Psihiater odgovarja

Odgovarjajo: Daniela Fiket, dr. med. specialistka psihiatrije in psihoterapevtka

Cipralex in Trittico

Default avatar

insomniak

Spoštovani!

Imel bi vprašanje glede medsebojnega delovanja zdravil. Jemljem Cipralex 15 mg zaradi anksiozne motnje in depresije. Z njim sem na začetku bil zadovoljen, zdaj po šestih mesecih pa se mi zdi, da nekako več ne deluje. Tudi do orgazma pridem čisto enostavno, kar na zčetku ni šlo. Tudi to se mi zdi na nek način dokaz, da ne deluje tako kot je včasih.
No drug problem pa je insomnia. Že od nekdaj zelo slabo spim. Na Cipralexu se je spanec še poslabšal. Zato mi je psihiater danes dodatno predpisal Trittico 50 mg zvečer. O Tritticu sem slišal same dobre stvari. Povedal mi je tudi, da lahko Cipralex postopoma ukineva in bova zvišala Trittico in bova videla, če bo ta boljši. Torej, da bi bil samo na Tritticu. Sedaj me pa samo zanima, če se res lahko kombinirata ti dve zdravili? Bojim se, da bi prišlo do serotoninskega sindroma?

Lep pozdrav!
Default avatar

Daniela_Fiket

Spoštovani,

teoretično je serotoninski sindrom možen, ampak je izjemno redek. Zaupajte svojem psihiatru, ta dva zdravila se zelo pogosto jemljeta v kombinaciji in običajno brez kakršnihkoli težav.
V kombinaciji z zdravili vzemite v poštev tudi psihoterapijo, saj zdravila ne bojo pozdravila vzroke za vaše težave.

Lep pozdrav,
Daniela Fiket, dr.med.
Specialistka psihiatrije
Transakcijska analitičarka-svetovalka

Inštitut Neocortex
Kontakt: 070/607844 ali [email protected]
http://psihoterapija-fiket.si
Default avatar

trittico_user

Insomniak, lahko ti povem lastno izkušnjo s Tritticom! Zaradi depresije sem jemal cipralex, paroxat, valdoxan, wellbutrin. Noben mi ni pomagal. Enostavno se nisem mogel ničesar veseliti. Bil na psihoterapijah, bil pozoren na same slabe stvari. Enostavno ni šlo. Pa sem se res trudil, tudi s športom, druženje s prijatelji. Nato mi je osebna zdravnica predpisala Trittico. In Trittico je bil prvi antidepresiv, ki mi je zares pomagal! Potegnil me je ven iz te mračne luknje v kateri ni bilo nobenega veselja, nobenega zadovoljstva. Na Tritticu so me začele veselit vsakdanje majhne stvari, začel sem se veseliti pijače s frendi, nakupovanja, večera pred tvjem, teka v naravi. In spanec, spanec je fenomenalen. Sem na 150 mg in zelo zadovoljen s tem antidepresivom.
Default avatar

naser1985

Pozdrav!

Jaz pa jemljem Cymbalto 60 mg in Trittico 100 mg. Zaenkrat dobro "sodelujeta". Depresija je vsekakor splahnela, edino anksioznost je še vedno malo prisotna. Zanima me, če je ta kombinacija zdravil varna, sploh če bi še zvišali dozo Cymbalte?
Default avatar

Daniela_Fiket

Pozdravljeni,

velja isto kot zgoraj, v tej kombinaciji je nevarnost serotoninskega sindroma povečana. Vendar, običajno ni nobenih težav. Važno je da vsak novi stranski učinek sporočite svojem lečečem zdravniku. Preberite si znake serotoninskega sindroma in bodite na njih pozorni, predvsem ob uvajanju in zviševanju odmerka.

Lep pozdrav,
Daniela Fiket, dr.med.
Specialistka psihiatrije
Transakcijska analitičarka-svetovalka

Inštitut Neocortex
Kontakt: 070/607844 ali [email protected]
http://psihoterapija-fiket.si
Default avatar

poet 565

Pozdrav, zanima me kaksni so bili kaj stranski ucinki trittica, sama se ze dve leti borim z obsesivno kompluzivno motnjo,anksioznostjo sedaj se je zaradi tega prikradla se depresija, probala sem ze cipralex, zoloft, prozac, cymbalto, sedaj sem en mesec na paroxatu vendar ne obcutim razlike, hodim na psihoterapijo kjer odkrivam vzroke in gre mi zelo dobro, vse kar sem si zelela od zdravil, da me pomirijo, da nisem v konstantnem strahu, zjutraj takoj ko vstanem me je strah, skos se mi vrtijo misli kaj bo, panicna sm in tako tezko spreminjam vzorce, saj v mnozici vsiljenih misli clovek samo vegetira. Prav tako sem zelo agresivna in telo imam napeto, rada bi enkrat v teh dveh letih ustala zjutraj mirna in sla skozi dan mirno, tako pa tezko sploh kaj naredim, saj me panika in tesnoba prevec kontrolirata. S vedno sem mislila da mi bojo tablete kot bergla, saj vzroke odkrivam sama, toda vseeno si zelim nek normalni obliz skozi vse to kar grem. Sedaj je zdravnik mnenja da sprobava s tritticom, zato me zanima se kaksne izkusnje z njim? tako sem prestrasena, da vecino dneva samo strmim v prazno in vrtam v vzroke, s tem pa pozabljam ziveti tu in zdaj. Zanima me tudi psihiater je rekel da znizujem paroxat po 5 mg na pet dni in zraven uvajam trittico, lahko pride do kaksnih komplikacij?
Hvala vam za odgovor,
Veliko miru in osebne srece
Default avatar

Daniela_Fiket

Pozdravljeni,

stranske učinke (vse možne, tudi najbolj redke) si lahko preberete v navodilu za uporabo. Prilagam link če navodila slučajno nimate.

Se strinjam z vašim psihiatrom, če dosedanja terapija ni dovolj učinkovita, je treba iskati naprej. Žal, se včasih dogaja tudi to, da potrebujemo več poskusov, da najdemo najbolj učinkovito terapijo. Navodila vašega psihiatra so ustrezna, priporočam vam, da mu zaupate.

Lep pozdrav in vse najlepše v Novem letu!!!
Daniela Fiket, dr.med.
Specialistka psihiatrije
Transakcijska analitičarka-svetovalka

Inštitut Neocortex
Kontakt: 070/607844 ali [email protected]
http://psihoterapija-fiket.si
Default avatar

trittico_user

poet 565, lahko ti povem o svoji izkušnji s Tritticom. Jaz sem jemal prej tudi tvoje antidepresive, vendar ni bilo nekega odziva. Sicer nisem več bil anksiozen, ampak še vedno sem imel ogromno negativnih misli, stalno neke mračne prebliske, jezo, žalost. Skratka čista depresija. Zelo so mi pomagale dihalne vaje in joga, ta prava pomoč pa je bil Trittico!
Najprej sem ga jemal dva tedna samo 50 mg (tretjina tabletke). Takoj sem zelo dobro spal. Všeč mi je, da ta učinek skozi čas ni popustil, torej nisem rabil večje doze. Tretji teden sem prešel na 100 mg in četrti teden na 150 mg. Ta pravi učinek se je pokazal tam četrti teden. Postal zelo miren in začel sem se veseliti stvari. Na spolnost ni bilo učinka, oziroma se mi zdi, da celo malo pomaga. Na začetku sem imel suha usta, vendar to mine. Zredil se nisem, apetit je enak.
Če te še kaj zanima, vprašaj!
Default avatar

dr21

Zdravo
Si ob prehodu na Trittico postopma zmanjševal ostale antidepresive?
Default avatar

MirciMirci

Po kolikem času pa vam je zaceu delovati trittuco

Moderatorji

Daniela Fiket , dr. med. specialistka psihiatrije in psihoterapevtka
Daniela_Fiket