ARHIV - zdravstvo

Intimnost

Default avatar

kako-naprej

Pustimo ob strani vse razloge in medicinska prepričanja .... in to da sva dolgo skupaj, pa vendar se dnevno srečujem z lastno zavoro, da nisem več zanimiv zanjo. Pred štirimi leti sem postal stomist, 51 let mi je in ona nikoli nič ne reče. Ampak nisem tako prepričan, da je ne moti.
Kako naj se prepričam da je vse v redu? Kako se znebiti strahu?
Default avatar

Albert VEZAL

Spoštovani!

Kar opisujete, ima velik smisel in v vašem zapisu prepoznavam zgodbo, ki je pogosta pri zdravstvenih spremembah ali težkih življenjskih dogodkih oz. preizkušnjah.
Namreč, svojega notranjega čustvenega dogajanja kar ne zmoremo podeliti z bližnjimi, najprej pa ne s partnerjem. Kot je nekdo rekel na svetovanju: kvalitetno izmolčimo!

Verjamem, da je v tem, ko rečete, »postal sem stomist«, veliko čustvenega dogajanja, veliko prestanih strahov, veliko vprašanja…

Verjamem, da je tudi na drugi strani, pri vaši partnerki, enako veliko čustvenega dogajanja, prav tako veliko strahov…

Pred kratkim sva z ženo pomagala pri zgodbi, ko je prišel par po preživeli prometni nesreči. Bila sta popolnoma odtujena, preživetje nesreče ju ni zbližalo, ampak oddaljilo. Niti pomislila nista, da je nesreča v vsakem povzročila intenzivno čustveno dogajanje, o katerem nista nič delila. In polno vzporednih misli o tem, kako koga vidi drugi. A sta vse zadrževala v sebi in pletla domneve, o tem, kaj se dogaja na drugi strani. Domneve so bile seveda napačne, ker jih nista preverila. Ko sta imela možnost, da v varnem okolju in na varen način s pomočjo podelita svoje notranje svetove, v katerih je bilo toliko strahu, toliko sporočil o tem, kako sta se bala za preživetje in ob tem tudi toliko sporočil o tem, kako potrebujeta drug drugega, je to privedlo do nenadne povezanosti in bližine.

Zgodbo pripovedujem, ker verjamem, da intimnost temelji na občutku in zavedanju bližine. Sprememba, kakršno ste sami doživeli, seveda pomeni vpliv na vse, kar se je dogajalo pred spremembo, tudi na bližino. To pomeni, da je potrebno podeliti informacije o tem, kaj se v kom dogaja ob spremembi, kako kdo živi s spremembo. Vse to vpliva na odnos. Zlasti, če je ob tem prisotno čustvo strahu. Deliti v takih primerih pomeni razbremeniti.

Vse dobro vam želim,