Slušni aparati in zaščita sluha

Kako zaščititi otrokov polžev vsadek

Default avatar

Zaskrbljena mamica

Spoštovani!

Sem zaskrbljena mamica 8 let starega sinka. Letos spomladi je moj sinko prebolel meningitis in posledično oglušel. Dva meseca kasneje (konec junija) je prejel polžev vsadek. Pred dvema tednoma smo imeli prvo nastavitev govornega procesorja in ugotovili, da mu polžev vsadek zelo dobro pomaga.

Zdaj pa k mojim skrbem. Moj sin bo šel 1. septembra v 3. razred devetletke, v integracijo (odločbo za integracijo imamo). Zdravnica nam (meni, možu in mojemu sinu) posebej zabičala, da se mora moj sinko izogibati kontaktnih športov (nogometa, pretepov, ipd). Problem pa je v tem, da iz izkušenj prvih dveh let vem, da se v njegovem razredu med odmori, popoldne po pouku in včasih že zjutraj, ko pridejo v šolo, tepejo. Tepejo se takrat, ko ni nikjer nadzora. Za to, da moj sinko ne bo igral košarke, nogometa in drugih tveganih športov pri športni vzgoji, se da poskrbeti, ker takrat bo zraven profesor športne vzgoje. Kaj pa takrat, ko ne bo nikogar zraven? Moj sinko je že večkrat prišel domov s preklano ustnico, ker so se tepli. Enkrat je imel na glavi prav grdo buško, ker ga je nekdo udaril z enim lesenim predmetom. Na srečo takrat še ni imel polževega vsadka! Njegova razredničarka in druge učiteljice ter vzgojiteljice o tem niso vedele nič, saj dogodka niso videle. Enako velja za ravnatelja.

Zdaj pa vprašanje: Ali obstaja kakšen način, da bi zaščitili otrokov polžev vsadek in da bi bila sigurna, da ne bo nekega dne prišel domov s pokvarjenim notranjim delom polževega vsadka? Kdo je odgovoren v primeru, da sinov sošolec s kakšnim predmetom uniči otroku polžev vsadek med odmorom ali pa celo po pouku, torej takrat, ko je jasno, da ne more biti nadzorovan? Vsi otroci v njegovem razredu so stari 8 - 9 let (moj sin je v razredu najstarejši, saj je imel rojstni dan že v januarju) in še ne morejo vedeti, da lahko v igri uničijo v glavi skrito stvar...

Včasih pa se otrok tepe tudi s sošolci iz drugih razredov. Ti bodo še manj vedeli za polžev vsadek, saj za razliko od sošolcev iz razreda niso bili niti seznanjeni s tem, da gre otrok na operacijo... Rana se mu je zacelila, frizuro ima zopet čisto normalno (vedno je nosil kratke, skoraj na balin ostrižene lase,...), tako da se ne bo nič poznalo. Le poredil se je malo, ampak mislim, da ne toliko, da bi lahko kdo kaj posumil.

Tudi, če grem prvega septembra pred razred in mu razložim situacijo (in že vnaprej vem, da bo razlago poslušala le tretjina otrok, drugi pa bodo "sedeli na ušesih"), ni nobenega jamstva, da ga ne bo že v ponedeljek po 1. septembru kdo iz višjega razreda klofnil naravnost po polževem vsadku in mu razbil notranji del. Potrebujemo kakšno močnejšo zaščito - morebiti kakšno kapo, ki se je moj sinko ne bi sramoval in se ne bi počutil stigmatiziranega, ali pa kaj drugega, če obstaja.

Za pomoč se vam vnaprej najlepše zahvaljujem.
Default avatar

S3T1

V takem primeru bo za vašega otroka zelo težko izogibati nevarnosti,
kajti povsod se dogajajo malenkosti, ki jih včasih ne opazimo vedno
oziroma ne pričakujemo nepričakovanega dogodka okoli nas.
Zatorej nekdo bo moral skrbno nadzorovati vašega otroka.
A na žalost bo v življenju trpel neke posledice.
Dobra zaščita zanj je mehki pas okoli glave.
Šola mora vedeti, da vaš otrok ima polžkov vsadek!

Če pa bo huje, potem najemite učitelja, da bo učil vašega otroka doma!

LP
Default avatar

Zaskrbljena mamica

Pa menda je v Sloveniji že okrog 100 otrok s polževim vsadkom in bi morali imeti že kakšne izkušnje. Ali je tukaj kakšen starš otroka s polževim vsadkom, ki bi lahko z menoj delil izkušnje? Ali obstaja kakšen slovenski forum za starše otrok s polževim vsadkom? Poznam en ameriški forum, samo tam ponujajo artikle, ki jih pri nas za nobeno ceno ne dobiš...
Default avatar

Petra Rezar

Spoštovana mamica!
Vaše mišljenje je logično in upravičeno. Do tega prihaja tudi zaradi tega, ker je vaš sin v razredu, kjer je več otrok in posledično pride do takih otroških dogodkov. V tem primeru, ker ima šele kratek čas polžkov vsadek, je prav, da o tem obvestite ravnatelja, da opozori vse učitelje na šoli in ne le samo razredničarko.
Dobro pa je tudi, da so s tem seznanjeni njegovi sošolci, da bodo bolj pozorni, res pa je dobro, da se pogovorite o tem z razredničarko in bo z vašim sinom predstavila celemu razredu, kaj uporablja in mogoče predstavite slikovni material. Na sploh pa so mu dovoljene skoraj vse aktivnosti, le zunanji del aparata mora pospraviti na varno in se naučiti izogibati situacijam, v katerem bi lahko prišlo do tveganja. O tem pišem iz lastnih izkušenj, ker pri nas v zavodu je kar nekaj takih otrok, ki imajo PV že več kot deset let in so uspešni v športnih aktivnostih. Pri kolesarjenu, smučanju in rolanju pa naj ima obvezno čelado. Preprečiti je treba vse nevarnosti udarca v glavo, tudi z žogo ali ob padcu.

Starši so od leta 2004 združeni v Združenje staršev gluhih in naglušnih otrok, prvi predsednik je bil g. Drev. Če želite več informacij, me kontaktirajte, da preverim, kajti trenutno pri sebi nimam podatkov, ker so dopusti.
Default avatar

Oče gluhega otrok

Hvala bogu , da moj živahen otrok nima vsadka in se lahko ukvarja s športom kolikor hoče .. Ja so mi ponujali in nisem bil za to . Moram pa povedati da je moj otrok zelo srečen brez teh .. Jaz sem odločno proti vsadku , zdrav otrok ne rabi in se da živeti brez tega .. Ko bo zrasel v najstnika ali pubertetnika se lahko zgodi da ga zelo moti ali ne .. neveš , kaj te še čaka ..Če pa gre za življenje glasno in jasno rabi kakšen pripomoček da obdrži življenje . Malo se ozri vse naokrog sebe in boš spoznala kako živijo gluhi , prav nič ne manjka .. Narava je podarila takšnega kakršnega je ! Sicer je pa vaša odločitev .

Lep pozdrav

Zadovoljni očka
Default avatar

Zaskrbljena mamica

Petra, ali lahko otrok s polževim vsadkom igra košarko in nogomet? Moj sinko strašno rad igra nogomet, pa tudi košarka ga navdušuje.
Default avatar

Oče gluhega otroka

Saj je Petra lepo napisala "Preprečiti je treba vse nevarnosti udarca v glavo, tudi z žogo ali ob padcu" In žal to v športu se vedno dogaja . Naučiti ga morate , da naj se izogiba udarca v glavo . Primer: včasih v nogometu moraš dati gol s glavo ali kdo po pomoti zastrelja v glavo , to pomeni da se mora tega izogibat .. enako velja za košarko , so komolci in roke ki se odriva in po pomoti kdo vrže žogo v glavo .. previdnost ni odveč ... skratka , naučite ga , da se bo izogibal udarca v glavo ...
Default avatar

živko

Draga mamica, predno ste podpisala odgovornost za vsaditev polžkovega implanta, ste morali vedeti in poznati tudi ves riziko, za katere sedaj sprašujete. Osebno sem proti tem vsadkom, sploh pa za otroke, vendar otrok je vaš, odgovornost tudi.
Osebno menim, imajo gluhi PRAVICO BITI GLUHI.
Odgovor je lepo napisala gospa Petra, zato se poskusite z njo povezati, da dobite konkretnejšo pomoč oz. nasvete.
Lepo pozdravljeni.
Default avatar

Zaskrbljena mamica

Vse to sem izvedela po naključju, šele po operaciji. Moj sinko je na pregledu, ko so ga odpustili iz bolnice rekel: "Zdaj bom pa spet lahko igral nogomet!" Potem pa je zdravnica meni povedala tisto o izogibanju športov. Ojej!

Petra je v svojem postu tudi navedla, da se otroci s polževim vsadkom v Zavodu ukvarjajo s športom. S katerimi športi se ukvarjajo? Kaj delajo takrat, ko ostali njegovi sošolci igrajo košarko pri športni vzgoji?
Default avatar

jennyfer

Zaskrbljena mamica!

Zakaj ste šele po operaciji takole izvedeli?? Morala bi pred operacijo pozanimati vse slabe in dobre strani te vsadke. Sicer lahko športajo, ampak le za tisti šport ki ne pride do telesnih kontaktov. Nogomet ne sme igrati, kaj če nasprotnik udari v njegovo glavo, ali pa žoga prileti na njegovo glavo,... Skratka, samo pišem, ker sama nič ne vem dosti o tem, mislim pa si le lahko. Sicer te ne bom obtoževala, ker gre za vašega otroka in verjamem, da si želite vse naj sinu. Ampak za katero ceno? S slušnim aparatom bo tudi lahko slišal, če pa je popolnoma gluh, pa naj tako ostane in več je treba delati z njim, da bo lahko normalno komuniciral in razumel v slišeče okolje. Sama sem gluha in nimam težav pri sporazumevanju, vsaj na začetku je težko, potem se navadiš. Zame biti gluh ni tako strašnega, verjetno vi tako mislite? Svojim otrokom nikoli ne bi dala polžkovega vsadka, ker ne gre za nujno življensko ogroženost, ampak nekaj normalnega z pomanjkanjem sluha. S tem lahko živiš. No, vsak ima pač svoje mnenje, sama sem tako podala. Pa lep pozdrav!
Default avatar

Petra Rezar

Spoštovana mamica!

Žal so vas premalo informirali in to se dogaja mnogim staršem, ki se odločajo za PV; ne preverijo informacij direktno pri odraslih gluhih in pri starših, ki imajo otroke s PV oz. da bi spoznali kakšnega otroka. A to je jasno, da se dogaja, ker v taki situaciji pač ne pomisliš na to kot samo to, da bi bilo vse najbolje za otroka ta trenutek.
Zdravstvo in zavarovanje sta zelo močno povezana in imata velik interes, da čim več ljudi prejme PV, saj je kar precejšen del teh podarjenih v promocijske namene. To pa je tudi glavni interes agresivnih proizvajalcev. Večina uporabnikov ne ve, ali je bil njihov PV podarjen. Realni stroški so veliki in dosegajo okoli 40.000 eurov za en PV. V to so vključeni vsi stroški od aparata do operacije in rehabilitacije. Kdo dobi ta denar pa je že druga tema.

PV ni primeren za vsakega uporabnika ne samo zaradi nevarnosti pri športu, pač tudi zaradi mnogih drugih dejavnikov. Vendar mnogim pomaga, mnogim pa spet ne koristi. Odzivi so zelo različni.

Otroci s PV v zavodu se ukvarjajo praktično z vsemi športi, njihovi sošolci so seznanjeni in so pozorni na varnost. Prav tako so tudi otroci s PV poučeni, da morajo skrbeti za varnost in se izogibajo situacijam, v katerih bi se lahko zgodilo karkoli. Res pa je, da otroških nesreč ne moremo vedno preprečiti; tudi v igri se kakšen otrok po nesreči loti tega otroka s PV. Veliko pa lahko preprečimo z vzgojo in ustreznim odnosom. Igrajo tako nogomet kot košarko, smučajo, rolajo ... Je pa prednost, ker jih je v razredu malo, največ 6 otrok in to se pozna pri primerjavi z velikimi skupinami otrok v rednih šolah.
Default avatar

Zaskrbljena mamica

Zakaj se nismo prej pozanimali? Takole je bilo. Otrok je bil v bolnici zaradi meningitisa. Izgubil je sluh. Bil je zelo zelo nesrečen. Še v bolnici, ko je bil v bolnici zaradi meningitisa, so nama rekli, da ni možnosti povrnitve sluha po naravni poti (tudi slušni aparat mu naj ne bi pomgal), tako da so nama svetovali polžev vsadek. Še preden sem izvedela za polžev vsadek, so zdravniki naredili večino preiskav, ki so potrebne za operacijo, tako da sem mislila, da implant avtomatično dajo vsem, ki oglušijo in tako nisem mogla reči ne. Sploh je pa moj otrok mene in zdravnike naravnost rotil, naj mu čimprej damo ta implant, da bo spet slišal. Počutil se je namreč naravnost grozno. Tako smo ga kot nujni primer vpisali na čakalno listo za polžev vsadek. Na vrsto je prišel takoj na začetku letošnjih počitnic. V času čakanja na implant nam ni bila ponujena nobena možnost, da bi se pogovorili z uporabniki polževih vsadkov in z gluhimi. Ali bi morala za to posebej prositi? Dobila sem le nekaj brošuric, v katerih pa je pisalo vse najlepše o polževem vsadku. Tam so resda bili omenjeni tudi kontaktni športi, vendar sem mislila, da to pomeni judo, karate in druge borilne športe, s katerimi pa se moj otrok ne ukvarja. Večkrat drugi udarijo njega kot on druge...
Default avatar

Petra Rezar

Spoštovana mamica!

Popolnoma razumem, da je tišina šok za tistega, ki nenadoma izgubi sluh in PV je res edini, ki pomaga osebam s slušnim spominom - beri, tistim, ki so nekoč slišali. Žal te brošure nudijo premalo informacij, ki bi jih nujno potrebovali. Prav to je star problem, saj ni povezave med organizacijami, ki skrbijo za gluhe in zdravstvom. Večina tako sploh ne ve, kam se naj obrne. Zato tudi med čakanjem na operacijo niste imeli dovolj informacij.

Trenutno je najpomembnejša skrb za varnost vašega sina v šoli. O tem se morate pomeniti z ravnateljem že zdaj, ko se pripravljajo na prvi šolski dan in ne na začetku šolskega leta. Povežete se lahko s strokovnjaki, ki imajo izkušnje na tem področju, ko predstavljajo problem otroka s PV v šoli in za to bi se morali vsi prizadevati. Mogoče je tudi za vašega sina pomembno, da vidi druge otroke s PV in dobi informacijo iz prve roke. Vsi pa morajo vedeti, da je popolnoma gluh, ko odloži zunanji procesor in v tem primeru vpitje ne deluje, pač je ga treba kako drugače poklicati. Mogoče je dobro, da se nauči tudi brati z ustnic, saj bo to tudi potreboval v športu, če bo brez zunanjega dela.
Default avatar

oo-431

Kako v tasnem primeru delujejo mobilne sluzbe Zavodov Ljubljana,Maribor in Portoroz.Lp
Default avatar

živko

Prav zato, ker se ne strinjam za polžkove vsadke, zgrožen ugotavljam, da ni bilo časa za informacije še kje drugje. To razumem za največji greh zdravnikov, ki z obupanimi starši ne izgubljajo časa ter jim v roke vrinejo le brošurico in opravijo svoj posel.
Zdaj je kar je, spremeniti ne morete nič. Edino kar morate sedaj narediti je, da imate dober stik s šolo ter se z vsem srcem posvetite otroku. Mogoče bo ta implant vašemu otroku pomagal, mogoče ne, a čas bo pokazal svoje. Fant se bo naučil previdnosti, tu in tam tudi oprasnil, kar ga bo opomnilo na večjo previdnost.
Vsi gluhi smo z vami in vam želimo, kljub vsemu, veliko veselja pri rasti in preobrazbi vašega otroka.
Default avatar

mihau

Nekatere reči moramo postaviti na svoje mesto.

1. Iz posta lahko razberemo podatek, da je že po dveh tednih očiten odličen uspeh vsadka, kar dokazuje, da so imeli zdravniki, ki so svetovali operacijo prav.
Če ste malo kritični, lahko vidite, da je vaše bluzenje proti operaciji v tem primeru vsaj neumnost, če ne kriminal.
Fant se bo normalno šolal in izobraževal, in dosegel bo nek poklic in službo, in ne bo nek odrinjenec na trgu dela.

2. Življenje je nevarno. Poškodbe so med najpogostejšimi vzroki smrti med otroci.
Kako pa ste lahko 100% da otroka ne bi povozil avto, ker ga ne bi slišal?

3. ZA OTROKA ODGOVARJAJO STARŠI, dokler je mladoleten. KAZENSKO IN PREDVSEM MATERIALNO. šKODO KI JO OTROK POVZROČI, POVRNEJO STARŠI.

vAŠA NALOGA JE, DA SE NE BODO MOGLI IZGOVARJATI, SAJ NISMO VEDELI, SAJ NIHČE TEGA NI POVEDAL.

Vsi starši in otroci morajo vedeti!!!!!
Predlagam, da na roditeljskem sestanku poveste ostalim staršem, da ima vaš otrok vsadek, in da je vsadek drag in da je lobanjska kost na tem mestu tanjša. In naj opozorijo svoje otroke, da se to lahko zgodi tudi njim, da naj na tega otroka popazijo in da je to draga zadeva in da je zanj lahko poškodba nevarna. Kot tudi za vse ostale seveda.
Pametno bi bilo, če bi o tem opoztorili še na roditeljskih sestankih drugih razredov.

Namreč: potem izgovora ne bo. Otrok ki mu ga bo razbil, bo odgovoren in njegovi starši bodo plačali za nov vsadek. Ker odgovarjajo zanj. MATERIALNO.
Ja denar te najbolj udari.

4. V življenju dostikrat ne moremo izbirati. Kar nam pač nakloni usoda; in vaš otrok se mora temu prilagoditi.

5. Opažam pa, da se nekako sramujete, da je vaš otrok operiran, in ste ponosni na to, da se mu nič ne vidi, in da je na videz kot ostali.

Sam imam vsadek, in celo povezanega z žico na baterijo, in mi je figo mar, kaj si drugi mislijo, pa ali sem lep ali ne.. Glavno da slišim, in da sem v glavnem toku življenja, ne pa v nekem slepem črevu.
Zakaj me žica ne moti:
ker je bistveno cenejše polnjenje akumulatorja kot baterije
Ker žica prepreči, da mi bi aparat nehote padel dol, kadar bi bilo to najmanj zaželjeno.
ker je aparat lažji in mi ne poskakuje za uhljem

Skratka:
Otroka lahko povozi avto, lahko dobi ptičjo gripo, lahko zboli za kako drugo boleznijo...
Tako je življenje in zato se ne zapičite zgolj v ta vsadek.

Ja, zelo sem vesel za vašega otroka, da mu vsadek zelo pomaga.

In ne iščite zdaj dlake v jajcu.
Ene reči so bolj pomembne,, druge manj. prioritete.
Srečno.
Default avatar

Zaskrbljena mamica

Končno nekdo, ki se strinja z zdravniki, ki pravijo, kako prav je, da se otroke, ko oglušijo, takoj in nemudoma operira.

Nikjer nisem navedla, da sem ponosna na to, da se otroku nič ne vidi. Bolje bi bilo, če bi smel imeti zunanji del pri športu stalno na sebi, ker bi tako drugi videli in ne bi mogli "pozabiti", da ima polžev vsadek...
Default avatar

mihau

Obstaja neka usnjena kvazičelada, kot jo imaš pri kikboksu ali pa pri boksu, in pokrije uhlje in lobanjo, in spodaj bi lahko morda imel aparat
Default avatar

Zaskrbljena mamica

Kje se jo pa dobi? Kdo jo prodaja? Naslov? Če jo bom morala uvažati: Ali mi lahko prosim poveš, kaj moram storiti, če iz tretje države (npr. ZDA) preko pošte uvozim blago, katerega vrednost je višja od 24 USD? Ali moram iti v Ljubljano na carino in tam opraviti vse carinske formalnosti (+ plačilo stroškov špedicije, carino in 20 % DDV)?
Default avatar

mihau

Je pa seveda en problem - potenje.
Vlaga škodi pa zunanjemu delu aparata.
Ampak mogoče je kakna varianta, kjer je porozno (luknjičavo) in koža lahko diha.

saj smo člani EU in se dobi praktično vse iz vsega sveta.
Nisem pa jaz športni izvedenec.
Gluhi člani so vrhunski eksperti za šport; olimpioniki. Ziher vedo, kje se dobijo športni pripomočki.
Verjetno pa to vedo tudi v kakšnih športnih klubih, kjer se ukvarjajo z borilnimi športi.

Bi pa vseeno opozoril, da so v lajfu prioritete.
Prva je, da je otrok živ in zdrav.
Druga pa da se lahko spet udejstvoje relativno normalno v izobraževanju in komuniciranju v lajfu.

Pa naj se ukvarja z atletiko, kot Matic Osovnikar!
Naj bo športnik individualist.
Zakaj mora glih bit v kolektivnem športu, ki je bolj ljub ljudem na balkanu

Bolj naj vas skrbijo njegovi študijski uspehi, vzgoja, delovne navade, socializiranost, kot pa košarka.