdravljenju, ce res obstaja zdravljenje z zeliscnimi zdravili v kaksnih oblikah obstaja in kako priti npr. do menjave obicajnih nevroleptikov z zeliscnimi zdravili. Izrazanje je bolj laicno, ker ne poznam veliko teh strokovnih izrazov.
Lep pozdrav.
Default avatar

Daniela_Fiket

Pozdravljeni,

zeliščna zamenjava za antipsihotike ne obstaja. Če vam nekdo to predlaga ali svetuje, je šarlatan in ne ga poslušati. Vem, da iščete alternative, vendar se s takimi stvarmi jaz ne bi igrala. To je moje mnenje, odločitev pa je vaša.

Lep pozdrav,
Daniela Fiket, dr.med.
Specialistka psihiatrije
Transakcijska analitičarka-svetovalka

Psihoterapija v Ljubljani in po Skype-u!
Mail: [email protected]
http://psihoterapija-fiket.si
Default avatar

1Obiskovalka foruma

Svojega pravega uporabniskega imena s katerim sem registrirana ne morem uporabiti, ne vem cemu ne, tako da dodam stevilko.
Omenila bi, da odkar mi je ambulantini psihiater ukinil vecino zdravil in pustil le enega skoraj popolnoma normalno funkcioniram, tudi bolecin na mestih, kjer so brazgotine na skeletu zaradi starih poskodb nimam vec, te bolecine so se bile zopet pojavljale ob torendu in haldolu predvsem. Pustil mi je solijan, pri katerem pa ce ga ne vzamem lahko normalno opravljam obicajna opravila, kosnja s kosilnico, grabljenje, urejanje okolice itd., lahko tudi sprosceno razmisljam in se pocutim sprosceno, kar pa se malo po tem ko ga vzamem spremeni. Zanima me cemu je smiselno imeti sploh predpisana neka zdravila, ce clovek brez njih lahko normalno opravlja svoje obveznosti in normalno funkionira? Zanimalo bi me tudi cemu se v psihiatrije obicajno ne preverja trditev kaksnega posameznika in se jih je kar vzelo kot verodostojne v mojo skodo, kjlub temu, da je 80 procentov trditev popolnoma neverodostojnih?
Zanimalo bi me tudi, ce kdo ve kako se sprozi postopke za upostevanje dolocenih dokazov o lastnem primeru? Da dokazem, da imam izvide na katerih so bile poskodbe priznane in rtg na katerem so opazne in da je samoumevno, da ostanejo tudi posledice(zaradi katerih sem bila najprej opredeljena kot nezaposljiva na ik, pred tem sem imela pridobljen status invalida preko zavoda za zaposlovanje, natancneje preko podjetja za usposabljanje invalidov zelva)?
Da podam se en primer: Ko sem sla pred priblizno dvema mesecema pes do racunalniskega servisa v bliznjem kraju je neznani clovek klical najemnika, da grem pes v neko proti bliznjemu kraju in da naj domaci poskrbijo za mene sicer da bojo oni poklicali pristojne ... Kako reagirati pri podobnih klicih, ki so se doigajali tudi ze v preteklosti? Cemu je smiselni, da koga, ki prakticno ne ve nic o meni, sploh briga kam jaz grem, kaksno pravico se ima brez razloga vtikati v moje zivljenje? Cemu je smiselno koga taksnega sploh vzeti resno? Bi bilo smiselno taksne klice prijaviti ali sproziti kaksen postopek?
To bo vse zaenkrat, lp.
'
Default avatar

Obiskovalka foruma

Omenila bi, da odkar mi je ambulantini psihiater ukinil vecino zdravil in pustil le enega skoraj popolnoma normalno funkcioniram, tudi bolecin na mestih, kjer so brazgotine na skeletu zaradi starih poskodb nimam vec(razen ob naporih), te bolecine so se bile zopet pojavljale ob torendu in haldolu predvsem. Pustil mi je solijan, pri katerem pa ce ga ne vzamem lahko skoraj normalno(obcasno se pojavi bolecina po nekaj casa) opravljam obicajna opravila, kosnja s kosilnico, grabljenje, urejanje okolice itd., lahko tudi sprosceno razmisljam in se pocutim sprosceno, kar pa se malo po tem ko ga vzamem spremeni. Zanima me cemu je smiselno imeti sploh predpisana neka zdravila, ce clovek brez njih lahko normalno opravlja svoje obveznosti in normalno funkcionira? Zaposlitve sicer se ne bi bila sposobna, ze zaradi tega ne, ker sem se vedno prepocasna in potrebujem prevec premorov, cesar pred nesreco ni bilo. Zanimalo bi me tudi cemu se v psihiatriji obicajno ne preverja trditev kaksnega posameznika in se jih je kar vzelo kot verodostojne v mojo skodo, kjlub temu, da je 80 procentov trditev popolnoma neverodostojnih(kar je tudi dokazljivo)?
Zanimalo bi me tudi, ce kdo ve kako se sprozi postopke za upostevanje dolocenih dokazov o lastnem primeru? Da dokazem, da imam izvide na katerih so bile poskodbe priznane(kateri so tudi v osebnem kartonu, med ostalimi izvidi) in rtg na katerem so opazne in da je samoumevno, da ostanejo tudi posledice(zaradi katerih sem bila najprej opredeljena kot nezaposljiva na ik, pred tem sem imela pridobljen status invalida preko zavoda za zaposlovanje, natancneje preko podjetja za usposabljanje invalidov zelva)?
Da podam se en primer: Ko sem sla pred priblizno dvema mesecema pes do racunalniskega servisa v bliznjem kraju je neznani clovek klical najemnika, da grem pes proti bliznjemu kraju in da naj domaci poskrbijo za mene sicer da bojo oni poklicali pristojne ... Kako reagirati pri podobnih klicih, ki so se dogajali tudi ze v preteklosti? Cemu je smiselno, da koga, ki prakticno ne ve nic o meni in po vsej verjetnosti z menij ni nikoli govoril, sploh briga kam jaz grem, kaksno pravico se ima brez razloga vtikati v moje zivljenje? Cemu je smiselno koga taksnega sploh vzeti resno? Bi bilo smiselno taksne klice prijaviti ali sproziti kaksen postopek?
Seveda bi me zanimalo tudi kako ukrepati, ko se v moje zivljenje vtika oseba, ki v svoji hisi vidi ljudi, ki jih ni in ima navado o ljudeh navajati dogodke, ki se nikoli niso zgodili(za kar obstajajo tudi price, da je tako) ... ker je v svoji hisi videla mene tudi ko me ni bilo vec mesecev v istem kraju in je navajala neralne trditve(o tem npr. da jaz sklapljam kable po njeni hisi) in se jo je upostevalo brez preverbe?
Zanima me tudi, cemu naj bi bilo upraviceno(glede na to, da obstajajo izvidi o poskodbi in posledicah), ko klices nujno v bliznji zdravstveni dom zaradi bolecin v hrbtenici, da se ti namesto napotnico za ortopeda izda napotnico za psihiatra, ko za napotnico za ortopeda normalno vprasas in razlozis kot posledica cesa imas tezave zaradi bolecin po naporih?
Prosim, da objavite post, ker bi mi prav prisel nasvet kako reagirati, ukrepati, ko se uposteva kogarkoli, le mene ne, ki svoje trditve lahko dokazem(oz. se me niti ne poslusa, ko zelim kaj povedati tam kjer je pomembno, da bi se me poslusalo)?
To bo vse zaenkrat, lp.
Default avatar

Daniela_Fiket

Pozdravljeni,

napisala ste veliko vprašanja, za mnoge pa težko dam odgovora, ker ne poznam vaše situacije.
Kar se tiće zdravil je tako, da mnoga zdravila moramo jemati doživljensko, temu je tako, ker so nekatere bolezni kronične, niso ozdravljive in jih z zdravili samo držimo pod kontrolo. V primeru psihoz, je vzdrževalno zdravljenje namenjeno temu, da se prepreči ponovno psihoza ki bi lahko poslabšala funkcionalnost pacienta. Namreč, po vsaki psihozi obstaja nevarnost, da pacient ne povrne prejšnjo ravenj funkcioniranja, kar želimo preprečiti.
Ostale dogodke ki jih opisujete tećko komentiram. Lahko samo rečem, da napotnico za ortopeda lahko dobite le po pregledu, ker mora biti napotitev utemeljena, in to ni možno po telefonu.
Dobila sem vtis, da ste pogosto v konfliktu s svojo okolico, morda bi bilo smiselno preveriti zakaj je temu tako in ali je možno vam pomagati, da se počutite bolje. To so vsekakor teme o katerih se je treba pogovarjati z vašim lečečim psihiatrom.

Lep pozdrav,
Daniela Fiket, dr.med.
Specialistka psihiatrije
Transakcijska analitičarka-svetovalka

Psihoterapija v Ljubljani in po Skype-u!
Mail: [email protected]
http://psihoterapija-fiket.si
Default avatar

Obiskovalka foruma

Vidim da sta objavljena oba sporocila. Bistveno je zadnje zgoraj, sem se enkrat pisala, ker sem pomislila, da je bilo prvo mogoce spregledano, drugo nje tudi popravljeno in bolj podrobno.
Bila sem v preslabem stanju, zaradi starih poskodb, po delu so se pojavile tako mocne bolecine v hrbtenici, da najprej nisem mogla vstati, kasneje sem zbrala moc ... Imam vse izvide iz katerih je razvidno trenuno stanje(vse opredeljeno pod status post: od hernij do trajnih deformacij vretenc in seveda posledicno tudi medvretencnih ploscic), ki bo ostalo kot posledica in se ne bo popravilo, tako da bi moralo biti razumljivo, da se po daljsih naporih pojavijo bolecine. Vsak novi pregled bi pokazal isto oz. zadnji, ko sem sla privat, je dodatno prikazal se kifozo v vratni hrbtenici.
Mislim. da psihiater "konfliktov", ki jih ustvarja oseba polna predsodkov ne bo mogel odpraviti, ker so odvisni od te osebe in ne od mene, tako da bom naslednjic, ko se to zgodi sprozila postopek preko odvetnika, ker so "konflikti", ki jih taksna oseba ustvarja popolnoma brezpredmetni in mi povzrocajo nepotrebno skodo. Sicer s svojo okolico, ko gre za stabilne ljudi nisem v nikakrsnem konfliktu.
Hvala vseeno za odg.
Lp.

Moderatorji

Daniela Fiket , dr. med. specialistka psihiatrije in psihoterapevtka
Daniela_Fiket