Med.Over.Net

Oftalmologija

Odgovarjajo: prof. dr. Gorazd Kolar, dr. med., oftalmolog

Okulist (oftalmolog) vam svetuje s področja zdravljenja očesnih bolezni, dioptrije, očesnega pritiska, korekcije vida, o glavkomu, sivi mreni, ...

prof. dr. Gorazd Kolar , dr. med., oftalmolog

gorazdkolar

Pojav motnjav

Default avatar

ligatura

Spoštovani.

Pred 17 leti sem bil lasersko operiran na očeh zaradi velike kratkovidnosti (preko - 15). Predvčerajšnjim mi je po večji obremenitvi na desnem očesu začela slabšati ostrina vida (bolj meglen), včeraj zjutraj sem dodatno opazil večje motnjave, krožne, plavajoče, zato me je splošna zdravnica poslala z napotnico pod nujno na očesno kliniko, kjer me je pregledal specializant in v izvidu navedel: " Zrklo bledo, roženica gladka, prozorna, stare makule, sprednji prekat primerno globok, čist,iris b.p.,zenica okrogla, primerno reagira, nuklearne in posteriorne subkapsularne skalitve leče.
Fd v med.midr. s kontaktno lečo: odstop steklovine, pred papilo Weissov obroč, sicer steklovina čista, brez celic. Papila rožnata, ostro omejena, v nivoju. Žilje primerno. Makula v fizioloških mejah. Na periferiji ne vidim raztrganin ali krvavitev. Mrežnica leži." (Diag: Ablatio corporis vitrei o. dex., Cat. senilis. o. u., MAculae corneae o. u.,st. p. LASIK, Myopia alta o. u.)
Ker so danes te motnjave še bolj izrazite in moteče, opisal bi jih kot v krog speljane lase z dodatnimi vložki, vse skupaj je v vidnem polju, občasno spreminjajoče oblike, plavajoče in zelo moteče, vas prosim za nasvet in pojasnilo, ali bo takšno stanje trajno, oziroma kaj lahko storim, da stanje popravim.
Omenim naj še to, da so mi leta 2016 diagnosticirali diseminirani plazmocitom, lani oktobra pa mi po kemoterapiji presadili matične celice. Vendar mi je včeraj zdravnik specializant pojasnil, da bolezen ni povezana s sedanjimi težavami na očeh.

V naprej hvala za odgovor in lep pozdrav
Janez
Default avatar

gorazdkolar

Spoštovani, vaš izvid je zelo natančen in po opisu je prisoten odstop steklovine z motnjavami v očesni steklovini. Do odstopa steklovine zelo pogosto prihaja pri ljudeh nad 65 let starosti. Pri visoki kratkovidnosti, kot je prisotna pri vas, je mrežnica zaradi podaljšanega zrkla pod stalno tenzijo in je potrebno biti zelo previden, Svetujem vam kontrolo pri okulistu , da bo opazoval dogajanje v očesu. Sicer se odstop steklovine polagoma izboljša, vid se popravi.Pod nujno pa kontrola, če bi se bliskanje povečalo ali motnjave povečevale.
Lep pozdrav, dr. Gorazd Kolar
*******************************************
Default avatar

ligatura

Spoštovani

Zahvaljujem se vam za hiter odgovor.

Lepo pozdravljeni
Janez Šinkovec