Za žalujoče po izgubi zaradi samomora

Odgovarjajo: mag. Violeta Irgl, spec. zakonske in družinske terapije • Zavod Pogreb ni tabu

Vabilo: Mednarodni dan solidarnosti z družinami, ki so izgubile bližnjega zaradi samomora – 23. november 2019

Default avatar

Andreja

V soboto, 23. novembra 2019, bomo skupaj izrazili solidarnost z družinami, ki so izgubile bližnjega zaradi samomora. Vabimo vas, da se nam pridružite ob 17. uri na Kongresnem trgu v Ljubljani, prižgete eno od 353 sveč solidarnosti in prevzamete knjižico ZAKAJ TAKO BOLI? Ko zaradi samomora izgubimo najbližje.

Objem - Mednarodni dan solidarnosti z družinami, ki so izgubile bližnjega zaradi samomora - 23. november 2019
Združenje Ozara Slovenija, Inštitut Rahločutnost in Med.Over.Net tudi letos obeležujemo Mednarodni dan solidarnosti z družinami, ki so zaradi samomora izgubile bližnjega (International Survivors of Suicide Loss Day ali krajše Survivor Day) – tokrat pod sloganom Sočutna podpora na poti okrevanja.

Tako se tudi v Sloveniji – že tretje leto zapored – pridružujemo mnogim državam sveta, ki tretjo soboto v novembru pod okriljem Ameriške fundacije za preprečevanje samomora (American Foundation for Suicide Prevention) organizirajo različne dogodke, s katerimi izražajo solidarnost in opozarjajo na bolečino in stisko, ki jo doživljajo svojci po smrti bližnjega družinskega člana zaradi samomora.

V letu 2018 je samomor prizadel 353 družin
Slovenija žal še vedno sodi med države z visoko stopnjo umrljivosti zaradi samomora. Skoraj vsak dan v letu ena slovenska družina zaradi samomora izgubi bližnjega. V letu 2018 je samomor prizadel 353 družin (v letu 2017 kar 411), to pa pomeni veliko več družinskih članov, ki ob taki smrti občutijo hude posledice. Med žalujočimi so tudi najmlajši, otroci in najstniki.

Sočutna podpora na poti okrevanja – vabilo
Vabimo vas, da se nam v soboto, 23. novembra 2019, ob 17. uri, pridružite na Kongresnem trgu v Ljubljani, prižgete eno od 353 sveč* solidarnosti (toliko družin je namreč v letu 2018 zaradi samomora izgubilo bližnjega) in prevzamete posebno knjižico ZAKAJ TAKO BOLI? Ko zaradi samomora izgubimo najbližje, ki je polna misli in čustev bližnjih, ki so izgubili nekoga zaradi samomora.

* 1 ekološka sveča Edina za vsako slovensko družino, ki je izgubila bližnjega zaradi samomoraVeč informacij:
Bogdan Dobnik, Ozara Slovenija: [email protected], 031 331 877
Violeta Irgl, Inštitut Rahločutnost: [email protected], 041 370 004
Andreja Verovšek, Med.Over.Net: [email protected], 040 464 340

Vsebine za pomoč žalujočim po samomoru:
https://zavod.over.net/mednarodni-dan-s ... mber-2019/
***

Problemov ne bomo rešili z istim načinom razmišljanja, kot smo jih ustvarili.
Albert Einstein


Stojim Vam ob strani.

Moderatorji

mag. Violeta Irgl , spec. zakonske in družinske terapije
Violeta Irgl
Zavod Pogreb ni tabu
Elvina Babajić