Med.Over.Net

Arhiv - sociala

Spoštovani, ta forum je zaprt za pisanje in je namenjen samo branju tematik s področja sociale. Tukaj lahko poiščete nasvet, v že odgovorjenih vprašanjih. V primeru, da bi želeli postaviti novo vprašanje, prosimo, da izberete področje, ki vas najbolj zanima in menite, da je najbolj primereno za vaše vprašanje.
Hvala za razumevanje.
http://med.over.net/forum5/viewforum.php?f=71

Sponost: star moški in mlada ženska

Default avatar

Janez Rugelj

Ljubljana, 3.4.2000

Dr. sc. med. Janez RUGELJ, dr. med.

ODNOSI MED MOŠKIMI IN ŽENSKAMI: STAREJŠI MOŠKI IN MLAJŠE PARTNERKE
(NI OBJAVLJENO)
(tekst za intervju s Sebastijanom Kopušarjem za nov časopis »Albert«)


1. IZHODIŠČA

- Spolnost je v funkciji razmnoževanja najvažnejša naloga rastlinskega, živalskega in človeškega carstva. Kdor to dejavnost na kakršenkoli način zavira je protinaravni dejavnik, kamor spada zlasti Cerkev, ki vsaja v človeka grešne misli ob spolnih željah.
- Vsi spolno prebujeni ljudje smo na določen način obsedeni s spolnostjo tako rekoč od rojstva do smrti. Kdor te obsedenosti ne premore, je seksualni invalid, torej socialno nerazvit in v življenjskem smislu manj vreden človek. To dejstvo je važno vedno zelo poudariti, za onemogočimo škodljivost pomembne vloge raznih celibaterjev in frigidnih tercijalk.
- Zaradi kulturnega razvoja, ki ga je doseglo človeštvo, torej zaradi temeljnih načel odnosa človeka do človeka, moramo svojo spolno obsedenost nadzorovati in spoštovati odnos s svojim trajnim seksualnim partnerjem, ki se je odločil, da z nami preživi svoje življenje. Oba se morata zelo potruditi, da vzdržujeta in vzdržita odnos.
- Domala sleherni moški v zrelejši (starostni) dobi si želi in fantazira o spolnosti z mlajšimi, lepimi, vzburljivimi partnerkami. Toda, že zgolj pomisel na množino žensk, moškega diskvalificira v človeškem smislu, saj zrel odnos do ženske kot človeka terja od moškega željo po eni, izbrani ženski. Enaka merila veljajo za ženske, kajti tudi starejše ženske fantazirajo o spolnosti z mladeniči.
- Upoštevati moramo znano dejstvo, da se razmeroma veliko žensk ukvarja s parcialno prostitucijo in da so razmeroma redke ženske, ki bi se uspele polno afirmirati brez ustreznih spolnih uslug, ali vsaj brez zelo svobodne spolnosti v krogu odločilnih traserjev kariere žensk.
- Pri odnosu moškega do ženske in obratno je nujno vedno upoštevati, da morata moški in ženska najprej vzpostaviti odnos človeka s človekom (odnos »Jaz – Ti« po Martinu Bubru).
- Zanimivo, spodbudno in nalezljivo je opazovati moškega in žensko v ljubezenskem razmerju, če sta oba približno enake starosti, medtem ko ljubimkanje starega moškega z mlado žensko razodeva pohoto starca po mladenki, torej neperspektiven odnos.
- Perspektiven in poln odnos med žensko in moškim je možen samo v primeru, če se oba lahko celostno odzoveta.
- Partnerstvo mora biti naravno, kar pomeni, da skupaj pašeta le moški in ženska, ki se imata rada, ki sta približno enake starosti, izobrazbe, svetovnega nazora, izvora in gmotnega stanja.
- Izkušnje kažejo, da je lahko ženska mlajša od moškega največ 25 let, torej je lahko mlajša največ za eno generacijo. Če je še mlajša, ne more biti med njo in moškim nujno potrebnih skupnih znanj: zgodovinskih, političnih, kulturnih… Zavedati se moramo dejstva, da vsaka človeška generacija premore specifično znanje in izkustvo, ki se močno razlikuje od znanja in izkustva, pa tudi od vizije življenja naslednje generacije.
- Ženska je moškemu v polno oporo samo, če ima možnost, da postane pomočnica v moževem poslanstvu. To pomeni, da ima naslednje funkcije: ljubica, gospodinja, asistentka, sodelavka. Samo v tem kontekstu je možna polna, komplementarna zveza med moškim in žensko. Parcialni odnos med moškim in žensko, ko je ženska možu le ljubica, ali pa ljubica in asistentka, se ne obnese, kar ni poln. Zato sledijo frustracije.
- Za polno zvezo med moškim in žensko je važna trajna in intenzivna ter vzajemna spolna privlačnost. Veliko mlajša ženska je seveda za ostarelega moškega lahko zelo spolno privlačna in vzbuja njegovo pohoto. Nikakor pa ne more biti starec (siv, z nagubano kožo in starčevskimi potezami…) dolgoročno seksualno privlačen za veliko mlajšo žensko.

2. DEJSTVA

- Številni starejši, a nezreli moški, ki niso sposobni zasnovati partnerstva s primerno vrstnico, izživljajo svojo pohoto z mlajšimi ženskami v bordelih.
- V redkih primerih videvamo »srečno poročene« starejše moške z veliko mlajšimi ženskami. Kaj je v ozadju takšne zveze je treba v vsakem posameznem primeru natančno raziskati. Praviloma se izkaže, da so v ozadju takšnega odnosa ena ali več naslednjih okoliščin:
- Veliko mlajša ženska se zaljubi v veliko starejšega moškega ker je bila prikrajšana za doživetje zrelega očeta v tem smislu, da ni imela priložnosti »osvojiti očeta« kot prvega in najvažnejšega moškega v njenem življenju. Starejšemu moškemu imponira ljubezen mlajše ženske, pa to izrabi na razne načine: oploditev, poroka, nudenje visokega življenjskega standarda, ki je za (revno) mladenko vabljiv …
- Moški izrabi nesrečno počutje zavržene in revne mlade ženske, jo zvabi v spolnost, jo oplodi …
- Zelo pogosto se dogaja, da moški v vlogi zdravnika, psihiatra, pedagoga, duhovnika in predstojnika izrabi (zlorabi) pozitivni transfer (podzavestni prenos pozitivnega odnosa z nekim pomembnim odraslim na sedanji odnos s pedagogom, psihiatrom…), ki je zaradi določene njegove vloge nanj usmerjen, zmotno misleč, da je res erotično tako neznansko zanimiv, da so »dekleta nanj nora«. Za zlorabo gre, če domnevno bolj zrel pedagog, psihiater … poglobi tako rekoč uradni transfer v erotični in spolni odnos.
- Mlada, revna ženska, ki se zaveda, da ne bo mogla najti sebi primernega moškega in uresničiti svojih želja po možu, otrocih, se loti zvitega zapeljevanja premožnega starejšega moškega, upajoč, da bo kmalu umrl, sama pa bo potem uresničila svojo željo po princu…. Ko ga zapelje in mu eventualno rodi otroka, čaka na njegovo smrt, ki pa ne pride po naročilu… Tako se lahko pripeti, da se dvajsetletnica speča s 60 let starim moškim, ki živi do 90. leta, ko se tudi nekdanja mladenka že postara (postane stara 50 let), njen otrok pa se je že poročil, tako da nekdanja mladenka prej postane babica, kot pa je utegnila uresničiti željo, da bi kot mlada in bogata vdova našla zanimivega ženina.
Upoštevati je treba tudi dejstvo, da imajo starejši in premožni moški odrasle otroke, katerim z oporoko namenijo svoje imetje, zato se pripeti, da se mlada vdova po smrti svojega ostarelega moža glede pričakovane dediščine obriše pod nosom.

3. MOŽNI ZAPLETI

Razne zlorabe na področju nepoštenih aranžmajev spolnosti med mlado žensko in starejšim moškim se maščujejo obema, kar pomeni, da naravna kazen doleti oba:
- starejši moški ne more biti srečen z veliko mlajšo žensko, ker jo ne more spolno zadovoljiti, pa tudi privlačen ni zanjo, zato ona le hlini naklonjenost, ki končno preraste v odkrit odpor in zaničevanje,
- prej ali slej se zgodi, da si veliko mlajša ženska najde sebi primernega ljubimca, ki je lahko tudi motena osebnost, zato utegneta družno načrtovati, kako se znebiti starca, ki nikakor noče oditi po naravni poti,
- tako si starec zaradi pohote po veliko mlajši ženski nakoplje nase prezir in se eventualno znajde v nevarnosti, da ga mlada žena zavda, ali se ga na nek drug način znebi,
- nenaraven, izkoriščevalski, pohoten odnos zastrupi človeško življenje v celoti.

4. NAUKI IZ ZLORABE SPOLNOSTI

Zelo redki ljudje se lahko uresničijo v umetniški, znanstveni in morda (prosvetljeni absolutisti) tudi v politični ustvarjalnosti. Velika večina ostalih ljudi se lahko uresniči samo v partnerstvu in starševstvu. V sodobni družbi pravega starševstva (z dvema in več otroki, ko je žena vsaj do mature otrok v glavnem doma) ni več, pa tudi pravo partnerstvo (ko je žena tvorna sodelavka v moževem poslanstvu) je v izumiranju. Zato je na pohodu »bežanje« človeka v razne odvisnosti (od alkohola, nikotina, mamil, prenažiranja, buljenja v televizijo, hazarderstva, poslušanja preglasne in shizofrene glasbe…), pa tudi v zlorabo spolnosti. Vse to spada v samouničevalne procese, ki zadevajo našo civilizacijo, ko se približuje katarzični kataklizmi. Pohotni starci, ki se petelinijo z veliko mlajšimi ženskami, so pač izrazito patološke osebnosti, ki ilustrirajo našo pot v kataklizmo.
____________________________
dr. sc. med. JANEZ RUGELJ, dr. med.
ZASAVSKA CESTA 42
1231 LJUBLJANA-ČRNUČE
Tel.: 01/561-31-67, 561-31-71
E-mail: [email protected]
Internet: www.preobrazba-rugelj.si
Default avatar

Tijana

Pozdravljeni !
Kaj pa obratno: stara ženska in mlad moški ?
Default avatar

Janez Rugelj

V redu, če obema to paše, predvsem pa "gre", če je moški obseden z določeno nekrofilijo. Srečno! LP J. Rugelj
____________________________
dr. sc. med. JANEZ RUGELJ, dr. med.
ZASAVSKA CESTA 42
1231 LJUBLJANA-ČRNUČE
Tel.: 01/561-31-67, 561-31-71
E-mail: [email protected]
Internet: www.preobrazba-rugelj.si
Default avatar

Kiara

V tem kontekstu se popolnoma -100% strinjam z vami dr.Rugelj.
Mlad konj poln energije in staro kljuse že nekako sčrpano,ne moreta skupaj dolgoročno tekmovati in vleči voza.Vemo kaj se zgodi-ubogo kljuse,ki že na začetku omaga,tudi če je bilo štartno mesto za oba dobro.
Leta naredijo svoje in pika.
Default avatar

Sabina1

Spostovani dr. Rugelj!
Zanima me, kaj pa menite o zvezi starejsa zenska - mlajsi moski (10, 15 let)?
Hvala za odgovor in veliko uspeha pri vasem delu zelim, Sabina
Default avatar

Janez Rugelj

Sabina!
Odvisno od starosti: utegne biti krasno - za oba -, če. denimo, 18-letnega mladeniča vzame v " seksualno šolo" 40-letna "izvežbana" in hotna gospa. Izjemno utegne biti uspešna "telovadba" mladeniča z malo starejšo gospo, kar je odvisno od različnih dejavnikov. (Koliko se stari vi?)
LP J-Rugelj
____________________________
dr. sc. med. JANEZ RUGELJ, dr. med.
ZASAVSKA CESTA 42
1231 LJUBLJANA-ČRNUČE
Tel.: 01/561-31-67, 561-31-71
E-mail: [email protected]
Internet: www.preobrazba-rugelj.si
Default avatar

Sabina1

Pozdravljeni!
Zanima me, zakaj na forumu vi vidnih odgovorov, ceprav so oznaceni trije?
LP,S
Default avatar

Sabina1

Pozdravljeni!
Zanima me, zakaj na forumu vi vidnih odgovorov, ceprav so oznaceni trije?
LP,S
Default avatar

Janez Rugelj

Sabina!

Ne vem. Skušajie preveriti im mi rezultat sporočite,prosim. LP J. Rugelj
____________________________
dr. sc. med. JANEZ RUGELJ, dr. med.
ZASAVSKA CESTA 42
1231 LJUBLJANA-ČRNUČE
Tel.: 01/561-31-67, 561-31-71
E-mail: [email protected]
Internet: www.preobrazba-rugelj.si
Default avatar

Sabina1

Spoštovani!
Med nama je 13 let razlike, se pravi, jaz jih imam 13 več (42). Zadeva s seksualnega vidika funkcionira enkratno, ker sem tudi jaz še v formi, včasih večji, kot "partner". Najbrž pa se bi zadeva v poskusih skupnega bivanja izrodila, če ne prej, pa v nekaj letih, obstajala bi nevarnost histerije in bolestne posesivnosti z moje strani. Kaj menite? Sicer pa ta razlika bolj moti njega, kot mene, razmerje je zreducirano na srečanja med 4-mi stenami. Težko je, ker so začela počasi čustva posegat vmes, zato večkrat občutim nemir v sebi, po drugi strani mi pa tako razmerje ustreza in ga ne bi zaenkrat še prekinila, morda se bojim, da ga bo on?
Lep pozdrav, Sabina
Default avatar

Anjaaa

Živjo !

Prosila bi vas, za nasvet ... Že par mescov flirtam z 21 letnim fantom, jaz jih pa štejem komaj 14 in pol let ..Vsi pravijo, da sem preveč mlada za njega, ampak on se ne strinja s tem, saj bi se zdaj na skrivaj dobivala, kasneje do 16 leta, bi pa vsem priznala, kaj imava :) ..Nekateri pravijo, da hoče sex, kar sploh ni res, v teh 5-ih mesecih me še sploh ni uprašal niti potegnil na to.
Ampak nočem, ga izgubiti, mislim, da imava prihodnost zelo lepo in čisto.
Mogoče imam komaj 14 let, ampak sem za svoja leta, precej zrela.
Mi date lahko kakšen nasvet glede tega, kaj vi mislite, in kaj bi lahko naredila?

Zelo bi bila vesela vašega odgovora.

Lp.
Default avatar

Primož

Dr. Rugelj ni več med živimo, tako da njegovega nasveta ne boš mogla dobiti. Ti ga bom pa dal jaz, počakaj do 16 leta, če je res tako v redu bo počakal, če ni. NIč hudega, še vedno imaš čas.

Primož
*************************************************************************************
www.mgc-bistrica.si

Nihče ni tako bogat, da ne bi koga potreboval in nihče tako reven, da ne bi bil nekomu potreben.
https://www.facebook.com/med.over.net
Default avatar

odličnik

Motiti se je človeško - mlajša ženska mora biti spolno dovolj zrela, osebnostno odgovorna, da z mano kot starejšim tudi seksda - zaenkrat so ji starši preprečevali, jaz pa bi jo rad ljubil...
Mlajša ženska je enako hotna, če jo ljubim, kot starejša.
Mislim, da bo propadla, če ne bo seksala z menoj. Kajti razumeva se s partnerko na globlji pogled...
Kar ona zavrača, je ona sama.