Med.Over.Net

Psihiatrija

Odgovarjajo: Daniela Fiket, dr. med. specialistka psihiatrije in psihoterapevtka

Psihična stiska, strah, fobija, anksioznost, panika, terapija, uporaba zdravil, diagnoza, depresija, psihoza, bipolarna motnja, pomoč in svetovanje ob življenjskih dilemah.

Daniela Fiket , dr. med. specialistka psihiatrije in psihoterapevtka

Daniela_Fiket

samozadovoljevanje - vzrok

Default avatar

Daniela_Fiket

Pozdravljeni,

res je, da je avtorica morda preburno reagirala, vendar moramo razumeti, vsak starš poskuša narediti najboljše kar zna in zmore. Tudi sama bi v tem primeru poiskala pomoč in nasvet bolj zase, in ne za punčko, vendar je bilo potrebno izključiti telesne vzroke za punčkino vedenje, in se potem zadeve začnejo zapletati z različnimi specialisti in pregledi. Za starša je težko oceniti kaj je pretiravanje in se verjetno najbolj pogosto odločamo slediti nasvetom strokovnjakov, čeprav je večina tega nekoristna. Tega nobeden vnaprej ne more vedeti.

Samozadovoljevanje je prijetno in otroci uživajo v prijetnih stvareh, tukaj ne vidim nič spornega. Sporno pa je, če je to zelo pogosto in kjerkoli. Zelo pogosto samozadovoljevanje je znak, da punčka trenutno preferira ta način sproščanja in doseganja ugodja in ji drugi niso tako prijetni. zato se samozadovoljuje kjerkoli, saj ugodje ki ga doživlja bistveno presega zanjo negativne plati tega početja. Morda je samo še nezrela da bi to razumela, zdi se mi pomembno, da se z njo začne pogovarjati o intimi, tudi zato da bo vedela kje so meje za druge (preprečevanje spolne zlorabe) in kje so meje zanjo (provzročanje neugodja pri drugih s svojim vedenjem). To so stvari ki so del vzgoje, otroke učimo socialna pravila. Predlagam da ji to razložite na primeru kakanja, prdenja, riganja itp....to so vse naravne stvari ki jih ne počnemo v javnosti, ker ni primerno.
Verjamem, da bo s časom razumela.

Lep pozdrav,
Daniela Fiket, dr.med.
Specialistka psihiatrije
Transakcijska analitičarka-svetovalka

Psihoterapija v Ljubljani in po Skype-u!
Mail: [email protected]
http://psihoterapija-fiket.si