Med.Over.Net

Oftalmologija

Odgovarjajo: prof. dr. Gorazd Kolar, dr. med., oftalmolog

Okulist (oftalmolog) vam svetuje s področja zdravljenja očesnih bolezni, dioptrije, očesnega pritiska, korekcije vida, o glavkomu, sivi mreni, ...

prof. dr. Gorazd Kolar , dr. med., oftalmolog

gorazdkolar

Kronično vnetje oči

Default avatar

Gordi

Spoštovani !

Imam kronično vnetje oči, ki se pojavlja več kot 10 let, začelo se je z alegrijo na aspirin, ko sem imela vneto celotno sluznico in kožo,sedaj z leti, postaja vse slabše. Včasih se skelenja v očesu nisem niti tako zavedala. Sedaj dnevno delam za računalnikom in je napor za oči še večji.
Večkrat sem jemala različna zdravila: kapljice Dexametazon, Ciloxan, mazilo clorafenikol.
Lansko leto sem v novembru imela vnetje,skelenje in rdeče oči, ki sem ga zdravila teden dni 5x dnevno kapljice borove kisline in 2x dnevno mazilo Klorafenikol. Moti me tudi sončna svetloba. Po tednu dni ni bilo bolje, zato sem po pogovoru z zdravnikom nadaljevala z zdravljenjem še en teden.
V februarju sem imela močno vnetje – levo oko je bilo skoraj zlepljeno. Jemala sem zdravila tri tedne :1.teden na 2uri kapl. ciloxan in mazilo Tobrex2xdn, po dveh tednih še kapljice Maxitrol 2xdn, vmes sem bila na kontroli. Po treh tednih sem končala z jemanjem, vendar se mi je vnetje po tednu dni ponovilo, zato sem jemala zdravila še en teden. Do konca maja je bilo dokaj vredu, razen manjših skelenj v očesu, nakar sem zopet jemala zdravila 1 teden , vnetje ni bilo zelo hudo. Sedaj imam zopet občutek skelenja v očesu in tujka.Oči so pordele, zopet jemljem zdravila: mazilo klorafenikol 2x in Tobrex kapljice4xdn. Občasno se mi v notrajnost zavihajo trepalnice, tako, da mi jih odstanijo, 2x dnevno jih spiram s fiziološko raztopino in občasno uporabljam kapljice Vismed.
Bolj me skrbi kako naprej, saj so motnje v očesu vse pogostejše in agresivnejše- na dodatnih preiskavah nisem bila, oftamolog pa je dejal, da sumi, da je vnetje virusno, vsekakor, da moram vsako najmanjšo vnetje takoj zdravit. Ampak imam občutek, da zdravila vse manj učinkujejo. Kolikokrat lahko jemlješ ista zdravila in kdaj postanejo bakterije odpori?

Hvala in lepo pozdravljeni
Default avatar

Alenkak

Spoštovani,

priporočam vam, da sedaj, ko so vaše oči v dokaj mirnem stanju, poskusite z umetnimi solzami (Vis med) večkrat dnevno, vsaj 6x, nekaj mesecev. Lahko, da imate suhe oči in se vam zato ponavljajo vnetja. Delo za računalnikom še dodatno izsuši očesno površino, pojavljajo se povrhnji defekti epitela, rdeče oči, vnetja. Tudi uvihane trepalnice so lahko vzrok tovrstnih težav, v tem primeru so na voljo trajnejše rešitve za odstranjevanje trepalnic.
Za bolj natančen odgovor imam premalo podatkov, pomembno bi bilo vedeti ali ste sicer zdravi, kakšne so vaše veke, ali imate dovolj solz, kakšne kakovosti so solze, in še.
Kot sem dejala že na začetku vam priporočam, da ste za začetek vztrajna in vestna pri dajanju umetnih solz. Želim vam veliko uspeha. Lp
**********************************************
Alenka Šket Kontestabile, dr.med, specialist oftalmolog, FEBO
Default avatar

Tjasatjasatjasa

Moj oci je imel kronicno vnetje oci.... hodil od oftomatologa do oftomatologa.... kapljice te one tretje... nic ni pomagalo... potem pa je zacel piti grencico "per vivo" ... neverjetno ampak vnetja nima vec... mogoce bo info se komu pomagala, lp

Moderatorji

prof. dr. Gorazd Kolar , dr. med., oftalmolog
gorazdkolar