Izgorelost

Odgovarjajo: mag. Uroš Drčić, transakcijski analitik - psihoterapevt

Kako se soočate s stresom in kako ga poskušate odpraviti?

Default avatar

Anti Stres

Jaz, ko ne zmorem več ... se najprej zjokam kot dež, potem grem pa ven na zrak in hodim, hodim in hodim ... dokler si ne zbistrim glavo, da lažje razmišljam kako naprej.
Default avatar

Jonc

Preklinjam, renčim, še malo preklinjam, potem grem pa na MON pogledat, ki me ful pomiri.
Default avatar

tudi jaz preklinjam

Jonc je napisal/a:

Preklinjam in rencim in preklinjam in se jezim. Od joka nimam nic. Z jezo in pteklinjanjem spravim ven slabo energijo, se spucam in lahko trezno razmislim kako naprej.
Default avatar

Aaaaaa

Nimam takega stresa, da bi morala na sprehode hodit, tudi jokam ne kar tako. Tiste trenutke, ko me kdo zjezi, vrže iz tira, izkoristim maksimalno. Kuhinja in kopalnica se mi šajna. Vsaj takrat. A ni bolje, da potem, ko mi odleže vidim vsaj nek efekt?
Če pa ta stres traja, pa padaš res v brezno, pa je po moje bolje poiskat v omarci en tabletek in si začet pomagat, nato pa se okrepit in nekako odstranit povzročitelja stresa in takih trenutkov. Ker nekoč samo sprehod, ne bo več pomagal.
Default avatar

Tara_S

Ena gospa iz Slovenije je napisala knjigo o stresu (ob lastni izkušnji hudega stresa se je podala v raziskovanje in nato napisala knjigo na podlagi študija in lastne izkušnje). Saj ne, da bi literature o stresu manjkalo, a mislim, da je tole res ena taka celovita knjiga. Se moram zbrcati, da jo nabavim in preberem.

Osebno pa ob stresu reagiram zelo različno. Včasih moram prespati, včasih se pa zadeve tudi jaz lotim s preklinjanjem. :-)
Default avatar

Nibijkq za

Raje delam tako, da do stresa ne pride. Vzgoja očeta. Ko je višja sila, se usedem, prižgem cigareto, se zjokam in to je to. Mislim, da je stres, naša odločitev, vzgoja, da delamo napačne odlocitve.... Psiha, komunikacija do drugih..
Default avatar

jaz pa tako

Vsa leta sem preživela življenje brez stresa. Letošnje leto je udarilo za vsa leta nazaj. Meni pomaga hitra hoja. Imam tudi sposobnost da se delam kot da je vse ok ali pa da iz slabih reči izluščim prednosti. Prav to me skrbi da se mi bo na zdravlju pričelo poznati v prihodnosti.
Default avatar

dobro pazi

jaz pa tako je napisal/a:
Dobro pazi, da te ne razbije na koščke!
Rešuj zadeve. To je edini izhod.
Default avatar

celovita knjiga o stresu

Tara_S je napisal/a:
Huh, tole s knjigo se pa dobro bere.
Pliz, naslov knjige in ime gospe.
Mogoče kakšen link.
Tenks.
Default avatar

največji človekov sovražnik

Stres je v veliki meri kognitivna dimenzija. Vse je odvisno od tega kako neko stvar vidimo - jo vidimo kot izziv ali kot problem, zaznamo dogodek z negativne strani in nas prevlada zaskrbljenost ali pogumno nadaljujemo.

Boriti se je treba na več frontah. Napačna interpretacija, negativne misli, zaskrbljenost, porušeno ravnovesje med posameznikom in okolico .... vse to so vzroki za stres.
Zato moramo strukturirati zahteve okolja, pomembni so tudi:
- redna rekreacija
- učinkovito sproščanje in
- nadzor nad (negativnimi) mislimi.

Tudi Shakespeare je v Hamletu zapisal:
“Nobena stvar ni dobra ali slaba, šele misel jo naredi takšno.”
Default avatar

Chocolattt

Ko čutim, da se mi približuje, ga zgrabim za vrat in potolčem z zdravo pametjo in argumenti.
Redko se zgodi, da se pritihotapi, da ga sploh ne opazim - takrat pa me malo prevzame, ampak ga kakor hitro je možno spet zgrabim za vrat in mu povem, kar mu gre.
Default avatar

Jumping Jack

Anti Stres je napisal/a:
Grem iz Maribora do Rogle in nazaj z busom.
Default avatar

Tara_S

celovita knjiga o stresu je napisal/a:
Mislim, da je tole: http://majamegla.si/
Default avatar

excell

Če ga je preveč potem je tek ali pa kaj bolj adrenalinskega prava izbira zame. Drugače pa imam občutek, da mi vsakodnevni mali stres povečuje toleranco do stresa.
Default avatar

ne znam prav dobro

Ne znam se prav dobro soočati. Vendar ne gre samo za stres, ampak za preobremenjenost, ko se stresni dogodki kar kopičijo. Enostavno ne zmorem vsega, zato sem pod stresom. Zaradi stresa pa zmorem vedno manj, kar mi povzroča še dodaten stres, ker se bojim izgorelosti.
Default avatar

odkrogaj se

ne znam prav dobro je napisal/a:
Zaciklala si se in se vrtiš v krogu.
Prepričana sem, da niso vse stvari nerešljive, težko rešljive ali terjajo veliko časa za reševanje. Na lagerju imaš sigurno 100 malenkosti, ki jih rešiš tik-tak, če se jih spraviš reševat. Loti se najprej teh, napiši seznam, izloči tiste, ki jih lahko rešiš takoj in jih reši, drugi listek naj bo za jutri, tretji za ta teden in ko rešiš teh 100 malenkosti, ki ti zaostajajo, se boš počutila kot nova in se boš lažje spopadla s tistimi velikimi, ki zahtevajo več časa in truda.
Default avatar

en lenuh

Jaz si rečem - ma ko vas jebe, v lajfu ni nič nujnega (dobro, samo umreti je nujno, vse drugo je opcija) - prižgem muzko, vzamem v roke knjigo in uživam.
Jokam pač ne, zaradi nikogar ne. Škoda solz :).
Default avatar

MsOlivija

Klepet s prijateljicami, muzika, dobra hrana, rekreacija, sprehod s psom,...
Default avatar

ne znam prav dobro

odkrogaj se je napisal/a:
Glavni problem je skrb za kronično bolno osebo, kjer ni spiska obveznosti, ampak te vsak dan preseneti kaj novega.

Moderatorji

mag. Uroš Drčić , transakcijski analitik - psihoterapevt
Uroš Drčić