Med.Over.Net

Kutak za biologiju

Odgovara: Kristina Latin, mag. educ. biol. chem.

stanica

Default avatar

Milicaxxxx

Poštovani, znam da postoje dvije vrste stanica, prokariotske i eukariotske, ali trebala bih navesti primjere nekih stanica u čovjekovom organizmu, npr. specifične primjere u pojedinim organima. Možete li mi navesti neke?
Default avatar

Kristina Latin

Draga Milica,

svaki organ je sastavljen od tkiva, a tkiva su građena od stanica. Stanica je osnovna strukturna i funkcionalna jedinica svih živih bića. Možemo navesti nekoliko primjera stanica u čovjekovom organizmu: živčana stanica (neuron), koštana stanica (osteocit), jetrena stanica (hepatocit), crvena krvna stanica (eritrocit), bijela krvna stanica (leukocit), ženska spolna stanica (jajna stanica), muška spolna stanica (spermij)...
Default avatar

nema ime

Pozdrav profesorice. Zanima me vezano za osmozu. Ako se eritrocit nalazi u hipotoničnoj otopini, u kojem smjeru ide voda, znači kroz membranu?
Default avatar

Kristina Latin

Za početak je važno razumijeti što zapravo opisuje osmoza - kretanje molekula vode tj. OTAPALA kroz polupropusnu membranu u područje koje ima višu koncentraciju OTOPLJENIH TVARI da bi se koncentracije s obje strane membrane izjednačile. To znači da se OTAPALO kreće iz otopine niže koncentracije (hipotonična otopina) u područje više koncentracije (hipertonična otopina) kroz polupropusnu membranu. U vašem slučaju voda će ulaziti u eritrocit.
Default avatar

nema ime

Kristina Latin je napisao/la:
ne kužim zašto je bitno otapalo ako se radi o hiper ili hipotoničnim otopinama gdje se gleda otopljena tvar??
Default avatar

Kristina Latin

Osmoza se odvija kroz polupropusnu memranu koja ne propušta sve tvari. Otapalo prolazi, ali čestice otopljene tvari ne. Zbog toga u osmozi promatramo kretanje molekula otapala, a u većini slučajeva je to voda.
Default avatar

hjk422

Profesorice recite u kojem organelu nastaje inzulin? gdje u gušterači??
Default avatar

Kristina Latin

Organele možemo opisati kao podjedinice svake eukariotske stanice. Znači inzulin je hormon žlijezde gušterače i stvara se u lumenu hrapavog endoplazmatskog retikuluma (endoplazmatske mrežice).

Moderatorji

Kristina Latin , mag. educ. biol. chem.
Kristina Latin