Forum: Psihiatrija

Psihična stiska, strah, fobija, anksioznost, panika, terapija, uporaba zdravil, diagnoza, depresija, psihoza, bipolarna motnja, pomoč in svetovanje ob življenjskih dilemah.

psihoterapija

Odgovori Nova tema
Default avatar Tapta 19 Apr 2017 21:38

Spoštovani.
Zanima me vaše mnenje na to temo.
Tema je s foruma psihoterapija, odgovoril je g Štrukelj, psihoterapevt.
Citiram njegove besede

Do psihoze namreč pride, ko smo čisto "goli", brez (ali z manjšim vplivom) naših obrambnih mehanizmov, ki bi prepuščali samo določene vsebine, ki jih še zmoremo sprejeti. Takrat pride do psihične dekompenzacije, ki je, po besedah drugih, lahko zelo težka izkušnja. Psihofarmaki v tem primeru stabilizirajo človeka in mu v tem delu pomagajo do boljšega počutja.


Sama hodim na psihoterapijo in enkrat mi je gospa psihoterapevtka rekla, da je ona moje zrcalo, da sem tam popolnoma gola, naga... takrat sem res občutila, da se mi je "odprlo", sicer ne v takih potenciranih oblikah, kot jih opisuje avtor.. Sem se pa celo trudila, da bi bila "gola" ali brez obrambnih mehanizmov, ki bi prepuščali tisto, ali več kot morda zmorem. Torej bi lahko psihozo sprožili sami sebi? Na psihoterapiji? Ali moramo imeti neke obrambne mehanizme, ki dopuščajo tisto, kar še lahko sprejmemo? Oziroma kako pa naj vem, da nimam psihoze? Bi po tem pisanju zame lahko sklepali, da imam ali nimam psihoze? Bi to gospa terapevtka prepoznala, če bi se mi zgodilo?
Hvala in lep pozdrav.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Avatar Daniela_Fiket 20 Apr 2017 14:58

Pozdravljeni,

na vprašanje ali imate psihozo, ne morem odgovoriti brez pregleda. Ene psihoze so zelo očitne, druge pa so precej prikrite. Običajno pa tisti ki se bojijo, da imajo psihozo, je nimajo. Ali bi vaša psihoterapevtka znala prepoznati psihozo, tudi ne morem vedeti. Odvisno je od tega koliko je strokovno podkovana in ali ima sploh izkušenj dela s psihotičnimi pacienti. Psihoterapija lahko sproži psihozo, tako kot lahko sproži psihozo vsak stres, vendar mora biti zato prisotna podlaga. Recimo, hud stres lahko sproži psihozo pri bolniku s shizofrenij, vendar je vzrok psihoze shizofrenija in ne, recimo psihoterapija. Upam, da vam je zdaj malo bolj jasno. Če vas skrbi psihoza, opišite kateri so tisti simptomi, ki vas skrbijo. Vendar je zanesljiva diagnoza možna izključno po pregledu.

Lep pozdrav,

Daniela Fiket, dr.med.
Specialistka psihiatrije
Transakcijska analitičarka-svetovalka

Psihoterapija v Ljubljani in po Skype-u!
Mail: [email protected]
http://psihoterapija-fiket.si

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Stran 1 od 1
Na vrh