Med.Over.Net

Slušni aparati in zaščita sluha

Pozornost pri odločitvi za polžkov vsadek

Default avatar

Petra Rezar

Pozdravljeni,
žal, tudi to se dogaja pri nas v Ljubljani in Sloveniji...

Najmanj trem osebam se je notranji del polžkovega vsadka nenadoma brez vzroka ugasnil. Pacientom odgovorijo: "Saj niste edini."

Največji problem je, ker zdravniki ne opozorijo bodočih uporabnikov na to možnost. Nekateri med njimi so prisiljeni na ponovno operacijo in menjavo, nekateri pa o tem niti slišati ne želijo, ker so prizadeti in razočarani nad odnosom zdravnikov. Garancija za PV je med 20 do 30 let.

Zato raje še enkrat razmislite, preden se karkoli odločite in za polžkov vsadek.
Jaz osebno ne, tudi zaradi tega in mojega lastnega zdravja, ki je nad vsako tehnologijo...

Lepe zadnje avgustovske dni vam želim!
mag. Petra Rezar
Default avatar

napačna propaganda

Spoštovani.
Menim, da kot moderator ne morete sugerirati potencialnim uporabnikom glede PV. Tako se namreč lahko razume vaš sestavek. Dejstvo je, da je bistvena razlika med nekom, ki je slišal in sluh zgubil ter med tistim ki nikoli ni slišal. In večina ki je slišala si želi slišati ponovno. Je pa vsak poseg lahko nevaren in dejstvo je, da tehnologija ni trajna.
Default avatar

Petra Rezar

Spoštovani,

zahvaljujem se vam za skrb in pozornost.
Menim, da je vsak poseg vreden razmisleka, pa naj gre za operacijo mandljev ali polžkovega vsadka.

Lep pozdrav
mag. Petra Rezar
Default avatar

alex2

Petra, če boste v vašem društvu, katerega vodite, uvedli samopomočno skupino za ljudi, ki so oglušeli, da se bodo lažje sprijaznili z gluhoto, bo tudi oseb, ki se odločijo za polžev vsadek, manj. V Sloveniji namreč ni institucije, ki bi osebam, ko oglušijo, pomagale prebroditi psihično stisko ob izgubi sluha in se navaditi na nov način življenja.
Default avatar

alex2

Želim še poudariti, da je to, ko oseba izgubi sluh, zelo, zelo težka preizkušnja, ki je vi, ki ste gluhi od rojstva, ne razumete in ne poznate. Zelo težko se je namreč navaditi na to, da je komunikacija kar naenkrat postala veliko težja, treba se je naučiti branja z ustnic in znakovnega jezika, treba je kupiti tehnične pripomočke, morebiti tudi spremeniti smer šolanja in delovno mesto. Vse to so zelo težke preizkušnje, pomoči pri premagovanju navedenih preizkušenj pa v Sloveniji ni. Žal. In to je največji problem. Ko pride oglušela oseba v društvo gluhih, vidi tam osebe, ki so od rojstva gluhe in sploh ne razumejo problematike, ko pa pride oglušela oseba k zdravniku, jo napotijo na operacijsko mizo, kjer dobi polžev vsadek. Žal sem tudi jaz zelo razočaran in če se mi polžev vsadek pokvari, ne grem po novega. Sami stroški so z njim, sluh pa ni takšen, kot sem pričakoval.

alex2
Default avatar

Petra Rezar

Spoštovani,
strinjam se z vašim razmišljanjem. Prehod nikakor ni preprost. Je pa veliko bolje imeti več informacij in si izmenjati izkušnje z ostalimi, ki so imeli izkušnjo. Pobudo za samopomoč lahko naslovite na društva ali v institucije, kjer bivate. Druga možnost je, da se mi oglasite na ZS in najdemo neko rešitev v Ljubljani.
Lep pozdrav!
mag. Petra Rezar
Default avatar

mihau

Sam imam polžev vsadek že 13 let.
Odlično mi funkcionira.
Ni sicer 100% sluh, je pa vsaj 90% (je pretiho, če je premočan pa je moteče, in če ga imam dolgo čutim neko nelagodje v tem delu)
Se pa zavedam, da sem rizičen za pnevmokoka in atipične otitise. Moraš biti pozoren. Žal se cepoil še nisem, ker v naši amb ni cepiva (zgolj pediatri)
Ampak,
v teh 13 letih mi je vsadek omogočil zelo uspešen lajf. Tko in tko. Ovira pred še boljšimi rezultati je moja psihe, oz značaj.

Menda, če danes ne komuniciraš, te ni.
Zdaj, al boš komuniciral le v nekem getu al s svetom je tvoja odločitev.

Pač, pr vsaki stvari so + in -.
lp
Default avatar

eosss

Nas so opozorili tudi na to možnost, še preden smo se odločili za vsaditev. Ne razumem pa, zakaj bi se za PV odločalo manj ljudi, naj se odloči vsak, ki se mu zdi to ok, le tako bo šel razvoj naprej in napravice bodo vedno boljše, manjše, bolj tehnično dovršene in mogoče se bo dalo kmalu sluh popolnoma povrniti...

Pa lep pozdrav!
Default avatar

4243

Imam samo eno vprašanje: ali je res, da lahko nošenje polževega vsadka na dolgi rok povzroči ušesnega raka (zaradi mehanskega draženja, tujka - tj. elektrode)?
Default avatar

mihau

Ko sem prebral gornje, mi je bilo koj jasno. Holesteatom. Po moji nevednosti to ni rak ampak benigni ploščati epitel, ne koža, ki pač živi in rase. In se širi. Tako kot npr naš javni dolg. Potrebna je pač operacija in odstranitev. A je res zveza vzročna ali pa je bila slučajno sočasna, ne vprašat mene.

Da Karikiram. Prejemnik vsadka pade na ledu in se ugonobi. Zaključek. Zaradi vsadka boš pa
del na ledu in se ugonobil. (zadeva je zgol sluča
jna in sočasna)

Skratka: koliko je teh primerov in ob tem lahko gre za zgolj za sočasen pojav.
In večina ljudi s cholesteatomom nima vsadka.
In, to ni rak, ampak benigen epitel na nepravem mestu (infekt....).
bi rekel, da panika ni na mestu, če je operacija ok in če nimaš kroničnih vnetij srednega uha.
Sicer pa verjetno gospa Petra več ve o tem.
LP.
Default avatar

sandi♥

Petra Rezar je napisal/a:
Na srečanju staršev kandidatov za polžev vsadek je bilo pred operacijo moji mami rečeno, da bo treba polžev vsadek (notranji del) po petnajstih letih uporabe zamenjati. Meni neposredno ni bilo rečeno nič. Tudi po operaciji mi ni bilo rečeno nič. Če bo treba moj polžev vsadek zamenjati, se za zamenjavo ne bom odločil - sit sem vse življenje hoditi okoli zdravnikov.
Default avatar

mihau

Sam imam okoli 13 let vsadek, in menjava ni na vidiku.
Bi rekel, da se ga menja če crkne, nič prej. So jih pa menda že nekaj menali.
Menda gre ponovna vsaditev hitreje kot prva.

Sam nič ne hodim nonstop okoli zdravnikov zarad vsadka. Usmerjen sem zgolj na eventuelne znake vnetja v ušesu. Če bi se pojavili bi pa šel v amb.

Sandi, dvomim, da ti vsadek prav nič ne pomaga pri komunikaciji z okoljem.
Ko se je men pokvaril,sem bil čisto na tleh, a je Widex uredil.
lp
Default avatar

mihau

Še to.
V teh letih je šel razvoj naprej, tako notranjega kot zunanjega dela. In star notranji del ne omogoča izkoristiti vsega napredka pri zunanjih delih in procesiranju govora. Pa morda še slikanj z magnetom.
Če bi meni crknil, sem takoj za nov notranji del, najnovejši.
lp
Default avatar

bebibuki

skupina na FB Polžev vsadek - izkušnje je res uporabna

Na ZGNL bo letošnja Šola za starše 19-20.4., sreda popoldne, četrtek dopoldne. http://www.zgnl.si/vrtec/ Lansko leto so povedali razne uporabne stvari.