Med.Over.Net

ARHIV - zdravstvo

Spoštovani, ta forum je zaprt za pisanje in je namenjen samo branju tematik s področja zdravstva. Tukaj lahko poiščete nasvet, v že odgovorjenih vprašanjih. V primeru, da bi želeli postaviti novo vprašanje, prosimo, da izberete področje, ki vas najbolj zanima in menite, da je najbolj primereno za vaše vprašanje.
Hvala za razumevanje.
http://med.over.net/forum5/viewforum.php?f=467

kam izgine holesterol

Default avatar

maščobe

ugotovijo ti povišan holesterol, predpišejo tablete Lescol.

Zanima me, kam "izgine" holesterol po zdravljenju s tabletami. Ali so žile "čiste" po zdravljenju? Ali potem nismo več v nevarnosti za žilna obolenja?

Če se holesterol normalizira po Lescolu, ali lahko potem prenehamo s tabletami, ali pa jih moramo kljub izboljšanju jemati vse življenje ?


Hvala
Default avatar

mitjal

Pozdravljeni,

hiperholesterolemija je kronična bolezen, kar pomeni, da je stalno prisotna, ko jo enkrat odkrijemo. Normalne koncentracije holesterola sicer lahko dosegate, vendar z upoštevanjem t.i. nefarmakoloških ukrepov (dieta, telesna aktivnost) in/ali jemanjem zdravil. S temi ukrepi znižate vaše tveganje za razvoj maniefstne aterosklerotične bolezni in njene posledice.
Ateroskleroza ali poapnitev žil je kronična bolezen, ki smo ji izpostavljeni prav vsi od mladih let naprej. Napredovanje ateroskleroze in morebitna prezentacija npr v obliki srčnega infarkta pa je odvisna od več dejavnikov in nekatere izmed njih lahko uravnavamo sami. Mednje sodijo kajenje, telesna teža telesna aktivnost, deloma pa tudi krvni tlak, holesterol, sladkor v krvi.

Hoelsterol je torej pri vas še vedno prisoten, vendar je (glede na vaše pisanje predvidoma) v takih mejah, da je vaše tveganje sprejemljivo. Z normalizacijo holesterola ste zaustavili/upočasnili razvoj ateroskleroze, vendar bi ob opustitvi zdravil najverjetneje ponovno prišlo do povišanega holesterola. Zato je pri hiperholesterolemiji (kot tudi pri vseh drugih kroničnih boleznih) jemanje zdravil načeloma doživljenjsko.

Lep pozdrav,
MItja.