Med.Over.Net

ARHIV - zdravstvo

Spoštovani, ta forum je zaprt za pisanje in je namenjen samo branju tematik s področja zdravstva. Tukaj lahko poiščete nasvet, v že odgovorjenih vprašanjih. V primeru, da bi želeli postaviti novo vprašanje, prosimo, da izberete področje, ki vas najbolj zanima in menite, da je najbolj primereno za vaše vprašanje.
Hvala za razumevanje.
http://med.over.net/forum5/viewforum.php?f=467

Vpliv na krvni tlak in srčno - žilne bolezni

Default avatar

strokovni_sodelavec

Prekomeren vnos soli oziroma natrija, ki ga sol vsebuje, je eden izmed glavnih vzrokov za:
povišan krvni tlak, ta pa za
srčno žilne bolezni in tudi
možgansko kap.

Bolezni srca in ožilja so vodilni vzrok smrti v svetu; povišan krvni tlak je najpomembnejši neposredeni vzrok smrti.

Visok krvni tlak in naraščanje krvnega tlaka s starostjo sta neposredno odvisna od previsokega vnosa soli. Drugi vzrok povišanja krvnega tlaka pa so tudi:

nizek vnos kalija,
nezadosten vnos zelenjave in sadja,
prekomerno uživanje alkohola,
previsoka telesna teža
nezadostna telesna dejavnost.

Obstaja več raziskav, ki so potrdile, da že zmerno zmanjšanje uživanja soli povzroči znižanje krvnega tlaka ter posledično tudi umrljivost populacije zaradi srčno - žilnih bolezni.

Oslabljeno delovanje ledvic povzroči zadrževanje vode in natrija v telesu, predvsem pri visokem vnosu soli. To stimulira delovanje nekaterih regulacijskih sistemov v telesu, kar dolgoročno pomeni vzrok za povišanje krvnega tlaka.

Številne raziskave kažejo, da na višino krvnega tlaka lahko vpliva tudi razmerje med vnosom natrija in kalija. Nizka vsebnost kalija v telesu lahko zvišuje krvni tlak, medtem, ko zadostna vsebnost kalija pripomore k uravnavanju krvnega tlaka - sveža zelenjava in sadje sta bogata s kalijem.

Ugotovljeno je bilo tudi, da lahko prekomeren vnos soli zmanjša učinek zdravil za zmanjševanja povišanega krvnega tlaka.