Forum: Oftalmologija

Okulist (oftalmolog) vam svetuje s področja zdravljenja očesnih bolezni, dioptrije, očesnega pritiska, korekcije vida, o glavkomu, sivi mreni, ...

Zaščita oči ob uporabi Infrardeče lučke na predelu glave, obraza

Odgovori Nova tema
Default avatar zaščita 26 Jun 2017 14:07

Spoštovani,
za imam IR lučko, ki je priporočljiva za termoterapijo sinusov, sre. ušesa, grla in nevralgij...
Pred samo terapijo želim optimalno poskrbeti za zaščito oči in bi vas pri tem prosila za vaše mnenje.

Ker trenutno nimam doma zaščitnih očal tudi prav posebej z IR filtrom, me zanima ali priporočate uporabo ob navedeni zaščiti, ki jo imam namen uporabiti - ali je zadostna, da se zaščiti pred morebitnimi kakršnimikoli neg. učinki na oči.
Ali morebiti raje svetujete prvotno nabavo očal z ir filtrom in šele potem izvesti terapijo.
V navodilih lučke sicer piše - samo obvezno zaprte oči, ne gledanje direktno v žarnico, predpisana minimalna oddaljenost 80 cm in ev. še pokritje oči z gazo med terapijo.

Sama imam namen obsevanje imam namen izvajati iz strani na vsako polovico obraza posebej- torej ne direktno frontalno na obraz in oči in sicer z oddaljenostjo min. 80 cm tako piše tudi v navodilih, ob obvezno zaprtih očeh, poleg tega imam namen na zaprte oči dati še smučarska očala z temno krpo znotraj. Med terapijo bi imela kljub smučarskim očalom, in krpi znotraj tudi zaprte oči.

Ali je to dovolj varno za zaščito oči pred kakrsnimkoli vplivom ali priporočate počakati in poprej nabaviti zaščitna očala s posebej ir filtrom?

Iskrena hvala za mnenje in nasvet.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Avatar gorazdkolar 14 Sep 2017 18:05

Zaradi daljše odsotnosti šele sedaj odgovarjam na vaša vprašanja:
V oftalmologiji je poznano da infrardeči (toplotni) žarki lahko povzročijo skalitev očesne leče ( katarakta-siva mrena). To je bil pogost pojav pri steklopihačih in delavcih pri plavžih. Pri vseh poklicih, kjer je prisotno infrardeče sevanje, so obvezna specialna zaščitna (IR )očala. To priporočam tudi vam, navkljub navodilom, kjer navajajo da to ni potrebno. S spoštovanjem, dr. Gorazd Kolar

*******************************************

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Stran 1 od 1
Na vrh