Forum: Izgorelost

Burn out sindrom, izgorelost zaradi dela, adrenalni zlom, anksioznost in depresija v povezavi z izgorelostjo in zdravljenje izgorelosti. Kakšni so znaki, kako ukrepati v različnih stopnjah izčrpanosti in o posledicah izgorelosti. Kdo ima predispozicije za izgorelost in o preventivi?

Dolgoročne posledice izgorelosti

Odgovori Nova tema
Default avatar 1marija 18 Feb 2018 17:18

Spoštovani g.Drčič,

prebrala sem o vaši izkušnji izgorelosti. Je precel podobna moji. Jaz sem zdaj kake 3 leta po tem, ko sem 'padla dol'. Sem kar v redu. Ne jemljem več antidepresivov. Zamenjala sem službo, s tako v kateri imam normalne sodelavce, ne pa psihopate. Do dolečene mere si lahko delo tudi sama odmerjam. Moja težava je, da sem še vedno kar hitro utrujena. Težko delamo, kolikor bi rada oziroma se tudi malo bojim, da se mi zadeva ne ponovi. Malo je odvisno kaj delam, ampak zdržim tam 3 največ 4 ure, potem sem pa že fejst utrujena. Tudi če počivam, grem malo na sprehod se potem težko spravim, da oddelam celih 8 ur. Včasih sem jih pa lahko 12. Ali bom kdaj lahko delala enako kot prej, ali bom vedno imela take omejitve? Ali lahko kaj naredim, da se še ojačam?

Hvala za vaš čas, lp

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Avatar Uroš Drčić 19 Feb 2018 11:50

Spoštovana,

dobro za vas, da se bolje počutite in da ste se prebili čez tisto hudo prvo obdobje. Še posebej prvo leto je naporno, ne? Bravo! Dobro je tudi, da ste si prilagodili obliko in količino dela.

Ker ne poznam poteka vaše rehabilitacije, ne morem tega 100% trditi, ampak mogoče je, da si vaš psihofizični sistem ni še dokončno opomogel. Vemo, da rehabilitacija izgorelosti traja med 2 in 4 leta. Važno je, da iz meseca v mesec opažate napredek oz. boljše počutje in ne obratno, da bi se zaradi preobremenitev spet počutila slabše. Ko pravite, da delate 3-4 ure, je pomembnih več zadev:
- kako intenzivno je to delo?
- koliko je delo podobno tistemu, s katerim ste se pripeljali do izgorelosti?
- ali delate odmore med tem blokom dela

Če je namreč delo intenzivno, če spominja na stresne stimuluse, ki so pripeljali do izgorelsoti, in če ne delate odmorov, je mogoče, da se psihofizični sistem že v teh 3-4 urah tako utrudi, da se ne more kratkoročno regenerairati v tisti uri odmora pred drugim blikom dela. Torej, pazite na zgornje tri alineje, delajte 1 uro in si vzamite 10 minut odmora ali neke prijetne aktivnosti (recimo sprehod ali poslušanje glasbe). Izmenjujte intenzivno delo z manj zahtevnim.

Bodite pozorni kateri faktorji od zgoraj naštetih najbolj vplivajo na občutek utrujenosti. Najbrž vam s tem občutkom psihofizični sistem sporoča, da je bilo nečesa preveč. Bistvo je, da ste pozorni kje je meja in ne greste čez. Tako boste postopoma višali svojo delovno kapaciteto. Vendar počasi in pozorno do svojih občutkov. Ker v nasprotnem priemeru, kot ste sami rekli, si lahko spet nakopljete težave.

Moje izkušnje s klienti kažejo, da se običajno delovna kapaciteta povrne v celoti, kar pa nikakor ne pomeni, da lahko oseba dela isto kot pred zlomom. Nekako za vedno ostane določena previdnost, kar je dobro. Ker ravno to je pred izgorelostjo manjkalo.

Lep pozdrav,
Uroš Drčić

_____________________
mag. Uroš Drčić
specializant psihoterapije
transakcijski analitik svetovalec
m: 031 336 452
e: [email protected]
url: http://www.revitacenter.si

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar 1marija 20 Feb 2018 13:05

Pozdravljeni,

hvala za obširen odgovor. Ni mi najbolj všeč tistu del 'za vedno' :), ampak ja, kot pravite, imam tudi jaz občutek, da vzpostavljam neko novo ravnotežje. Vsekakor sem bolj zadovoljna.

Hvala,
Marija

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Stran 1 od 1
Na vrh