Med.Over.Net

Izgorelost

Odgovarjajo: mag. Uroš Drčić, specializant psihoterapije in transakcijski analitik svetovalec (TAC)

Burn out sindrom, izgorelost zaradi dela, adrenalni zlom, anksioznost in depresija v povezavi z izgorelostjo in zdravljenje izgorelosti. Kakšni so znaki, kako ukrepati v različnih stopnjah izčrpanosti in o posledicah izgorelosti. Kdo ima predispozicije za izgorelost in o preventivi?

mag. Uroš Drčić , specializant psihoterapije in transakcijski analitik svetovalec (TAC)

Uroš Drčić

Je specializant psihoterapije in transakcijski analitik svetovalec (TAC). Je direktor zavoda Revita, center za svetovanje in izgorelost, kjer vodi prakso individualne, partnerske in skupinske psihoterapije ter psihosocialnega svetovanja. Skozi leta psihosocialnega dela je tudi na podlagi lastne izkušnje izgorelosti dal poseben poudarek pomoči osebam s težavami s prekomernim izčrpavanjem. Vodi tudi svetovalno skupino prav za osebe s takimi težavami. Znanja in veščine s področja psihoterapije je pridobil v okviru študija na Univerzi Sigmunda Freuda ter specialističnega študija psihoterapije transakcijske analize na Psihopolis inštitutu pod mentorstvom priznanega psihoterapevta Zorana Milivojevića, TSTA. Je član Mednarodne zveze za transakcijsko analizo (ITAA). Poleg privatne prakse je Uroš v preteklosti več let delal kot psihoterapevt v programu za psihosocialno rehabilitacijo zasvojenih s prepovedanimi drogami Društva Projekt Človek.

Dolgoročne posledice izgorelosti

Default avatar

1marija

Spoštovani g.Drčič,

prebrala sem o vaši izkušnji izgorelosti. Je precel podobna moji. Jaz sem zdaj kake 3 leta po tem, ko sem 'padla dol'. Sem kar v redu. Ne jemljem več antidepresivov. Zamenjala sem službo, s tako v kateri imam normalne sodelavce, ne pa psihopate. Do dolečene mere si lahko delo tudi sama odmerjam. Moja težava je, da sem še vedno kar hitro utrujena. Težko delamo, kolikor bi rada oziroma se tudi malo bojim, da se mi zadeva ne ponovi. Malo je odvisno kaj delam, ampak zdržim tam 3 največ 4 ure, potem sem pa že fejst utrujena. Tudi če počivam, grem malo na sprehod se potem težko spravim, da oddelam celih 8 ur. Včasih sem jih pa lahko 12. Ali bom kdaj lahko delala enako kot prej, ali bom vedno imela take omejitve? Ali lahko kaj naredim, da se še ojačam?

Hvala za vaš čas, lp
Default avatar

Uroš Drčić

Spoštovana,

dobro za vas, da se bolje počutite in da ste se prebili čez tisto hudo prvo obdobje. Še posebej prvo leto je naporno, ne? Bravo! Dobro je tudi, da ste si prilagodili obliko in količino dela.

Ker ne poznam poteka vaše rehabilitacije, ne morem tega 100% trditi, ampak mogoče je, da si vaš psihofizični sistem ni še dokončno opomogel. Vemo, da rehabilitacija izgorelosti traja med 2 in 4 leta. Važno je, da iz meseca v mesec opažate napredek oz. boljše počutje in ne obratno, da bi se zaradi preobremenitev spet počutila slabše. Ko pravite, da delate 3-4 ure, je pomembnih več zadev:
- kako intenzivno je to delo?
- koliko je delo podobno tistemu, s katerim ste se pripeljali do izgorelosti?
- ali delate odmore med tem blokom dela

Če je namreč delo intenzivno, če spominja na stresne stimuluse, ki so pripeljali do izgorelsoti, in če ne delate odmorov, je mogoče, da se psihofizični sistem že v teh 3-4 urah tako utrudi, da se ne more kratkoročno regenerairati v tisti uri odmora pred drugim blikom dela. Torej, pazite na zgornje tri alineje, delajte 1 uro in si vzamite 10 minut odmora ali neke prijetne aktivnosti (recimo sprehod ali poslušanje glasbe). Izmenjujte intenzivno delo z manj zahtevnim.

Bodite pozorni kateri faktorji od zgoraj naštetih najbolj vplivajo na občutek utrujenosti. Najbrž vam s tem občutkom psihofizični sistem sporoča, da je bilo nečesa preveč. Bistvo je, da ste pozorni kje je meja in ne greste čez. Tako boste postopoma višali svojo delovno kapaciteto. Vendar počasi in pozorno do svojih občutkov. Ker v nasprotnem priemeru, kot ste sami rekli, si lahko spet nakopljete težave.

Moje izkušnje s klienti kažejo, da se običajno delovna kapaciteta povrne v celoti, kar pa nikakor ne pomeni, da lahko oseba dela isto kot pred zlomom. Nekako za vedno ostane določena previdnost, kar je dobro. Ker ravno to je pred izgorelostjo manjkalo.

Lep pozdrav,
Uroš Drčić
_____________________
mag. Uroš Drčić
specializant psihoterapije
transakcijski analitik svetovalec
m: 031 336 452
e: [email protected]
url: http://www.revitacenter.si
Default avatar

1marija

Pozdravljeni,

hvala za obširen odgovor. Ni mi najbolj všeč tistu del 'za vedno' :), ampak ja, kot pravite, imam tudi jaz občutek, da vzpostavljam neko novo ravnotežje. Vsekakor sem bolj zadovoljna.

Hvala,
Marija
cron