Med.Over.Net

ARHIV - zdravstvo

Spoštovani, ta forum je zaprt za pisanje in je namenjen samo branju tematik s področja zdravstva. Tukaj lahko poiščete nasvet, v že odgovorjenih vprašanjih. V primeru, da bi želeli postaviti novo vprašanje, prosimo, da izberete področje, ki vas najbolj zanima in menite, da je najbolj primereno za vaše vprašanje.
Hvala za razumevanje.
http://med.over.net/forum5/viewforum.php?f=467

Kaj je zvišan krvni tlak?

Default avatar

NaTasa

Kaj je zvišan krvni tlak?
Zdravnik pogosto uporabi strokoven izraz za zvišan krvni tlak - hipertenzija. Če izraza, ki ga uporablja vaš zdravnik ne razumete, ga povprašajte o njegovem pomenu. Zvišan krvni tlak se pojavi, ko vaša kri trajno in s povečanim tlakom ali silo vpliva na vaše srce in žile.

V slovenskih in evropskih smernicah upoštevamo vrednost sistoličnega (zgornjega) krvnega tlaka 140 ali več mm Hg in/ali 90 ali več mm Hg diastoličnega (spodnjega) krvnega tlaka za zvišan krvni tlak. Čim višje so meritve, tem huje je krvni tlak zvišan, kar pomeni tudi povečano tveganje za vaše zdravje. Zvišan krvni tlak je znan dejavnik tveganja za srčne bolezni, srčno popuščanje in možgansko kap. Krvni tlak znižujemo in ga kontroliramo, da preprečujemo prej omenjene zaplete. Zvišan krvni tlak, ki ga ne zdravimo lahko okvarja tudi ledvice in oči.

Zvišan krvni tlak pogosto imenujemo "tihi ubijalec". Zvišan krvni tlak najpogosteje ne dela težav in povzroča škodo, ne da bi to opazili.
Default avatar

edera

Ali je treba zvišan krvni tlak zdraviti?


To odločitev mora sprejeti vaš zdravnik ob posvetu z vami. Vsaka vrednost krvnega tlaka nad normalno pomeni povečano zdravstveno tveganje. Odvisno od vaših vrednosti krvnega tlaka, vam lahko osebni zdravnik priporoči zdravljenje s spremembo življenjskega stila - dietno prehrano, redno rekreacijo, opustitev kajenja - ali tudi z zdravili. Zvišanega krvnega tlaka ne pozdravimo, ga le uredimo. Zato morate zdravila, ki vam jih je predpisal osebni zdravnik, jemati trajno, doživljenjsko. Nikoli ne opustite svojih zdravil brez dogovora z vašim zdravnikom.

Podrobnejše informacije preberite na : http://www.hipertenzija.org/
[youtube]abqZU5OVkKk[/youtube]
Nikoli obupati 5 sekund pred čudežem ( Maginja Blinkita)
Default avatar

edera

Ali zvišan krvni tlak ogroža življenje?


Ker pri zvišanem krvnem tlaku najpogosteje ne občutimo nobenih težav, bolezen zlahka zanemarimo in si je težko predstavljati, da nam lahko škoduje. Bolezen zato imenujemo "tihi ubijalec", ker nezdravljen zvišan krvni tlak pomeni povečano tveganje za srčno ali ledvično bolezen, ali za možgansko kap. Bolezni srca in ožilja ter možganska kap so najpogostejši ubijalci v današnjem času. Dobra novica je, da lahko zvišan krvni tlak učinkovito znižamo in preverjamo. Spremembe življenjskega stila in/ali primerna zdravila lahko izrazito znižajo vaš krvni tlak in močno zmanjšajo vaše tveganje za življenje ogrožajoče zaplete.

Vir: http://www.hipertenzija.org/
[youtube]abqZU5OVkKk[/youtube]
Nikoli obupati 5 sekund pred čudežem ( Maginja Blinkita)
Default avatar

edera

Zakaj postaja zvišan krvni tlak vse pogostejši?


Spremembe življenjskega stila po celem svetu, tudi v razvijajočih se državah, prispevajo k večji pogostosti zvišanega krvnega tlaka ali hipertenziji.

Vse lažje dosegljiva (pol)pripravljena hrana vodi k upadanju uporabe sveže zelenjave in polnozrnatih živil, k večjemu vnosu kuhinjske soli, maščob in sladkorjev, na splošno tudi povečanega vnosa kalorij. Manjša telesna aktivnost, hkrati s postopnimi spremembami v prehrani, je pripeljala do vedno bolj pogoste debelosti in k sladkorni bolezni nagnjenemu prebivalstvu. K visokemu krvnemu tlaku pripomoreta tudi pretirano uživanje alkohola in kajenje. Vse te spremembe povzročajo vse večjo pogostnost zvišanega krvnega tlaka.

Več informacij na: http://www.hipertenzija.org/
[youtube]abqZU5OVkKk[/youtube]
Nikoli obupati 5 sekund pred čudežem ( Maginja Blinkita)
Default avatar

Mare30

Star sem 30 let z preseženo nomalno težo (175/90). Imam problem, ki se mi pojavlja že celo večnost - pri zdravniku so vrednosti mojega tlaka dobesedno astronomske. Že v osnovni šoli sem imel 150/90. Na zadnjem pregledu pa 180/100 - sicer sem zdravniku razlagal, da se mi to dogaja redno pa je rekel, da bi za zgornjega še nekako razumel, razburjenost pa na spodnjega ne bi smela imeti tako velikega vpliva. Dal mi je kartonček na katerega sem si moral vsako jutro zapisovati vrednosti in ga potem nesti splošni zdravnici. Vrednosti zgornjega so se gibale med 115-135, spodnjega pa med 65-80, pulz 60-75. Ko sem to nesel zdravnici je seveda rekla, da so to povsem noramlne vrednosti in da zaenkrat ne vidi nikakršnega smisla, da bi mi predpisovala kakšna zdravila (tudi pri njej sem imel povišanega, čeprav ne tako ekstremno (155/90). Kako sploh vznemirjenje vpliva na t.i. spodnji tlak in ali je možno, da imam res tako izrazit sindrom bele halje?