Kam in kako na počitnice

živi kdo v švici?

Default avatar

dejan77

Ali je kdo na forumu, ki živi v Švici? Zanima me, če je tudi tam tako depresivno stanje kot tukaj? Nasplošno, če so tako črnogledi, kriza pa to?
Default avatar

Kensington

Ne zivim tam, samo baje ni slabo. Vendar moras vedeti, da niso prevec naklonjeni tujcem vsaj par takih primerov sem slisal. Imas pa na monu podforum in tam vprasaj.
Default avatar

jaz ne bi v Švico

Ja, ne marajo tujcev.

Moj sošolec s faksa je bil tam celo srednjo šolo in nekaj osnovne. Na faks se je raje vrnil v Slovenijo, ker so tam tako zagovedni, da če nisi čist Švicar, te ne sprejmejo. Njegov oče je imel pomembno funkcijo, pa so kljub temu čutili, da so auslendarji. Sicer bolje kot črni, pa vseeno.

Če bi šla jaz v tujino, sigurno ne bi šla v Švico. Kakšno bolj do tujcev prijazno državo. Npr. Skandinavija...
Default avatar

hoop schwiiiiz

Jaz živim v Švici že četrto leto in nimam niti malo občutka, da me švicarji ne bi sprejeli medse.
Res je, da je to bolj zaprt narod, vendar, ko te spoznajo, ni nobenega problema. So izredno redoljuben narod in če se držiš pravil si več kot dobrodošel. Iz mojih izkušenj ne marajo američanov,nemcev in albancev. (ampak ti se itak držijo svojih)
Sploh pa je tukaj toliko tujcev, da na ulicah slišiš skoraj več angleščine, kot njihovih uradnih jezikov.
Glede švicarske šole. Švicarski sistem šole je zelo zakompliciran in na faks gredo lahko res najboljši. In ti ko pridejo s faksa, definitivno nimajo problema z zaposlitvijo in služijo 15 plus K na mesec.( v frankih mislim)
Je pa tudi tako. S srednjo šolo tukaj imaš dostojno življenje. Pomeni 2 krat letno počitnice v tujini, lepo stanovanje, ....

Švicarske družine: Ponavadi mati po rojstvu otroka ostane doma. Oče lahko normalno preživlja družino. Matere ostanejo doma ponavadi zaradi čudnega šolskega sistema. Otroci pridejo ob 12 domov na kosilo, in ostanejo doma 1-2 ure odvisno od razreda. Povprečna družina ima tri otroke.
Če mati dela imajo običajno celodnevno gospodinjsko pomoč. Babica servisa ne poznajo.Vsaj ne v takšni meri kot pri nas.

Moj primer:
Delam v pisarni v ameriškem podjetju. V Sloveniji bi temu rekli samostojni referent. Delam skrajšani delovni čas, šest ur dnevno.Moja neto plača je cca.7000 frankov mesečno. Za podobno delo v Sloveniji pred štirimi leti sem dobivala malo pod 1000 eur.
Mož dela kot inženir in prejema 16.000 mesečno plus bonus na koncu leta ,ki je od 10 do 30 tisoč, odvisno od uspešnosti.
Za stanovanje plačujemo 3000, hrana približno 2000, obleka podobno draga kot v Sloveniji, čevlji malo dražji.

Jaz ti po pravici povem, da mi na kraj pameti ne pride, da bi se vrnila v Slovenijo. Je lepo priti na dopust, v delovni dobi pa se zagotovo ne vrnem.

V sami državi se ne čuti recesije. Ravno obratno.

Če se odločaš za življenje v Švici, le pogumno. Ne bo ti žal.
Default avatar

selitev?

hoop schwiiiiz

lahko kakorkoli stopiva v kontakt?

Lp
Default avatar

svica

hoop schwiiiiz jaz se odpravljam v svico in bila bi zelo vesela ce bi dobila tvoj kontakt, ce je le mogoce , najlepsa hvala.
Default avatar

alleo

pozdravljeni...vidm da ste zlo zainteresirani za svico...scim se mislte sploh ukvarjat tm? drgac mam tud jz namen it tja probat kj pamtnga narest...lp
Default avatar

emonec

mi tudi planiramo selitev v švico. smo mlada družina z enim otrokom. cilj nam je nemški del švice. vse informacije ki jih dobimo so koristne. bi drugače iskala zaposlitev v zdravstvu...
Default avatar

tudi ch

hoop schwiiiiz,

glede na vzdevek predvidevam, da živite v nemškogovorečem (če temu lahko rešeč nemščina) :) delu Švice.

tudi mi smo tukaj, že tretje leto, in ker Slovencev ni veliko, bi bili veseli kakšnega srečanja in klepeta :)
Default avatar

svica

TUDI CH je mozno dobiti vas mail mi nameravamo v nemskogovoreci kanton in zelo bi bila vesela za mail saj bi bilo veliko lazje zaceti, ce ves da je v blizini kaksen slovenec. Sicer hodimo trenutno samo na obiske kmalu pa se preselimo z druzino v Svico. Najlepsa hvala ze v naprej.
Default avatar

tudi ch

at uporabnik svica,

upam, da razumete, da bi v primeru objave maila, v moj nabiralnik priromalo več mailov, ne zgolj vaš. bi sicer rade volje pomagala z nasveti vsem, ki nameravajo v Švico, a mi čas in služba tega ne dopuščata. ko boste tukaj, pa se z veseljem srečamo, da si v živo izmenjamo izkušnje in naredimo en družaben krog Slovencev v tem delu Švice.

so pa na veleposlaništvu v Bernu zelo prijazni in ažurni in hitro odgovorijo na vsako vprašanje. njihov mail: vbe(at)gov.si

iz izkušenj le to; vsem, ki se želite preseliti v Švico, največji problem je pridobiti delovno dovoljenje, vendar pri mladih, visoko usposobljenih kadrih v večini meni poznanih primerih dovoljenja za delo uredijo podjejta, ki tujce zaposlijo. zagotovo pa velja, najprej služba, nato selitev, saj bo tako vse precej lažje.

pa lep pozdrav.
Default avatar

nekdo tu

Cisto slucajno sem odkrila to temo.

Jaz sem tudi tu, v nemso govorecem obmocju in ne poznam nobenega Slovenca tu. Torej, ce je kdo za kavo, sem jaz tudi:)

Za vse, ki zelijo bit novi tu pa velja tako kot je napisal moj predhodnik. Najprej delovno dovoljenje (sluzba) in potem se lahko zacne dalje. Vsaj po mojih izkusnjah.

Srecno vsem.
Default avatar

branč

Hojla,
tudi jaz živim v švici napiši kje si, jaz sem v Schwyzu,
Default avatar

grega0258

živjo.a bi mi lahko gdo pomagau najdi zaposlitev v švici..res bilo kaj samo da se dela...pišem že iz [email protected]
Default avatar

klov

Ojla.Ime mi je Marko. Jaz sem bil že večkrat v Švici ker je moj oče 27 let delal tam. Iz katerega konca švice ste? Rad bi se pogovarjal z nekom, ki živi v Švici.Star sem 35 let. moj mail:[email protected] lp.
Default avatar

wil

pozdravljeni!

Smo mlada družinica, ki živimo 15 mesecev v Schwaiz in kantona TG, srečali še nismo nobenih slovencev, zato bi bili veseli kakih slovencev v bližini, da se dobimo na kaki kavici in poklepetamo!
ps. življenje tukaj je SUPERrr,
lp
Default avatar

wil

Smo mlada družinica, ki živimo 15 mesecev v Schwaiz v kantonu TG, srečali še nismo nobenih slovencev, zato bi bili veseli kakih slovencev v bližini, da se dobimo na kaki kavici in poklepetamo!
ps. za tiste, ki pišejo, da je tukaj z avslenderji slabo, nasprotno, nas je vsak do zdaj sprejel lepo!
življenje tukaj je SUPERrr,
lp
Default avatar

marvin

sva mlad par iz slo in se odpravljama 7 in 8 decembra v zurich za dva dni,nekako iskati prve informacije za delo.ona za dipl.medicinsko sestro dobi diplomo decembra jaz pa za pleskarja ,skratka imam sp. in se mi ni več za zajebavat v slo.seveda človek ne ve kje naj začne zgoraj .po forumih boš vedno slišal ,agencije,agencije pa agencije in kreganje.bila bi vesela vsakega stika zgoraj s kom ki živi v švici, saj informacije iz prve roke ti dajo tudi moralno podporo kako in kje začeti.mislil sem vas

hoop schwiiiiz in wil moj mail je [email protected]
Default avatar

Desperado

Že že samo kako kogarkoli vprašaš karkoli ti vsi zatrjujejo joj neda se pa če neznaš odlično nemščine nimaš kaj za iskat itd...
In se mi je zdelo da je tako kot praviš.
Sistemsko urejeno in če spoštuješ njihove norme nebi smel imeti prav posebnih problemov.
In kaj svetujete kako naj začnem z iskanjem zaposlitve v Švici
Default avatar

Desperado

Čao sem tudi jaz čisto slučajno odkril tole temo in sem prav vesel da ste se našli.
Stanje je pa sledeče iščem zaposlitev v Švici in se že veselim srečanja z vami pri tem pa vas prav lepo naprošam če mi lahko nekdo pomaga do zaposlitve? Seveda mu bom zelo hvaležen. Pišem že skoraj iz obupa ker nevem več na koga se obrniti da ti pomaga poiskati zaposlitev kakršnokoli in pozneje se bom pa sam potrudil če bo sploh še obstajala potreba po zamenjavi.

Hvala

Goran