Med.Over.Net

Oftalmologija

Odgovarjajo: prof. dr. Gorazd Kolar, dr. med., oftalmolog

Okulist (oftalmolog) vam svetuje s področja zdravljenja očesnih bolezni, dioptrije, očesnega pritiska, korekcije vida, o glavkomu, sivi mreni, ...

prof. dr. Gorazd Kolar , dr. med., oftalmolog

gorazdkolar

Gnojni izloček konstantno v očesu

Default avatar

Malinca208

Pozdravljeni!

Vem, da sem napisala cel roman, ampak želela sem vse objasniti. Imam problem z desnim očesom in bom zelo vesela, če mi pomagate, ker sem čisto obupana in res ne vem več, kaj naj naredim.

V desnem očesu imam konstantno gnojni izloček. Nenehno imam tudi občutek oteklega in težkega očesa. Rahlo, vendar konstantno me tudi peče. Izloček se mi včasih pojavi tudi v levem očesu, vendar v majhni količini. Oko na prvi pogled sicer izgleda zdravo in vsi mi govorijo, da kompliciram, jaz pa vem, da nekaj NI v redu.

Naredila sem preprost preizkus - obe očesi sem imela odprti dalj časa. Levo oko me je kmalu začelo peči in se solziti (saj se je počasi izsuševalo), desno oko pa sem brez problema imela odprto 3, 4 minute, kot da bi ta gnojni izloček navlaževal oko.

Občasno se mi pojavi občutek peska v očesu, vendar sem ugotovila, da le če pijem kavo ali pojem malo preveč sladkarij (oziroma karkoli, kar je preveč "umetno", predelno, z aditivi, ojačevalci okusa ipd.). Sedaj sem na "dieti" (nič sladkorja, kave, hitro pripravljene hrane), pa se stanje ni izboljšalo.

Moram omeniti, da občasno nosim leče, vendar se stanje ne izboljša, ko jih ne nosim. Nisem jih nosila kako leto, pa ni bilo nič bolje. Sicer jih nosim sedaj ravno kak teden in zdi se mi, kot da se stanje slabša. Za higieno zelo skrbim. Roke si umijem celo še prevečkrat, ko vstavljam leče, roke si obrišem s papirnatimi brisačkami tako, da res ni nobene "smetke", ki bi prišla v oko. Za vlaženje očesa uporabljam Vismed kapljice za oči v ampulah, ki nimajo konservansov, leč ne nosim čez pretekli rok...

Imam nekaj ugotovitev, zakaj se mi je stvar pojavila. Vse se je začelo leta 2015. Na neki zabavi mi je prijatelj ponesreči s prstom "izbil" lečo iz desnega očesa. Jaz trapa pa sem šla na stranišču lečo vstavljati nazaj v oko. Sicer sem si roke dobro umila, vendar sem se lahko okužila s čim (morda, ker sem vstavljala z mokrimi rokami, morda je imel prijatelj umazan prst, ne vem...).

Počela pa sem še eno neumno zadevo. Dolgo časa sem za navlaževanje očesa uporabljala raztopino za shranjevanje leč. Tudi ko sem vstavljala leče v oko, sem vedno kapnila 2 kapljici na lečo, da ni šla v oko "na suho". Poleg tega naj bi še lani uporabljala leče slabše kakovosti, ki naj bi dušile oko (Safilens Fusion). To so mi povedali v novi optiki, kamor hodim sedaj.

Imam pa še eno povezavo. Na zgornjem modrostnem zobu na desni strani (ravno pod očesom) imam že dolgo časa karies. Vsakič ko me zob tam boli, me kljuva tudi v očesu. Ne vem, morda se hlad prevaja preko luknje v zobu do živca in imam oko prehlajeno.

Pri oftalmologu sem bila. Pogledala mi je celo z mikroskopom pod oko, pa ni nič videla. Je pa res, da sem bila pri njej ravno, ko se je stanje malo izboljšalo. Ona me je na hitrico odslovila, češ da ni nič narobe z mano. Jaz pa vem, da nekaj ni v redu...saj nisem neumna, saj se poznam.

Prosim, pomagajte mi. Najlepša hvala. :)
Default avatar

gorazdkolar

opisane težave me navajajo na mnenje, da je na desnem očesu zožen kanalček, ki vodi slze preko solznega mešička na nosno sluznico. Potrebno bi bilo solzni kanalček prebrizgati. Je neboleč poseg, ki se opravi v očesni ambulanti. Rezultat je lahko: gladko prehoden, zožen ali neprehoden.Od tega je odvisna nadaljnja terapija. Vsaka očesna ambulanta nima potrebnega instrumentarija za izvedbo prebrizganja. Najbolje bi bilo na Očesni kliniki z napotnico svojega zdravnika. Lep pozdrav,
dr. Gorazd Kolar
*******************************************
Default avatar

Malinca1234

Najlepša hvala za odgovor. Z Očesno kliniko v Ljubljani imam sicer slabe izkušnje. Pri zadnjem obisku sem jim povedala isto kot sem napisala tukaj, pa so me na hitro odpikali, češ da mi nič ni.

Tako da bom vesela, če kdo priporoči kako dobro ordinacijo, ki bi bila tudi dobro opremljena z aparaturami. Hvala :)
Default avatar

gorazdkolar

Še vedno ne vem ali so na kliniki opravili prebrizganje solzevodov, preiskava ki edina lahko razjasni stanje.
LP dr. Gorazd Kolar
*******************************************