Izgorelost

Odgovarjajo: mag. Uroš Drčić, transakcijski analitik - psihoterapevt

stres in lasje

Default avatar
Pozdravljeni!

Naj povem, da sem bil recimo pol leta pod zelo močnim stresom, tako da so nastopili že panični napadi, telesna oslabelost in še in še...Sedaj se počasi vlečem ven, mi gre na bolje, opazil pa sem sledeče: začeli so mi namreč izpadati lasje. Zadnje čase imam zelo zelo mastne lase, npr en dan si jih operem s šamponom, naslednji dan pa so tako mastni, kot da imam olje na glavi. In lasje so mi kar naenkrat začeli izpadati, se mi zdi, kot da vsak teden opazim bolj redke lase. še dva meseca nazaj sem imel goste normalne lase. vem da je to najbrž zaradi stresa in da prihaja za mano in me skrbi. nekje sem že prebral, da če lasje odpadejo zaradi stresa, se nato ponovno obnovijo, upam da res.. veste kaj o tem?

zahvaljujem se vam za odgovor

lp
Default avatar
Pozdravljeni,

res je, stres povzroča izpadanje las. Pri moških in pri ženskah! In res je tudi, da lahko zrastejo nazaj. Vsi lasni mešički, kjer rastejo lasje so po izpadu lasu živi še cca 2 do 3 leta. V teh letih imate čas, da obnovite rast svojih las. TOREJ, pogumno! Najprej poskrbite, da boste imeli strese "pod kontrolo"! Potem pa nuditi svojim lasnim celicam dovolj dobrih hranil, da bodo lasje ponovno zrasli. Da ponovno začnejo rasti, to se tudi ne zgodi takoj jutri. Pri nekaterih se tisti "puhek" na lasišču pojavi po cca 1 mesecu, pri drugih pa šele po 6 mesecih ali več.

Le pogum, lepe praznike
m
Default avatar
z zanimanjem sem prebrala, kar ste zgoraj zapisali. Prosila bi vas, če lahko še kaj več napišete o temu, kajti tudi sama se srečujem s stresom in izpadanjem las. Do sedaj temu nisem posvečala prevelike pozornosti, zato nimam primerjave s tem, kako je bilo včasih. Enostavno se mi zdi, da mi zadnje čase lasje kar izpadajo. Kaj lahko naredim? Kako naj se ravnam?
Default avatar
Pozdravljena,

res je, da stres povzroča tudi izpadanje las. Spodaj sem vam pripela tiste glavne organe*, ki jih ob stresu največkrat "OBČUTIMO" in kasneje, PO MESECIH ALI LETIH STRESNEGA ŽIVLJENJA, se na teh organih ( ponavadi na tistem, ki je pri vsakem posamezniku genetsko "šibak") začnejo razvijati degeneracije, ki vodijo v kronična obolenja. Degeneracije nastopijo takrat, ko celice niso več sposobne "upravljati strese", začnejo se "kvariti" in ne opravljajo več svoje naloge.
Napisala sem vam tudi 4 osnovne principe**, ki bi se jih morali zavedati in upoštevati v vsakdanjem življenju, da bi se znali čim bolje braniti pred stresi. (To je podobno kot pokažejo v filmih te superbojevnike, ki so sposobni se upirati celi vrsti sovražnikov. Čim bolj so gibčni in imajo pri roki različne oblike orožja, tem bolj so uspešni. Tako nekako velja tudi za naše celice)

Pri nas še ne poznamo prave kulture negovanja lasišča in s tem tudi las. Zato niti frizerji, niti mi sami ne dajemo toliko povdarka na to, kaj se dogaja z našimi lasmi. Največkrat si želimo le spremembo barve, biti malo bolj trendovski, se postriči,nakodrati ali polikati,....- največkrat sploh ne pomislimo, da bi frizer lahko bil tudi negovalec /"zdravitelj" razdraženega lasišča. A že sprememba strukture lasu (tanki, krhki, mrtvi videz), potem sijaj lasu govori, da se v telesu - in s tem na naši koži (lasje in nohti so samo izdelek naše kože) dogajajo spremembe.Takrat bi se morali "pogledati vase" in ugotoviti kateri stresi najedajo naše telo. Ko poznamo svojega sovražnika, ga lahko tudi "imamo pod kontrolo".
NIKOLI ni dovolj, da samo lokalno poskušamo odpraviti posledice stresa. Zato so vse maske za lase in lasišča ( tudi tiste iz babičinega recepta) dobre, a niso dovolj! To kar mi VIDIMO, je samo simptomatika. Pravi vzrok je v naši sistemski porušenosti delovanja. Zato ga moramo sistemsko reševati, če hočemo na dolgi rok odpraviti te vidne simptome stresa.

Za lase , njihovo odpadanje velja enako. In lasni mešiček, celica iz katere zraste las je po izgubi lasu še živa in sposobna tvoriti lase še 2 do 3 leta. Če jo pravilno nahranimo in negujemo, potem se bo "popravila" in tvorila lase.( rakavi bolniki po kemoterapijah) Če bomo pa predolgo čakali, bili pod hudimi tresi, potem pa lasni mešiček odmre, saj ne opravlja naloge, zaradi katere ga imamo. (Lasni mešiček je celica, ki opravlja vse naloge tako kot celica pljuč ali celica srca ali možganov...In za delovanje potrebuje veliko različnih hranil - veliko različnih mineralov, aminokislin, vode, kisika, vitaminov in encimov. In ne le dva ali tri.)

Zato vedno velja, da bomo uspešni lahko le na dolgi rok. Vztrajno in potrpežljivo se spoprijeti s stresom na sistemski ravni, lasem pa še dodatno posvečati pozornost! In vsaka celica je obnovljiva in živa še kar nekaj let. In dokler je živa, se lahko razmnožuje in popravlja napake. In tukaj imamo mi vsi možnost, da odpravimo posledice stresa. Enim se bolj vidi na koži (tudi sluznice prebavil in genitalnih organov so sluznice!), drugim na prebavilih, tretjim na dihalih, itd,itd...


Če vas še kaj zanima, se bom potrudila poiskati odgovor,

veliko lepega
m

**Vedno veljajo 4 osnovna pravila kako upravljati svoj stres in s tem poskrbeti tudi za ponovno rast in manjše izpadanje las:
1- prehrana
2 - pravilna izbira prehranskih dopolnil, saj hrana ne vsebuje več vseh tistih elementov, ki bi jih morala (zemlja je osiromašena rudnin), hkrati pa je zemlja, voda in zrak onesnažen s celo vrsto kemijskih substanc (hormoni, antibiotiki, pesticidi,....). Vedno je za organizem bolj prijazno in s tem bolj učinkovito - velika paleta, kombinacija elementov a v zelo majhnih koncentracijah. Tako se telo ne "najeda" enih elementov, ki jih potrebuje samo za nekaj funkcij; s tem tudi ne dajemo "potuho" in ne "polenimo" posamezne biološke procese. Koktajli hranilnih snovi (minerali, oligominerali,vitamini, aminokisline,...) v majhnih konc. delujejo sinergično - si med seboj pomagajo, zato so veliko bolj učinkoviti. Hkarti pa ima naše telo ob vsakem času (ali ob raznorazni obliki stresa) na razpolago ravno tisti element (hranilno snov), ki ga potrebuje za obrambo ali napad prav tistega stresorja. In to je zelo pomembno.

Zelo pomembna je kakovost - zato ne kupovati nekaterih izdelkov, ki nimajo nobenih certifikatov, raje naravne kot sintetične...to velja za hrano, za dopolnila, za kozmetiko, za šampone,- skratka za vse kar naše celice uporabijo v svojem delovanju. Raje kupite manj, pa to kakovostno.

3- naše telo je kot mašina. Vi mu sicer dajete vso najboljšo hrano, a telo jo mora najprej predelati in potem prenesti da vsake celice. Lasje ali lasni mešički, nohti in tudi zobje so tisti deli telesa, ki so najslabše preskrbljeni s hrano. Hrano nam po telesu prenaša kri. In zato moramo čim več in s celim telesom!! TELOVADITI, se aktivno rekreirati. Tako poganja naše srce kri po telesu (tudi do las, nohtov, zobov) in jim prinaša celično hrano! Ob rekreaciji pa se mišice krepijo. In mišice so edini motor naših limfnih žil. Mišični tonus potiska limfo po celem telesu, in ta odnaša strrupene in škodljive snovi. Tudi ostanke stresa. Tako se ti ne nabirajo v telesu in povzročajo degeneracijo, tudi odpadanje las lahko.
4 - skrbite za svojo čustveno stabilnost. Močna čustva povzročajo hudo "razburkanost" v delovanju naših možganov. In to so zelo hudi stresi za organizem, saj potrebuje veliko energije, da se možgani umirijo O tem sem že pisala, pa si lahko preberete v enem od prejšnjih odgovorov.
*

Kako se telo odzove na stres
1/ Enostavno povedano telo se “postavi” v višjo prestavo. Tako kot avto, potrebuje več energije za hitrost, refleksnost, koncentracijo, poskočnost, da se ščiti , ali da “teče” kakor hitro zmore.

Ko se to zgodi, hipotalamus, majcena žleza v možganih pošlje ALARM skozi možganske živčne celice v vse organe tvojega telesa!

2/ Kombinacija živčnih in hormonskih signalov povzroči, da se v nadledvični žlezi sprosti cel niz hormonov, od katerih dobro poznamo adrenalin in kortizol.

• Adrenalin dvigne srčni utrip, poveča cirkulacijo krvi in s tem omogoči boljši pretok krvi (“prenašalka goriva”).
• Kortizol najpomembnejši stresni hormon, poveča količino sladkorja(glukoze) v krvi in posledično v možganih.Omogoča dostopnost niza snovi za obnovo celic in tkiv (ob stresu nastajajo celične poškodbe in s tem poškodbe tkiv). Kortizol tudi dvigne imunski sistem, pri tem zmanjša delovanje “manj potrebnih” organov, kot so prebavila, razmnoževalni organ in proces rasti.
• Sistemski alarm tudi komunicira z deli možganov, ki kontrolirajo naše gibanje, motivacijo in STRAH.


Naše telo se obnaša VEDNO zelo racionalno. Ob pomanjkanju energije racionalno izloči vse tiste funkcije, ki v tistem trenutku niso življenjsko pomembne.

KAKO delujejo posamezni organi:

Prebavila

Stresni hormoni upočasnijo sproščanje želodčne kisline in praznijo želodec in čreva.
Driska, bolečine v želodcu!

Povišanje apetita in stalni občutek lakote

Koža in dihala
Stresni hormoni povzročijo plitko dihanje, zmanjšano ali povečano količino krvi v kapilarnem sistemu (poznamo izraza: “bled-a kot zid “ali kri mu/ji je butnila v lica”).
Rdečice, srbečice, psoriaza, lupus, ekcemi, akne, prekomerno odpadanje las.

Kronične težave z dihanjem,
bronhitis, astmatični napadi


Imunski sistem

V stresni situaciji ima izločanje kortizola vedno prednost pred ostalimi imunskimi reakcijami!

To “preklapljanje” prednosti med hormonskim in imunskim sistemom ima velikokrat odločilno vlogo, da se nam imunski sistem začne nižati in tako postanemo manj odporni na infekcije, bolezni. Pri dolgotrajnem, nekajletnem stresnem dejavniku pa se kronično manjša odpornost velikokrat spremeni v eno od autoimunskih bolezni. Tako v obdobju stresa naše telo s svojim imunskim sistemom napade lastne celice našega telesa.

Danes nabolj pogoste oblike nastalih okvar imunskega sistema zaradi stresnega dejavnika so na koži, okostju, živčevju.

Večja podvrženost okužbam, alergije, lupus, psoriaza, prekomerno odpadanje las, revmatoidna obolenja, multipla skleroza, t.im.polinevropatije, polimiopatije.

Živčni sistem

Stranski produkti kortizola povzročajo utrujenost, zaspanost in s tem občutek depresivnosti.

Kronična depresivnost, zlovoljnost, anksioznost, občutek nemoči.
Težave s spanjem, izguba želje po seksu, apetitu!

Študije so pokazale, da stresni hormoni vplivajo na strukturo in delovanje možganskih živčnih celic, ki so ključne za delovanje spomina.

Lahko vodi tudi v hujše osebnostne težave!


Krvožilni sistem
Kortizol povzroči povišanje srčnega utripa, krvnega pretoka in s tem povišanje pretoka krvnih lipidov (holesteroli in trigliceridi).

Srčne okvare in kapi!

Kortizol vpliva tudi na akumulacijo trebušnih maščob, ki nekaterim ljudem da obliko “jabolka”.Ljudje z obliko “jabolka-trebuha” so podvrženi višji nevarnosti boleznim srca, diabetesa kot ljudje z obliko “hruška-trebuha”, kjer se maščobje nabira predvsem v predelu stegen in zadnjice.
Default avatar
Pozdravljeni!

Ponovno se javljam. Moram reči, da so mi lasje nehali izpadati in upam, da je to
obdobje končano. Pred kratkim sem malo bolj pogledal svoje lase in opazil
nekaj krajših las med ostalimi in kar precej puha. Sedaj ne vem ali je to že bilo
tam in nisem opazil, ker nisem bil pozoren ali pa je to znak, da se lasje
obnavljajo? Zanima me kaj mislite Vi.

Lp,
Default avatar
Pozdravljeni,

jah, lahko je bila ena ali druga možnost. Res pa je, da se Vam lasje uspešno obnavljajo, kar tudi sami opažate. In TO je dobro, ker pomeni, da imajo lasne celice še vedno to zmožnost obnove, pa četudi so pod stresom in četudi stres povzroči, da lasje izpadejo.
A kljub temu pomislite: ko boste ponovno pod stresom, poskusite upravljati svoj stres zato, da bo naredil na vašem telesu čim manj škode. Vse škode se namreč seštevajo mesece in leta. In potem enkrat, pri čisto majhnem in nepomembnem stresu pa lahko udarijo na plano.

Lepo bodite m
Default avatar
Spoštovani,

kako vi veste, ali bodo lasje po puljenju (nesreča za strojem) znova lahko zrastli nazaj. Sama po dveh letih ne opažam kakšne bistvene razlike na mestu nesreče (na lasišču se pozna črta, kjer je las manj)...ali bi lahko puljenje tako poškodvalo mešičke, da so le ti odmrli? Kaj lahko zbudi upanje, kakšen recept?

Hvala vam vnaprej za odgovor...
Default avatar
Pozdravljena,

nihče vam ne more z gotovostjo reči, da vam bodo lasje ponovno začeli rasti iz tistih lasnih mešičkov, ki so bili podvrženi stresnim dogodkom. Stres, ki je v obliki psihične, čustvene ali umske narave lahko povzroči prekomerno izpadanje las. Ker takšen stres ne povzroči mehanske spremembe na lasišču - lasišča fizično ne poškoduje, imajo lasni mešički veliko možnost, verjetnost, da bodo ponovno tvorili las. V primeru, tako tudi vašem, ko pa fizično poškodujemo lasišče ( ga porežemo, globoko iztrgamo,....), takrat pa spremenimo strukturo kože v poškodovanem predelu lasišča. In če je koža globinsko poškodovana, se mora zaceliti in ob celjenju nastaja brazgotina. V predelu brazgotine ni več velikega števila različnih oblik kožnih struktur. Od lojnic, znojnic do lasnih mešičkov. Zato v predelu brazgotin ostane le nekaj lasnih mešičkov, ki lahko začnejo ponovno tvoriti las. Ti zabrazgotinjeni predeli so manj zaraščeni, oziroma toliko, kolikor je ostalo delujočih lasnih mešičkov. Zabrazgotinjene dele strokovnjaki- dermatologi, ki se ukvarjajo samo s težavo izgube las, lahko poskusijo ponovno oživiti. To so kirurški posegi, ko vam poskušajo ponovno vsaditi nove lasne mešičke. Za več informacij se boste morala obrniti na dermatologe, Lp m

Moderatorji

mag. Uroš Drčić , transakcijski analitik - psihoterapevt
Uroš Drčić