ARHIV - alternativa in zdravo življenje

sevanje indukcijskega štedilnika

Default avatar
zanima me, ali ste kaj preučevali sevanje indukcijskega štedilnika ali je škodljivo ali ne?
Default avatar
Spoštovana,

Načeloma takšen štedilnik ne seva več kot recimo pralni stroj med delovanjem. Posebej pa indukcijskega štedilnika nismo preučevali, sem pa o njem na splošno že pisala. Več o njem najdete tu:
Drugače pa za tovrstna sevanja velja isto kot velja na splošno za šibka 50Hz elektromagnetna sevanja. Zaenkrat ni dokazov, da bi bila zdravju škodljiva, obstajo pa posamične raziskave, ki v določenih primerih najdejo biološke učinke (govorim na splošno za vsa tovrstna polja, ne konkretno za štedilnike), ki pa so lahko tudi le prehodne narave (sčasoma minejo) ali pa so celo koristni. Splošnega pravila ni.
Lep pozdrav,

dr. Romana Ružič
Default avatar
Pozdravljeni,

o indukcijskem principu štedilnika dobivam zelo različne in nasprotujoče si informacije. V več prispevkih je bilo namreč rečeno, da se bistven del "procesa segrevanja" v bistvu zgodi na dnu posode, ki mora biti magnetno prevodna (opravičujem se za laično izražanje) in da se hrana torej segreje posredno oz. na podoben princip kot na npr. plinu ali elektriki.

o elektromagnetnem sevanju pa tudi slišim po eni strani, da gre za vrsto sevanja, ki ni škodljivo, po drugi strani, pa da je škodljivo.

ali mi lahko prosim v tem okviru podrobneje razložite, ali za kakšne vrste magnetno sevanje gre oz. kdaj gre za koristno magnetno sevanje in kdaj za škodljivo (čeprav morda ni dokazano).

Vnaprej se opravičujem za moje neznanje in vas prosim za pojasnila.
Default avatar
Spoštovana,

pri klasičnem segrevanju se hrana segreva s toploto, ki jo plin ali elektrika oddajata v okolje, pri čemer se najprej segreva posoda, šele potem hrana. Pri indukcijskem segrevanju pa gre za to, da je segrevanje omejeno neposredno na hrano v posodi. Toplota nastaja tako, da električni elementi v štedilniku (kuhalni plošči) ustvarjajo nihajoče magnetno polje, ki sproži nastajanje toplote in sicer predvsem tako, da se inducira električni tok, ki segreva neposredno hrano na dnu posode. Možno je kuhati s katerokoli prevodno posodo (tudi aluminijasto ali bakreno), je pa vsekakor bolj učinkovito in praktično kuhati v železnih. Ni pa mogoče narediti indukcijskega štedilnika za kuhanje v steklenih ali keramičnih posodah. Načeloma pa so ti štedilniki hitrejši in bolj energetsko učinkoviti, saj segrevajo samo vsebino posode do želene temperature, ne segrevajo pa okolice.

Kar se tiče škodljivosti elektromagnetnih sevanj je situacija zapletena. Poznamo namreč več vrst elektromagnetnih sevanj, ki se pojavljajo v našem okolju, razlikujejo pa se ne samo po tem kako močna so, pač pa tudi po frekvenci, ki se meri v Hertzih (Hz). Elektromagnetna sevanja, ki jih ljudje uporabljamo, so namreč večinoma nihajoča (oscilirajoča), zato imajo določeno frekvenco nihanj. Vse naprave, priključene na klasično električno omrežje, morajo delovati pri frekvenci 50 Hz (v Evropi, v ZDA je ta frekvenca 60 Hz). Tolikšna je namreč frekvenca električnega toka v omrežju, zato tudi vse te naprave, takrat ko delujejo seveda, oddajajo šibko elektromagnetno sevanje te frekvence. Nekatere imajo poleg sevanja pri 50 Hz še dodatna sevanja pri višjih frekvencah zaradi drugih vgrajenih elektronskih dodatkov na primer TV ekrani in fluorescentne žarnice. Vendar pa, kot že rečeno, raziskave niso potrdile, da bi sevanja teh frekvenc imela zdravju škodljive posledice, opazili so le posamezne biološke učinke na primer, da so bakterije bolje ali slabše preživele mraz pod vplivom 50 Hz elektromagnetnega polja, odvisno od vrste bakterij, faze delitve in podobno. Takšni rezultati raziskav seveda za vas nimajo pomena. Poleg tega jakost teh sevanj zelo hitro upade z oddaljenostjo od naprave. Načeloma ste pri navadnem sušilniku za lase izpostavljeni večji jakosti tega sevanja kot pa pri štedilniku, saj ne stojite vse čas neposredno zraven njega. Varnostni standardi, koliko sploh smejo različne tovrstne naprave vključno z daljnovodi sploh sevati, so zelo stroge in za običajno prebivalstvo obstaja še varnostni faktor, kar pomeni, da so jakosti teh sevanj še nekajkrat nižje od kakršnihkoli ugotovljenih bioloških učinkov. Se pa lahko zgodi, da so posamezne osebe bolj občutljive na ta sevanja in lahko imajo težave zajete pod izrazom hipersenzitivnost. Sam pojav je težko dokazljiv, osebe čutijo lahko različne nejasne znake od zbadanja, do omotičnosti, ki pa imajo seveda lahko tudi druge vzroke.

Pri nas smo na splošno mnenja, da je za ugotavljanje biološkega vpliva elektromagnetnih sevanj bolj pomembna frekvenca kot pa sama jakost, seveda dokler je nizka, to pomeni, da je tako nizka, da ne povzroča segrevanja tkiva. Glede tega je bolj problematično elektromagnetno sevanje mobilnih telefonov in nasploh brezžičnih telefonov in podobnih naprav. Ta sevanja pa imajo frekvenco nihanj več sto tisoč Hz in se širijo v prostor. Trenutno obstajajo raziskave in svarila predvsem za otroke, ki se jim možgani in nasploh živčni sistem in druga tkiva šele razvijajo, zato je možno, da pri pretirani in dolgotrajni rabi lahko ta sevanja motijo njihov razvoj. Predvsem za otroke in mlade obstajajo priporočila, da uporabljajo mobitele le v nujnih primerih. Kaj več pa vam žal ne morem povedati, ker dokončnih dokazov še ni, mobiteli in podobna sevanja se namreč ne uporabljajo še tako zelo dolgo, da bi lahko poznali vse njihove dolgoročne učinke.
Lep pozdrav,

dr. Romana Ružič
Default avatar
Zakaj mora biti posoda železna in ne npr. steklena, če indukcija segreva neposredno hrano v posodi?

Če indukcija, ki je v bistvu sevanje, lahko zavre lonec vode ali hrane, potem ta indukcija ne more biti šibka.
Default avatar
Spoštovani!

Električna indukcija lahko poteka samo v električno prevodnih materialih kot so kovine. Dejansko se segreva dno posode preko katerega se segreva tudi hrana, tako da ni čisto res, da bi se segrevala samo hrana posoda pa ne, le segrevanje je zelo omejeno v primerjavi s klasično posodo kjer grelna plošča greje vse, posodo s hrano in še okolico. Zaradi te omejitve je tudi poraba energije nekoliko manjša in sevanje bolj omejeno oziroma usmerjeno. Še vedno pa poudarjam da vrednosti teh sevanj niso velike, nič bolj kot katerikoli drug električni aparat v stanovanju. Natančne vrednosti pa bi pokazale le meritve. Situacija, kjer se segreva res samo hrana pa poteka v mikrovalovnih pečicah.
Lep pozdrav,

dr. Romana Ružič
Default avatar
S tem odgovorom ste popravili, kar ste pomotoma napisali v odgovoru bajani, namreč da indukcija segreva vsebino posode, okolice pa ne.

Magnetna indukcija deluje na magnetno prevodne materijale, to je predvsem železo, zato posoda iz drugih materijalov ni primerna. Iz tega razloga indukcija tudi praktičnio ne segreva vsebine posode neposredno, ampak predvsem dno železne posode, kot ste v tem odgovoru pravilno napisali.
Default avatar
Matjaž - hvala!
Samo to bi še dodala, da gre vedno za elektromagnetno (EM) indukcijo, ker se tokovi inducirajo le v spremenljivem elektromagnetnem polju (EMP)... Spremenljivo (nihajoče) električno polje povzroči inducirane električne tokove v prevodnem dnu posode, ti pa zaradi upora proizvajajo Joulov toplotni tok, ki segreva dno posode in dno posode nato z oddajanjem te toplote segreva hrano, pa še kaj.

Kar se tiče nenevarnosti EM sevanja pri 50 Hz:
Evropska študija REFLEX o škodljivosti elektromagnetnega sevanja, ki je potekala kar nekaj let (izsledki študije so izšli leta 2006) na vseh eminentnih inštitutih po Evropi je pokazala, da je ravno 50 Hz v biološkem oknu, ki zelo močno vpliva na človeške celice in v večini primerov povzroča kromosomske poškodbe že pri intenzitetah, ki so nižje od sedaj priporočenih varnostnih meja ICNIRPA. So pa bile vse te študije narejene na celicah in vitro in ne in vivo, in znanstveniki so se modro strinjali, da ne morejo z gotovostjo potrditi, da če EMP vpliva na človeške celice v epruvetah, da bo enako vplivalo tudi na človeške celice v ljudeh. Tako da ta, kar 4 leta trajajoča študija, ki je pokurila, bog si ga vedi koliko EU denarja, na koncu ni podala nobenih pravih zaključkov ali novih priporočil!?

Po letu 2006 je izšlo nekaj sto člankov na to temo. Skoraj vsi so prišli do istih zaključkov in sicer, da EMP pri 50 Hz povzroča kromosomske poškodbe pri zelo nizkih intenzitetah in kratkotrajnih izpostavitvah. Pri teh raziskavah so večinoma (neprostovoljno) sodelovale žive miši in podgane ki tega EMP-ja sploh ne potrebujejo in ki po poskusih niso bile več žive.

Torej, še vedno pa lahko rečete, da če je dokazano, da je 50 Hz zelo škodljivo za žive miši in podgane, da s tem še ni dokazano, da je škodljivo tudi za (žive) ljudi...

Na srečo je pri indukcijskih štedilnikih najmočnejše EMP v osi tuljave, torej v posodi in pod njo, EMP izven tuljave ("plošče") pa se v precejšnji meri izniči. Bi bilo pa vseeno dobro še eksperimentalno preveriti same intenzitete v prostoru.
Default avatar
Se strinjam z avtorjem, treba je le dodati, da posamezne študije še ne dokazujejo, da obtoječi učinek tudi splošno drži. Tovrstne študije je potrebno velikokrat ponavljati v različnih okoljih. Kaj rado se namreč dogaja, da v enem laboratoriju dobijo učinke, v drugem pa ne. Skratka, rezultati so biološko vseeno zanimivi in pomembni, saj takšne raziskave spodbujajo druge raziskovalce, da iščejo razlage, zakaj do takšnih učinkov sploh prihaja. Ko se bomo dokopali do mehanizmov učinkovanja oziroma razumevanja samega fenomena, bomo šele lahko povedali kaj bolj dokončnega tdui o učinkih na ljudi. Do takrat pa prevladuje mnenje, da imajo vsakdanje navade, razvade in škodljive kemikalije v našem okolju precej večji vpliv na ljudi kot običajna 50 Hz polja v našem okolju.
Lep pozdrav,

dr. Romana Ružič
Default avatar
Jaz pa sem noseča čisto na začetku in mi postane kar slabo, ko se spomnim na to, da so mi vsilili to indiukcijsko, ko smo prej imeli plin (ki ima seveda tudi druge slabosti, ampak vsaj ne seva). In sedaj se vsakič, ko stopim pred štedilnik, kar zdrznem :(
Default avatar
Spoštovana!

Mislim, da vas lahko pomirim, tako visoke vrednosti sevanj pa spet niso, da bi lahko škodile vam in otroku, vsaj za zdaj raziskave česa takšnega niso potrdile. Poleg tega morate vedeti, da do določene mere sevajo vse električne naprave, na primer hladilnik, pralni stroj, katodni TV, velja pa, da je sevanje največje le v neposredni bližini ter z oddaljenostjo izredno hitro upada. Tisto malo ko se približate štedilniku, da postavite lonec nanj, menim da ne bo imelo bistvenega vpliva, bolj ključni so lahko drugi vplivi okolja sploh v prvem trimesečju, ko je nastajanje organov najbolj intenzivno … skratka, menim, da boste zase in otroka naredila največ, če boste poskrbela za čimbolj pestro prehrano s čimmanj že industrijsko pripravljenih živil ter dovolj kalcija, železa, vitamini in proteini, za zmerno gibanje in čimmanj razmišljanja o neprijetnih stvareh. Zdrav organizem se lažje bojuje z vsemi mogočimi dejavniki okolja. Naučite se tehnik za obvladovanje stresa, za tega (kadar je neugoden in dolgotrajen oziroma se pretirano odzivamo nanj) dokazano zanesljivo slabo vpliva na zdravje, mnogo bolj sicer kot slaba prehrana (na zdravo osebo seveda) in mnogo bolj od različnih vrst sevanj. Sevanja lahko neugodno delujejo predvsem kadar je telo že tako ali tako v stresu in včasih pri dolgotrajnem delovanju. Večina sevanj v našem vsakdanjem okolju pa sicer nima učinkov na zdravje.
Bi pa vam svetovala, da uporabljate čimmanj mobitel in morda kakšne prenosne hišne telefone, če jih imate, in ko se bo otrok rodil, ne imejte vključenega mobitela v njegovem vozičku (kot to včasih vidim, da počnejo mamice na sprehodih). Tudi, ko bo že dovolj velik zanj, mu ne dovolite neomejene uporabe. Sicer pa zadnja stran seva bolj kot sprednja in ko deluje mnogo več kot če je samo v stanju pripravljenosti in seveda tudi mnogo več, če je signal slab.

Veliko sreče in predvsem energije za vse naloge, ki vas čakajo, vam želim,
Lep pozdrav,

dr. Romana Ružič
Default avatar
Spoštovani!
Najlepša hvala za odgovor. Potem, če prav razumem, seva tudi brezžična slušalka stacionarnega telefona? Kako pa je z "navadno" steklokeramično ploščo? Bi bila to bolj "zdrava" alternativa od indukcijske, seveda, kar se tiče sevanja. Nekako ne bi rada celo življenje, ko bom kuhala za družino, pred štedilnikom stala s slabim občutkom. Rada bi kuhala z užitkom...

To, da pa danes vse seva, se pa zavedam odkar imam 1. otročka in, če se malo obrnem okoli, povsod je kaj, kar bi že sedaj lahko vplivalo na njeno malo telesce...

Pa še nekaj me zanima. Kako je z nizkonapetostnim daljnovodom (na leseni štangi, 3 žice), ki od naše strehe poteka cca. 8-10 metrov od zunanjega dela strehe. Je to dovolj oddaljeno? Ali naj mi to tudi daje slab občutek. Mnenja o tem se zelo krešejo. Jaz pa splon ne vem, čemu oz. komu naj verjamem.

Se opravičujem, ker kompliciram. Dokler sem bila sama, se nikoli nisem vbadala s temi stvarni, sedaj pa... kaj vem...

Hvala. Lep pozdrav
Default avatar
Pozdravljena!
Brezžična slušalka stacionarnega telefona seveda tudi seva, čeprav manj kot mobitel. Vsaka naprava, ki je hkrati sprejemnik in oddajnik seva. Podobno tudi WLAN vmesniki (priporoča se več kot meter oddaljenosti od njih pri daljši uporabi). Brez sevanja je samo klasični vrvični telefon. Navadna steklokeramična plošča naj ne bi imela več sevanja kot običajni električni štedilniki, brez meritev pa sama težko rečem kaj bolj konkretnega. Predlagam, da takšno tehnično vprašanje zastavite elektrotehniškemu strokovnjaku na forumu EMS
Nizkonapetostni daljnovod je več kot dovolj oddaljen od hiše, ti daljnovodi nimajo veliko sevanja in z razdaljo jakost zelo hitro upada. Večinoma pa potekajo debate okrog vplivov visokonapetostnih daljnovodov pa še tu ni konsenza ali so res škodljivi ali ne. Zmeda je zato, ker kakšna raziskava pokaže učinke, druge podobne, s katerimi skušajo preveriti, ali rezultati le te držijo, pa ne pokažejo učinkov. Zato menim, da so za nastanek učinkov takšnih sevanj pomembni tudi drugi faktorji tako vsakdanjega okolja kot naše lastno zdravje, ki kompenzira številne vplive iz okolja. Mimogrede, biološki učinki sevanj niso nujno samo škodljivi, lahko so tudi koristni ali nepomembni, a o tem se običajno ne razpravlja. Na nekatere vrste sevanj se lahko organizem sčasoma tudi navadi in nanje ne reagira in podobno. Še vedno pa so (vsaj zaenkrat) klasični vplivi (na primer nekatere škodljive industrijske snovi, zloraba zdravil, kajenje, zloraba alkohola in drog, dolgotrajen stres, enostranska kalorično prebogata prehrana) potrjeno mnogo bolj škodljivi za zdravje.
Lep pozdrav,

dr. Romana Ružič
Default avatar
tako kot vpliva na atome kovine da zanihajo v takšni meri, da se segrejejo prek 100 stopinj tak vliva tudi na material, ki je v loncu. Kaj pa je z železom in feritnimi materiali v hrani? Definitivno spremeni strukturo hrane.
Zakaj je toliko bolezno za katere zdravniki ne vedo (se ne da kupiti zdravila) vzroka?