Med.Over.Net

Slušni aparati in zaščita sluha

Prošnja za nasvet

Default avatar

MarSha

Spoštovani,
zaušesni slušni aparat Widex uporabljam 6 let. Po teh letih naj bi bil čas za menjavo, pripadal bi mi nov aparat. Na brezplačno kratkotrajno preizkušnjo sem vzela ponovno Wideksovega, a me ni navdušil do te mere, da bi doplačala 1000 eur, nekako nisem občutila bistvene razlike v primerjavi z obstoječim. Še vedno nisem razumevala ljudi ob prisotnosti glasbe, trušča, več govorcev, če je bil govoreči na drugi strani, kjer imam uho gluho,... Zanima me, zakaj naj bi menjala aparat, če mi sedanji še ldobro služi? Vsako leto dosedaj so mi ga pregledali oz.servisirali, nazadnje so pa rekli, da je to zadnji servis in da sledi nov apatat. Ali se aparat istroši in ne zadošča več?
Zanima me tudi, ali so aparati znamke Neuroth enakovredni Widexovim, ali imajo morda boljše modele za določeno okvaro sluha in kakšna je cenovna primerjava. Morda bi morala še več doplačati, da bi bila lahko bolj zadovoljna.
Prosim vas za odgovor in se vnaprej zahvaljujem zanj.
Lep pozdrav, udeleženka foruma
Default avatar

FranciUrankar

Spoštovani,

večina uporabnikov, ki redno uporablja slušni aparat po šestih letih želi zamenjavo. Največkrat iz razlogov, ker se na slušni aparat ne morejo več zanesti, saj lahko odpoveduje med uporabo. Podobno je z avtomobili - tudi ti se iztrošijo, vendar je to zelo odvisno od načina in količine uporabe, ter vzdrževanja na servisu in tudi doma.
Če vam slušni aparat deluje zanesljivo in z njim dobro slišite (je funkcionalno ustrezen) vsekakor ni potrebno hiteti z zamenjavo. Pri dobavitelju povprašajte, koliko časa bodo zanj še lahko zagotavljali rezervne dele, da boste vedeli, do kdaj pa bo vendarle potrebno nekaj ukreniti glede zamenjave.
Omenjate kratkotrajni preizkus novega modela, ki vas ni navdušil. Pri preizkusu novega slušnega aparata gotovo potrebujete nekaj več, kot le kratkotrajni preizkus. Morda s slušnim akustikom še niste preizkusili vseh nastavitev, ki bi jih kazalo preveriti, kako se obnesejo v vaših slušnih situacijah. Ker poslušate le z enim slušnim aparatom je do neke mere razumljivo, da nek delež težav z razumevanjem ob prisotnosti glasbe, trušča in večih govorcev hkrati, ostaja. Za preizkušanje novih modelov in tudi privajanje na njih potrebujete več časa. Izplača si ga vzeti, saj gre za dolgotrajne odločitve.
Prav tako bi vam predlagal preizkus večih modelov (ni nujno, da je dražji primernejši). Zagotovo imate v vaši okolici več dobaviteljev slušnih aparatov. Na vašem mestu bi preveril vse. Tako boste lahko naredili tudi cenovno primerjavo in sami presodili o ponudbi, kamor ne štejem samo modelov slušnih aparatov in njihove cene, temveč tudi kakovost celotne storitve in dodatnih uslug. Lahko zatrdim, da imajo vsi pogodbeni dobavitelji slušnih aparatov v Sloveniji v svoji ponudbi svetovno priznane blagovne znamke slušnih aparatov.
Želim vam odlično poslušanje in pravilne odločitve. Za več vprašanj sem vam na razpolago in vas lepo pozdravljam.
Franci Urankar